9.5 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialAgenti CIA de inchiriat

Agenti CIA de inchiriat

» In ciuda razboaielor si amenintarilor atipice la care sunt expuse in prezent Statele Unite, agentii serviciilor de informatii americane au dreptul si timpul necesar sa detina un al doilea job. CIA – Agentia Centrala de Informatii a Washingtonului – permite spionilor sai sa-si completeze veniturile lucrand part-time ca experti in informatii pentru marile firme de pe Wall Street.

Potrivit portalului online Politico.com, care citeaza o carte ce urmeaza sa apara in Statele Unite, politica CIA de a permite angajatilor sai sa aiba joburi part-time in domenii pentru care au fost antrenati nu este un secret si nici un mod prin care serviciile de informatii se infiltreaza in mediile de afaceri pentru a apara securitatea nationala. Conform cartii "Broker, trader, avocat, spion: Lumea secreta a spionajului corporatist", scrisa de Eamon Javers, reporter al publicatiei Politico, este vorba pur si simplu despre o modalitate prin care spionii Americii isi completeaza veniturile, oferind firmelor expertiza in detectarea disimularii sau alte tipuri de analiza specifica activitatii de informatii, care pot fi utile companiilor.

In ciuda recentului esec al spionajului SUA de a detecta atentatul esuat care a vizat de Craciun zborul Northwest Airlines 253, CIA nu considera aceasta practica o problema. Dimpotriva, asa cum au explicat oficiali din cadrul agentiei, politica jobului part-time este singura modalitate prin care agentia poate opri exodul inteligentelor catre mediul privat, unde salariul unui expert de calibrul agentilor CIA este de doua si chiar de trei ori mai mare decat remuneratia acordata de agentie.
Singurul lucru pe care un agent dornic de castiguri suplimentare trebuie sa-l faca este sa-si informeze superiorii, care, la randul lor, trebuie sa ii acorde o permisiune scrisa.

In privinta riscurilor presupuse de dezvaluirea tehnicilor de detectare fara aparatura a minciunilor sau a conflictelor de interese, purtatorul de cuvant CIA nu are nici o emotie: "Daca un ofiter cere permisiunea de a munci in exteriorul companiei, solicitarea este analizata nu numai legal, ci si pentru a determina daca (slujba – n.n.) este potrivita". Legaturile fostilor agenti, dar si cele ale ofiterilor activi ai CIA cu lumea afacerilor sunt cel mai bine portretizate de aparitia unor firme de consultanta in afaceri care angajeaza aproape exclusiv fosti sau actuali spioni pentru a oferi investitorilor ori altor institutii financiare analize care aplica tehnicile de spionaj ale CIA.

Business Intelligence Advisors (BIA) este o companie infiintata de cativa pensionari ai CIA care angajeaza si ofiteri activi pentru a oferi serviciul in care s-a specializat – detectarea disimularii sau, cu alte cuvinte, depistarea minciunii. Pentru a putea afla, de exemplu, daca un manager disimuleaza rezultatele financiare ale companiei, pentru a-i linisti pe actionari sau pentru a atrage noi investitori, oricine poate inchiria serviciile BIA pentru o suma cuprinsa intre 400.000 si 800.000 de dolari anual.

» Detectarea minciunilor
Potrivit cartii semnate de Eamon Javers, tacticile de detectare a minciunii pe care agentii CIA care lucreaza in compania BIA le folosesc sunt bazate pe conceptul de "evaluare tactica comportamentala" – ETC. O disciplina obligatorie pentru agentii CIA specializati in interogatorii, ETC este arta de a depista cand un interlocutor minte fara a folosi mijloace tehnice precum detectorul de minciuni. Conform psihologilor citati de Politico.com, ETC se bazeaza pe inclinatia naturala a creierului uman de a opera cu ceea ce considera a fi adevarul. Existenta simultana in minte a doua idei opuse – situatie presupusa pentru formularea minciunii sau punerea in practica a disimularii – genereaza asa-numita "disonanta cognitiva", o emotie care este intotdeauna insotita de disconfort fizic. In astfel de cazuri, un expert antrenat poate sesiza agitatia, inflexiunile vocii si micile gesturi prin care cel care minte incearca sa-si ascunda stresul si disconfortul.

Cele mai citite

Sondaj BCS: Marcel Ciolacu cu 23,4% și Nicolae Ciucă cu 17,1% ar intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar intra în turul al doilea al alegerilor prezindențiale potrivit unui sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale, la...

România Liberă, trofeu special la Topul Firmelor

Cele mai performante companii din Capitală au fost premiate de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București Laureaţii topului – unicul eveniment de acest...

„Strategia de război” a lui Ludovic Orban împotriva PSD a fost refuzată de Nicolae Ciucă

Candidatul Alianţei Forţelor de Dreapta la alegerile prezidenţiale, Ludovic Orban, spune că în urmă cu două luni ar fi vrut să îi propună preşedintelui...
Ultima oră
Pe aceeași temă