12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"Prima Casa", doar pana pe 15 februarie

„Prima Casa”, doar pana pe 15 februarie

» Guvernul a modificat normele de aplicare a Programului "Prima Casa", astfel incat acesta poate continua pentru antecontractele de vanzare-cumparare incheiate pana pe 15 februarie, inclusiv. Conditia impusa de lege pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca "antecontractele sa se incheie in forma autentica sau sub semnatura privata, cu data certa pana pe 15 februarie 2010".

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) va continua primirea si analizarea dosarelor de garantare pe tot parcursul anului, pana la epuizarea plafonului realocat anului 2010, de aproximativ 500 milioane euro (diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat in 2009).
Conditia impusa de lege (publicata in Monitorul Oficial nr. 23 din 12 ianuarie 2010) pentru eligibilitatea dosarului de garantare este ca antecontractele de vanzare-cumparare sa se incheie in forma autentica sau sub semnatura privata, cu data certa pana pe 15 februarie 2010. De exemplu, datarea calendaristica a documentului se poate face la un notar.
La sfarsitul lunii decembrie, Fondul de Garantare a anuntat bancile ca nu va mai primi dosare pentru inscrierea in Programul "Prima Casa" incepand din 1 ianuarie 2010. Presedintele Fondului, Aurel saramet, a declarat ca motivul este acela ca Guvernul nu a aprobat nici un document care sa fixeze noul cadru legal pentru continuarea programului in 2010.

"Pana in prezent, au fost aprobate 12.200 de garantii in cadrul Programului «Prima Casa», in valoare de aproximativ 500 milioane euro. Incepand de astazi, dupa publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor la program, Fondul a reinceput procedura de analiza si aprobare a dosarelor semnate si primite de la banci", a declarat Irina Constantinescu, director executiv in cadrul FNGCIMM.
Reprezentantii Fondului le recomanda beneficiarilor programului sa negocieze in antecontractele de vanzare-cumparare un termen de minimum 65-75 de zile pana la finalizarea tranzactiei.
"Pentru rezolvarea rapida a solicitarilor de garantare prin eliminarea neconcordantelor, sugeram de asemenea beneficiarilor sa fie atenti la: coincidenta dintre datele proprii de identificare, datele de identificare ale vanzatorului  si ale  locuintei in  toate documentele depuse, respectiv: antecontractul de vanzare-cumparare, declaratia pe proprie raspundere; extrasul de carte funciara, titlul de proprietate, raportul de evaluare", a precizat Irina Constantinescu.
Cat priveste declaratiile autoritatilor privind extinderea Programului "Prima Casa" si pentru locuinte noi, incepute de la zero, deocamdata totul a ramas in forma de proiect, in faza de discutii.

"Pentru un program de tipul «Primei Case», aplicabil constructiilor noi, urmeaza sa avem o serie de intalniri la sediul Ministerului Finantelor, la care vor participa si reprezentantii altor institutii. In prezent, programul continua pana la epuizare realocat anului 2010, cu conditiile prevazute de lege pentru antecontractele semnate pana pe 15 februarie 2010", a precizat Aurel saramet, presedintele Fondului de Garantare.

Cele mai citite

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...

Populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a crescut, dar milioane de oameni sunt în continuare fără acces

Anul trecut, un număr de 14,7 milioane de persoane din România erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, reprezentând 77,1% din populația...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă