12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMisiunea FMI la Bucuresti creste ratingul de tara

Misiunea FMI la Bucuresti creste ratingul de tara

» Misiunea Fondului Monetar International (FMI) va sosi miercuri la Bucuresti pentru revizuirea acordului stand-by in vederea eliberarii transei de imprumut cumulat de 2,3 miliarde lei. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, spera ca dupa plecarea expertilor FMI ratingul de tara sa se imbunatateasca.

In martie anul trecut, Romania a batut palma cu FMI si Comisia Europeana (CE) pentru un imprumut de 19,5 miliarde euro. FMI a acordat  Romaniei, in 2009, primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa negociata, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pana la data formarii unui nou guvern si aprobarea bugetului pentru 2010.
Comisia Europeana a amanat acordarea celei de-a doua transe, de un miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani, asteptand, de asemenea, clarificarea situatiei de la Bucuresti. Aprobarea Legii bugetului de stat pentru 2010 de catre Camerele reunite ale Parlamentului, in urma cu patru zile, a dat unda verde pentru primirea transelor programate de imprumut de la institutiile financiare.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat ca se asteapta la o imbunatatire a ratingului acordat Romaniei de catre agentiile internationale specializate dupa plecarea misiunii Fondului Monetar International, care va sosi miercuri la Bucuresti pentru a treia si a patra evaluare a acordului stand-by.
"Nu am discutat cu nici o agentie de rating. Sper ca dupa plecarea misiunii FMI Romania sa beneficieze de atentia agentiilor de rating si de o imbunatatire a ratingului", a declarat Vladescu, citat de Mediafax.
Moody’s este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Standard&Poor’s si Fitch au stabilit ratingul la pragul speculativ (junk) in toamna anului 2008.
Analistul economic Ilie serbanescu apreciaza ca este posibil ca ratingul de tara sa se imbunatateasca dupa ce vor sosi expertii FMI la Bucuresti pentru evaluarea acordului, insa considera ca o serie de probleme vor aparea la scurt timp dupa ce vom incasa toti banii din imprumuturile de la institutiile internationale.
"Ce se va intampla dupa ce vom primi toti banii din transele de imprumut de la FMI si CE? Intr-adevar, poate ca ratingul de tara se va imbunatati imediat dupa ce vor veni expertii FMI la Bucuresti, dar probabil acest fapt va fi utilizat pentru a contracta alte imprumuturi de pe piata externa (banci straine) la costuri, probabil mai mici decat cele din prezent, dar mai mari decat cele percepute de FMI si CE", ne-a declarat Ilie serbanescu. Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

Cele mai citite

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...
Ultima oră
Pe aceeași temă