4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMallurile din sudul Capitalei sufera din lipsa de chiriasi

Mallurile din sudul Capitalei sufera din lipsa de chiriasi

Aglomeratie. Cartierele Berceni si Rahova sunt prea sarace pentru a face fata celor trei complexuri mari de magazine si unui al patrulea care se va deschide in curand.

Sudul Capitalei s-a dezvoltat pe sectorul centrelor comerciale cel mai rapid in ultimii ani, in raport cu restul orasului. In doar patru ani, s-au deschis trei malluri, iar in primavara acestui an urmeaza sa se mai deschida inca unul.
Inmultirea acestor complexuri de magazine a adus dupa sine scaderea gradului de ocupare a spatiilor de inchiriere, micsorarea numarului de vizitatori pe zi, precum si un interes mai scazut pentru noi contracte. Aceste probleme au fost potentate si de intrarea in insolventa a unor retaileri sau de plecarea altora, care au fost nevoiti sa paraseasca piata romaneasca.
Specialistii din retail explica faptul ca acestea sunt consecintele aparute pe fondul instabilitatii economice actuale, care afecteaza toate domeniile de activitate. In acelasi timp, criza duce la cresterea competitiei pe sectorul de centre comerciale, afectata fiind mai mult partea sudica a Bucurestiului, unde sunt concentrate mai multe. "Volumul vanzarilor din mallurile bucurestene a scazut, cu preponderenta in zona de sud", a declarat Estera Enache, senior retail consultant, DTZ Echinox.

"Mixul de chiriasi"
Intrarea pe piata a unui nou brand atrage dupa sine mai multi vizitatori, dat fiind ca va reprezenta un nou punct de atractie. De aceea, interesul principal al fiecarui centru comercial este acela ca mixul de chiriasi sa fie in permanenta imbunatatire, astfel incat sa poata veni de fiecare data cu ceva nou pe piata.
Mihai Agaficioaia, directorul general City Mall, considera ca mixul de chiriasi este un proces in sine, care se afla in permanenta evolutie. "Exista discutii si negocieri incepute si speram ca acestea sa se si concretizeze prin semnarea contractelor", precizeaza Agaficioaia, facand referire la situatia actuala a mallului.

Totusi, perioada aceasta de recesiune a facut ca multi retaileri sa-si opreasca politica de extindere in marile centre din sudul Bucurestiului, anuntandu-se un an dificil. Prin urmare gradul de ocupare a spatiilor comerciale este in scadere ori stagneaza. "O parte din retaileri si-au revizuit reteaua de magazine si strategia de expansiune si a decis sa inchida unele unitati neperformante", sustine Estera Enache, care crede ca una dintre repercusiuni este cresterea disponibilitatilor din centrele si galeriile comerciale, tendinta ce pare a se continua si in primele luni ale anului 2010.

Grad de ocupare indoielnic
Grand Arena Mall, inaugurat in primavara anului 2009, si-a deschis portile acoperind doar o parte din spatiul disponibil. In prezent, etajul I al mallului este inchis. Reprezentantii centrului comercial nu au dorit insa sa ofere date concrete in acest sens.
In zona Eroii Revolutiei, City Mall, care se recomanda un centru "de comunitate", are un grad de ocupare satisfacator pentru inceput de an. Reprezentantii mallului anunta un procent de ocupare de 85%, in acest moment, amintind ca se lucreaza pe partea de leasing, in ideea de a aduce noi branduri. Spatiile neocupate au fost acoperite cu autocolante colorate, care mai animeaza vitrinele "fara viata".

Zona de divertisment atrage vizitatori
Situatia mallurilor este agravata si de intrarea in insolventa a unor retaileri, care nu si-au putut sustine business-ul. Cele mai recente cazuri sunt ale magazinelor Time Out si Leonardo. Great United Trading Romania, compania care detine brandul de imbracaminte Time Out, a solicitat la finele anului trecut intrarea directa in faliment. Urmarea s-a vazut si in City Mall, unde spatiul inchiriat de catre Time Out s-a inchis. Mai mult, Leonardo, retailer de incaltaminte, a intrat in insolventa in toamna anului trecut la presiunea creditorilor, dar si din cauza reducerii vanzarilor cu 25%.
In incercarea de a mentine un trafic constant de vizitatori, proprietarii centrelor comerciale s-au concentrat, pe cat posibil, pe langa pastrarea atractivitatii mixului de chiriasi, si pe dezvoltarea zonei de divertisment.
Georgiana Andrei, manager Retail division Colliers International, recomanda ca imbunatatirea situatiei in aceasta zona sa se faca prin atragerea de branduri accesibile care sa se adreseze populatiei din zona. De asemenea, Andrei spune ca o alta varianta ar fi integrarea de solutii accesibile de entertainment sau organizarea de evenimente care sa atraga vizitatori in mall.

Un nou complex
Dupa indelungi amanari, dezvoltatorii proiectului Sun Plaza, care se anunta a fi cel mai mare mall din sudul Capitalei, au fixat deschiderea centrului la sfarsitul acestei luni. Referitor la aparitia Sun Plaza, specialistii nu pot anticipa impactul pe care il va putea avea in randul locuitorilor. Oricum, Georgiana Andrei remarca zona ca fiind una cu cea mai mare densitate de locuitori pe metru patrat, aglomerata din punct de vedere al schemelor de retail.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă