23.1 C
București
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasăSpecialJudecatorul Costiniu a suspendat un proces in baza unei anonime

Judecatorul Costiniu a suspendat un proces in baza unei anonime

Florin Costiniu, presedintele Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a suspendat un proces de revendicare a unui  imobil  in baza unor probe precum postarea unor anonime pe pagina de internet a Primariei Capitalei.

Pe data de 5 ianuarie 2010, in baza unei cereri depuse la Registratura generala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, una dintre partile care revendicau o proprietate a solicitat suspendarea unui proces de la Curtea de Apel Bucuresti pana dupa judecarea cererii de stramutare. La cerere, ca probe au fost atasate comentarii postate pe pagina de internet a Primariei Capitalei, semnate "Anonim", unde partea adversa era acuzata ca ar avea puterea de a influenta deciziile municipalitatii. A doua zi dimineata, presedintele Florin Costiniu a aprobat suspendarea procesului, fara sa ceara  dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti pentru a-l studia, asa cum prevede Codul de Procedura Civila (articolul 40).

Suspendarea pare cu atat mai ciudata cu cat presedintele Florin Costiniu acorda extrem de rar stramutari si suspendari, dupa cum sustin mai multi avocati. Spre exemplu, avocatul Valeriu Matei nu a obtinut nici o suspendare si nici o stramutare in ultimii patru ani. "Eu am avut temei legal pentru a obtine  suspendare si stramutare intr-un dosar, deoarece avocatul partii adverse a ajuns judecator la instanta unde se judeca acel dosar, dar nu le-am obtinut", sustine avocatul Matei.
Poate fi considerat act de justitie o hotarare arbitrara a unui presedinte de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de a suspenda un proces? Nu, sustine avocatul Gheorghe Piperea, dat fiind ca nu se respecta liberul acces la justitie, deoarece, in primul rand, partea adversa nu se poate apara, iar in al doilea rand, pentru ca nu se acorda dreptul la calea de atac. "Legea nu este in regula.

 

Ce face presedintele de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie  nu este act de justitie, pentru ca nu este vorba de o instanta de judecata, ci este un act administrativ in care suntem obligati sa ne bazam pe cinstea si probitatea presedintelui de sectie. Este necesara modificarea legii in aceasta speta, deoarece nu este normal ca un act administrativ sa actioneze practic ca o instanta de judecata", sustine avocatul Piperea.
Cu alte cuvinte, suspendarile  proceselor de la Sectia civila a Inaltei Curti  depind de "cinstea si probitatea" lui Florin Costiniu, care in prezent sunt puse sub semnul intrebarii, deoarece procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa, acuzandu-l de complicitate la traficul de influenta savarsit de senatorul PSD Catalin Voicu. Pentru "serviciile sale" Florin Costiniu ar fi luat bani.

Cele mai citite

Două cutremure în România în zona seismică Vrancea. Un seism a avut intensitate de 4

Două cutremure s-au produs, în noaptea de marți spre miercuri, în judeţul Buzău, unul dintre ele având magnitudinea 4. La ora 01:48:07, a avut loc un...

Momente grele pentru Adrian Mazilu! Tânărul fotbalist s-a operat și va lipsi 4 luni

Fotbalistul român Adrian Mazilu a suferit prima sa intervenție chirurgicală din carieră și va fi indisponibil pentru restul anului. Adrian Mazilu, tânărul atacant de 19...

FCSB așteaptă încă plata pentru Florinel Coman! FIFA va lua o decizie în decembrie

Deși transferul lui Florinel Coman la Al Gharafa a fost finalizat în vară pentru 5 milioane de euro, FCSB nu a primit încă banii...
Ultima oră
Pe aceeași temă