-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăEconomieEnergia electrică, mai scumpă cu 50% față de 2016

Energia electrică, mai scumpă cu 50% față de 2016

Datele DG Energy, Directoratul pentru Energie, organism al Comisiei Europene, arată că, în al treilea trimestru al acestui an, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare (wholesale baseload electricity prices) a înregistrat în România cea mai mare creştere din toată Europa.

Este vorba despre o media a preţului pentru energia electrică vândută „în bandă”, pe pieţe, scrie economic.net.

În plus, acest preţ a fost, pentru România, mult mai mare decât media europeană.

„În al treilea trimestru al anului 2017, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare a fost, în Europa, de 38 de euro/MWh, ceea ce înseamnă o creştere modestă (7%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În comparaţie cu trimestrul al treilea din 2016, cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în România (52%), urmată de Slovenia şi Ungaria (fiecare cu 41%), în timp ce Marea Britanie a fost singura ţară în care s-a putut observa o scădere a preţurilor, de 2,2%”, se arată în raportul DG Energy.

Comparând cifrele publicate, se poate trage lesne concluzia că acest preţ a fost, în România, peste media europeană şi peste preţul raportat în mai multe state din vestul Europei.

Astfel, în România se înregistra un preţ mediu de 50,2 euro/MWh, peste media europeană de 38 de euro/MWh, conform datelor DG Energy. Este mai mult decât în statele din zona noastră, cu excepţia Ungariei, şi vorbim despre ţări în care ponderea energiei din surse fosile, deci mai scumpe, este mai mare decât în România – spre exemplu, în Polonia preţul a fost de 38,4 euro, iar în Bulgaria 39,5 euro.

Preţurile de la noi au fost mai mari decât cele din Germania, Spania, Austria, Franţa Irlanda, Marea Britanie, ca să nu mai vorbim despre ţările nordice, acolo unde energia din surse hidro este totuşi foarte întâlnită.

Cele mai citite

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...
Ultima oră
Pe aceeași temă