4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialConcerte si expozitii

Concerte si expozitii

Paavali Jumppanen pe scena Ateneului Roman

Pianistul Paavali Jumppanen a fost remarcat in cronicile de specialitate inca de la debutul sau, in 2001, in cadrul concertelor organizate de Young Concert Artists la New York. In acelasi an a evoluat si la Kennedy Center din Washington DC, la Isabella Stewart Gardner Museum din Boston, la Morgan Library si Carnegie Weill Recital Hall din New York. Nascut la Espoo in Finlanda, Paavali Jummpanen a inceput studiul pianului la varsta de 5 ani cu profesoarele Marja Huhtamaki si Katarina Nummi. A continuat la Academia Sibelius din Helsinki si s-a perfectionat la cursuri de maiestrie sustinute de Murray Perahia, Dimitri Bashkirov, Pascal Devoyon, Eero Heinonen. Intre 1997 si 2000 a studiat  in Elvetia, la Academia de Muzica din Basel, cu Krystian Zimerman, absolvind cu cele mai inalte distinctii. La varsta de 19 ani a obtinut Premiul I la Concursul Maj Lind (Helsinki) si de atunci a concertat cu toate orchestrele simfonice din Finlanda. Solistul a participat la numeroase festivaluri internationale.

Sustine frecvent recitaluri la Paris, New York, Viena, Londra. In 2007 a initiat prezentarea in opt concerte, intr-un interval de doi ani, a  celor 32 de sonate pentru pian de Beethoven la Gardner Museum din Boston. In paralel, Paavali Jumppanen a organizat cursuri pentru studenti, cu accent pe aspectele stilistice din creatia lui Beethoven. Interesat de creatia contemporana, solistului ii sunt dedicate, de catre compozitori finlandezi, numeroase lucrari pe care le prezinta in prima auditie. In 2005 a inregistrat pentru Deutsche Grammophon integrala sonatelor pentru pian de Pierre Boulez, inregistrare ce a fost premiata in Franta si Germania si desemnata de Guardian din Londra "cea mai buna inregistrare a muzicii pentru pian de Boulez".

ORCHESTRA SI CORUL FILARMONICII "GEORGE ENESCU"
Dirijori: Theo Wolters, Iosif Ion Prunner.
Solist: Paavali Jumppanen.
In program: Rahmaninov – Concertul nr. 3 pentru pian; Prokofiev – Aleksandr Nevski.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mare (Str. Franklin nr.1, tel. 021.315.68.75), joi, 21 ianuarie, vineri, 22 ianuarie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 40 lei.

CONCERTE

ORCHESTRA NATIONALA RADIO
Dirijor: Milen Nachev.
Solist: Daniel Goiti – pian.
In program: P.I. Ceaikovski – Uvertura festiva Anul 1812 op. 49; Concertul nr. 1 in si bemol minor pentru pian si orchestra; Simfonia a Iv-a in fa minor, op. 36.
SALA RADIO (Str. General Berthelot nr. 60-64, tel. 021.312.30.08), vineri, 22 ianuarie, ora 19.00. Pret bilet: 10 – 20 lei.

ORCHESTRA DE CAMERA RADIO
Dirijor: Cristian Brancusi.
Solisti: Valentin Gheorghiu – pian; Roxana Valentina Gheorghiu – pian.
In program: Bach, Mozart, Spinei.

SALA RADIO (Str. General Berthelot nr. 60-64, tel. 021.312.30.08), miercuri, 27 ianuarie, ora 19.00. Pret bilet: 10 – 20 lei.

STAGIUNEA DE MARTI SEARA
Cvartetul Ertho
Solist: Teodora Stoica – vioara I; Andrei Stanciu – vioara II; Corina Gavril – viola; Sorin Munteanu – violoncel. In program: Mozart, Sostakovivi, Brahms.
ATENEUL ROMÂN – Sala Mica (Str. Franklin nr. 1, tel. 021.315.68.75), marti, 26 ianuarie, ora 19.00. Pret bilet: 16 – 20 lei.

SPECTACOLE

NABUCCO
Dirijor: Cornel Trailescu.
Solisti: Stefan Ignat, Teodor Ilincai, Pompeiu Harasteanu, Silvia Sorina Munteanu, Sidonia Nica, Paul Basacopol, Valentin Racoveanu (…)
OPERA NATIONALA BUCURESTI (Bd. Mihail Kogalniceanu nr. 70-72, tel. 021.314.69.80), joi, 21 ianuarie, ora 18.30. Pret bilet: 7,42 – 50 lei.

EXPOZITII

ROMÂNIA, ESTI FRUMOASA!
Fotografie.
100 de fotografii ce reprezinta frumusetile Romaniei vazute prin ochii tinerilor sunt expuse in Pasajul Universitatii. Este vorba despre cele 100 de fotografii castigatoare in cadrul concursului "Romania, esti frumoasa!", organizat cu ocazia aniversarii centenarului grupului L’Oreal.
PASAJUL UNIVERSITATII. Expozitia este deschisa pana pe 29 ianuarie.

ROMÂNIA. DECEMBRIE 1989
Multimedia
. Primul capitol ilustreaza viata romanilor in ultimii ani de existenta ai regimului Ceausescu, iar al doilea capitol este dedicat Revo­lutiei din 1989. Acestor marturii li se adauga fotografii despre evolutiile politice democratice din Polonia, Ungaria si Cehia de la sfarsitul anilor ‘80.
MUZEUL NATIONAL DE ISTORIE A ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 12, tel. 021.315.82.07). Expozitia este deschisa pana pe 28 februarie 2010.

ROMÂNII DIN VECINATATEA IMEDIATA III
Fotografie
. Dupa expozitiile "Maramuresul din dreapta Tisei" si "Basarabia", a venit randul expo­zitiei "De la Nistru la Bug: Transnistria", organizata de acelasi Institut "Fratii Golescu", cu sprijinul Muzeului Taranului Roman. De aceasta data vom face o "calatorie fotografica" prin lumea romanilor din Transnistria cu ajutorul scriitorului si publicistului Vasile Soimaru.
MUZEUL TARANULUI ROMÂN – (Sos. Kiseleff nr. 3, tel. 021.317.96.60). Expozitia este deschisa pana pe 18 – 31 ianuarie.

PORTI CERESTI
Arta plasica
. In cadrul expozitiei figureaza lucrari de sculptura, grafica si tapiserie, principalul scop urmarit de organizatori fiind acela de a ilustra opera unui dintre cei mai cunoscuti sculptori monumentalisti din Romania, Pavel Bucur.
MUZEUL NATIONAL COTROCENI (Bd. Geniului nr. 1, tel. 021.317.31.07). Expozitia este deschisa pana pe 31 ianuarie, putand fi vizitata de marti pana duminica intre orele 9,30 si 17,30.

IMAGINI ALE LUMII TRECATOARE
Gravura japoneza
. Expozitia reuneste un ansamblu de  63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maestri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator si colorist redutabil.
MUZEUL NATIONAL DE ARTA AL ROMÂNIEI (Calea Victoriei nr. 49-53, tel. 021.314.81.19). Expozitia este deschisa pana pe 28 martie 2010.

Cele mai citite

Declarația de avere a lui Călin Georgescu: simplitate și transparență financiare

Călin Georgescu nu are datorii, iar veniturile sale provin exclusiv din activitatea didactică Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul BEC, Călin Georgescu arată tuturor...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...

Inteligenţa artificială, tot mai utilizată în procesul de recrutare: companiile încurajează candidaţii să o adopte

Recrutorii de top îndeamnă candidaţii să utilizeze inteligenţa artificială (AI) pentru redactarea CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie, marcând o schimbare semnificativă în modul...
Ultima oră
Pe aceeași temă