9.9 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum sa vindeti casa pe timp de criza

Cum sa vindeti casa pe timp de criza

Acordarea exclusivitatii unui agent imobiliar, igienizarea locuintei pentru o prima buna impresie, dar si stabilirea unui pret din care sa puteti scadea pana la 10%.

Chiar daca recesiunea economica este un argument bun pentru a nu vinde o locuinta, necesitatea il poate face pe un proprietar sa publice un anunt intr-un ziar sau pe un site de specialitate, in speranta ca va gasi totusi un cumparator. Este insa de ajuns doar atat pentru a reusi o tranzactie cat mai rapida si eficienta?
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l faca orice proprietar este ca atunci cand isi fixeaza pretul de pornire al proprietatii sa tina cont de mai multi factori. Este necesar sa se aiba in vedere pretul pietei, respectiv cel al locuintelor comparabile, pe care il poate cunoaste mai bine in urma consultarii unui agent imobiliar.
Carmen Mihaita, managing partner al companiei Veles, considera ca pentru a fixa un pret corect de inceput, vanzatorul trebuie sa adauge taxele catre stat, comisionul agentiei si o mica marja de negociere, care se poate situa pana la 10% din pretul initial.

Alegerea unui broker cu experienta

Alegerea unui agent imobiliar potrivit poate determina, de asemenea, durata gasirii unui cumparator. Experienta si popularitatea sunt doua din principalele constante de urmarit la un intermediar. Gloria Pascu, broker RE/MAX Advantage, recomanda ca proprietarul imobilului sa aleaga un agent imobiliar indicat de catre familie sau de cercul lui de prieteni. Astfel, va exista inca de la inceput incredere in sfaturile acordate de catre acesta.
Important de urmarit este si ca oferta sa nu fie subiectiva, astfel incat sa fie omise anumite detalii care pot fi importante pentru cumparator. Acesta poate fi dezamagit, iar tranzactia poate sa nu mai aiba loc. Pentru a pastra caracterul obiectiv, necesara este folosirea agentului imobiliar, care, in comparatie cu un particular, nu este subiectiv. "Agentul imobiliar este obiectiv, nefiind implicat emotional in aceasta tranzactie, astfel incat va putea argumenta si scoate in evidenta atuurile sau minusurile unei proprietati", a spus Pascu.

O singura agentie

Pentru a avea parte de o publicitate mai eficienta a ofertei, proprietarul are nevoie sa incheie un contract cu o agentie imobiliara. Astfel, exclusivitatea poate creste sansele de vanzare a apartamentului, dat fiind ca o agentie experimentata are o mai buna cunoastere a posibilitatilor de promovare.
"In cazul exclusivitatii, folosim o publicitate mai agresiva, cat si o integrare a ofertei in toate portofoliile agentilor firmei, acordandu-se o atentie mai sporita", a spus Aurelian Anastasescu, agent imobiliar A&T Consulting.
Gloria Pascu considera ca exclusivitatea acordata unui agent imobiliar protejeaza pozitionarea proprietatii in piata, prin faptul ca nu vor exista preturi de listare multiple, care pot distruge increderea cumparatorului. Astfel, toate locuintele exclusive se vand la un pret mai ridicat si, de asemenea, intr-un timp mai scurt.

Fotografierea apartamentului
Pentru a scuti timp ambelor parti, din cauza vizionarilor fara sfarsit, agentii imobiliari ii sfatuiesc pe proprietari sa-si lase fotografiata casa. Mai mult, pozele trebuie sa fie insotite de o descriere cat mai detaliata a locuintei, pentru a se putea diferentia de restul ofertelor. Astfel, posibilii cumparatori isi pot face o parere mult mai realista si probabilitatea sa sune pentru a stabili o intalnire este si mai mare. "In prezent, doar 15-20% din vanzatori fac acest lucru, desi sansele sunt cu aproape 75% mai mari ca tranzactia sa fie incheiata", explica Dumitru Nata, agent imobiliar PFA.
Daca vizionarea are loc, este spre binele proprietarului ca apartamentul sa fie ingrijit pentru o prima impresie buna. De aceea, pentru un aspect "comercial", un imobil chiar nerenovat poate fi igienizat fara o cheltuiala prea mare, pentru a arata atractiv. "Ar fi bine sa i se creeze cumparatorului senzatia ca paseste intr-o casa, si nu intr-o grota sau alte locuri de nelocuit", a precizat Mihaita. Igienizarea, iluminatul eficient, caldura pornita pe timp de iarna, aerisitul sunt gesturi elementare pentru a face un apartament pregatit pentru a fi prezentat agentilor si cumparatorilor.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Fete de 14 și 15 ani, agresate sexual de un bărbat de 68 de ani

Două minore de 14 și 15 ani au fost agresate sexual de către un bărbat de 68 de ani. Incidentul a avut loc în...

Zelenski cere aliaților „să nu se ascundă” și să reacționeze față de implicarea Coreei de Nord în războiul Rusiei din Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marţi aliaţilor „să nu se ascundă” şi să răspundă la dovezile privind implicarea Coreei de Nord în războiul...

Sondaj Insomar-Avangarde: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă ar ajunge în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor parlamentare, potrivit unui sondaj...
Ultima oră
Pe aceeași temă