28.3 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialJudecatorul Costiniu a suspendat un proces in baza unei anonime

Judecatorul Costiniu a suspendat un proces in baza unei anonime

Florin Costiniu, presedintele Sectiei Civile si de Proprietate Intelectuala din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a suspendat un proces de revendicare a unui  imobil  in baza unor probe precum postarea unor anonime pe pagina de internet a Primariei Capitalei.

Pe data de 5 ianuarie 2010, in baza unei cereri depuse la Registratura generala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, una dintre partile care revendicau o proprietate a solicitat suspendarea unui proces de la Curtea de Apel Bucuresti pana dupa judecarea cererii de stramutare. La cerere, ca probe au fost atasate comentarii postate pe pagina de internet a Primariei Capitalei, semnate "Anonim", unde partea adversa era acuzata ca ar avea puterea de a influenta deciziile municipalitatii. A doua zi dimineata, presedintele Florin Costiniu a aprobat suspendarea procesului, fara sa ceara  dosarul de la Curtea de Apel Bucuresti pentru a-l studia, asa cum prevede Codul de Procedura Civila (articolul 40).

Suspendarea pare cu atat mai ciudata cu cat presedintele Florin Costiniu acorda extrem de rar stramutari si suspendari, dupa cum sustin mai multi avocati. Spre exemplu, avocatul Valeriu Matei nu a obtinut nici o suspendare si nici o stramutare in ultimii patru ani. "Eu am avut temei legal pentru a obtine  suspendare si stramutare intr-un dosar, deoarece avocatul partii adverse a ajuns judecator la instanta unde se judeca acel dosar, dar nu le-am obtinut", sustine avocatul Matei.
Poate fi considerat act de justitie o hotarare arbitrara a unui presedinte de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie de a suspenda un proces? Nu, sustine avocatul Gheorghe Piperea, dat fiind ca nu se respecta liberul acces la justitie, deoarece, in primul rand, partea adversa nu se poate apara, iar in al doilea rand, pentru ca nu se acorda dreptul la calea de atac. "Legea nu este in regula.

 

Ce face presedintele de sectie de la Inalta Curte de Casatie si Justitie  nu este act de justitie, pentru ca nu este vorba de o instanta de judecata, ci este un act administrativ in care suntem obligati sa ne bazam pe cinstea si probitatea presedintelui de sectie. Este necesara modificarea legii in aceasta speta, deoarece nu este normal ca un act administrativ sa actioneze practic ca o instanta de judecata", sustine avocatul Piperea.
Cu alte cuvinte, suspendarile  proceselor de la Sectia civila a Inaltei Curti  depind de "cinstea si probitatea" lui Florin Costiniu, care in prezent sunt puse sub semnul intrebarii, deoarece procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa, acuzandu-l de complicitate la traficul de influenta savarsit de senatorul PSD Catalin Voicu. Pentru "serviciile sale" Florin Costiniu ar fi luat bani.

Cele mai citite

Noul atacant al Rapidului, Boupendza a ajuns la București!

Aaron Boupendza, atacantul gabonez de 28 de ani, a ajuns la București pentru a semna cu Rapid. Cu o valoare de piață estimată la 5...

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun sondajele de opinie despre candidații pentru scaunul de la Cotroceni

Candidații pentru alegerile prezidențiale 2024 încep să se așeze la start și în același timp să se uite cine ajunge primul, pe măsură ce...

Cu 7,8 milioane de jucători și 200 de studiouri, România se află în topul european al industriei de jocuri video

Industria de gaming și eSports din România a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, cu un număr tot mai mare de pasionați. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă