17.8 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCosmin Cernat: „Ma ocup de multa vreme de biatlon si documentarea nu...

Cosmin Cernat: „Ma ocup de multa vreme de biatlon si documentarea nu este foarte dificila“

Cosmin Cernat, una dintre vedetele postului Kanal D, nu și-a uitat prima dragoste – meseria de comentator sportiv. La Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver (12 – 28 februarie), Cosmin va comenta disciplina care-i place cel mai mult, biatlonul, la Eurosport.

Cosmin Cernat a revenit, din toam­na lui 2009, în lumea divertismentului ca prezentator al e­mi­siunii „Spune-mi prețul“ (Kanal D). Cu toate acestea, omul de televiziune spune că nu poate sta departe de competițiile sportive și a acceptat oferta Eurosport de a comenta anumite probe de la JO de Iarnă de la Vancouver. Cosmin a transmis de la fața locului, pentru TVR, două ediții ale Jocurilor Olim­pice de iarnă, în 1998 de la Na­gano, și în 2002 de la Salt Lake City, și ne-a povestit cum reușește o vedetă a unei emisiuni de divertisment să fie și comentator sportiv al întrecerilor olimpice.

Eurosport va fi singurul post european care, în calitate de canal paneuropean membru EBU (European Broadcasting Union) va deține drepturile de televi­zare pentru toate cele 59 de state de pe bătrânul continent, printre care și țara noastră. Spre deosebire de televi­ziunea publică, ai cărei redactori se află deja în Canada pentru a comenta de la fața locului, la Eurosport comentariile la toate cele 15 discipline vor fi asigurate din studiourile de la București de specialiști și patru comentatori.

Ce înseamnă pentru un fost baschetbalist să comenteze  sporturi de iarnă?
Cosmin Cernat: Pentru orice sportiv este interesant să descopere discipline complementare sau să încerce să gă­sea­scă în alte sporturi metode de antrenament, îndeosebi la nivel mental, care să și fie de folos în sportul pe care îl practică. Așa a început pasiunea mea pentru sporturile de iarnă. Felul în care practicanții sporturilor de iarnă pregă­tesc mental fiecare probă, sau fiecare moment, e fascinant. Biatlonul, de pildă, pe care de altfel îl și comentez, este considerat al doilea sport în lume din punctul de vedere al controlului minții. Psihicul și terapia, uneori prin muzică, fac din sportivi niște persoane extrem de echilibrate, iar trecerea de la deplasarea pe schiuri la trageri este foarte dificilă, atât la nivel de psihic de concurs, cât și din punctul de vedere al modificărilor pe care le suferă sistemul cardio-respirator.

Ca vedetă de televiziune ai suficient timp să te documentezi și pentru comentariul întrecerilor olimpice?
C.C.: În momentul în care am ales să comentez pentru Eurosport am luat în calcul, bineînțeles și timpul meu liber destul de limitat. Nu se pune însă  pro­blema să nu am suficient răgaz pentru a mă documenta pentru simplul motiv că nu ai cum să intri nepregătit la microfon. Am avantajul însă că mă ocup de multă vreme de biatlon (n.r. – discipli­na pe care Cosmin Cernat o va comenta pentru Eurosport) și docu­­­mentarea nu este foarte dificilă.

Te va ajuta vreun invitat?
C.C.: De cele mai multe ori l-am avut lângă mine pe Florin Pelin, de la ANEFS, fostul meu profesor de schi din faculta­te. Ne-am reîntâlnit cu mare plăcere după aproape un deceniu la microfonul Eurosport și de atunci  cola­borăm de câte ori se ivește ocazia. Este un tip foarte meticulos și foarte documentat și îl voi avea cu siguranță alături și la această ediție a Jocurilor Oli­mpice de iarnă.

Care sunt disciplinele favorite la sporturile de iarnă?
C.C.: În primul rând, biatlonul, pe care îl și comentez, apoi hocheiul și săritu­rile cu schiurile. La jocurile olimpice sunt însă multe povești interesante în fiecare disciplină.

Există diferențe între a comenta pentru Eurosport și TVR?
C.C.: Prea mari diferențe nu există. În afară de faptul că la Eurosport comen­tezi din studio, iar publicul care te ascultă este mai specializat și mai an­tre­nat, să spunem, decât cel care privește la TVR, în rest, practic, nu există nicio diferență.

Crezi că România își va îndeplini obiectivul de a obține un loc în primele șase la Vancouver?
C.C.: Sper din tot sufletul, însă la pri­ma vedere pare destul de greu de îndeplinit. Așteptările sunt mari de la Eva Tofalvi, care a avut ceva probleme în acest sezon de cupă mondială, la deplasarea pe schiuri, dar tragerile ei sunt bune, atât ca procentaj, cât și ca ritm de expediere a cartușelor.

Ce te-a impresionat până acum la Jocurile Olimpice de iarnă la care ai participat?
C.C.: Ediția de la Nagano din 1998, unde, la turneul de hochei, l-am văzut jucând pentru prima, dar și pentru ultima oară, pe Wayne Gretzky, poate cel mai mare hocheist al tuturor timpurilor.

Au existat și momente penibile în cariera ta de comentator de sporturi de iarnă despre care ne-ai putea povesti acum? C.C.: Fără îndoială! De pildă, odată m-am uitat greșit atât la ora de începere a cursei, cât și la dată și, după ce m-am pregătit vreo două ore pentru o cursă de fete, m-am trezit că pe ecran era de fapt o probă de băieți. A trebuit bineînțeles să improvizez, dar măcar nu am comentat, ca alți comentatori, inversând echipele.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...
Ultima oră
Pe aceeași temă