In primele 11 luni ale anului trecut, comenzile noi din industrie au scazut cu aproape 19%, din cauza reducerii activitatilor in toate sectoarele economiei, iar in noiembrie au coborat atat fata de luna anterioara, cat si fata de luna corespunzatoare din 2008.
Romulus Cristea
redactor
In noiembrie 2009, comenzile noi din industrie, per total (piata interna si piata externa), au scazut in termeni nominali atat fata de luna precedenta, cat si fata de luna corespunzatoare din anul anterior, cu 13,2%, respectiv, 6,8%. De asemenea, in perioada primelor 11 luni, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2008, comenzile noi din industrie au scazut cu 18,5%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Chiar daca in luna noiembrie 2009 au intervenit scaderi ale comenzilor noi din industrie, dupa ce in octombrie si septembrie au fost inregistrate cresteri lunare, analistii economici sustin ca situatia trebuie analizata in contextul crizei economice globale si in comparatie cu evolutia comenzilor noi din celelalte tari europene.
"Scaderea inregistrata pe ansamblul celor 11 luni ale anului 2009 este rezultatul evident al crizei economice, al reducerii activitatilor din industrie, in general. Daca ne uitam si la datele comunicate de Eurostat, comenzile industriale noi au crescut in octombrie cu 2,9% in Romania, acesta fiind al patrulea avans din Uniunea Europeana in ritm lunar, la fel, ca de exemplu, in Olanda, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, comenzile industriale noi au scazut cu 1,6% fata de septembrie", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al AOAR.
Comenzile noi din industrie, in luna noiembrie 2009, comparativ cu luna precedenta, au fost mai mici cu 13,2%. Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi ale comenzilor noi in toate sectoarele: industria bunurilor de capital, industria bunurilor intermediare, industria bunurilor de folosinta indelungata si industria bunurilor de uz curent.
Comenzile noi din industrie, in luna noiembrie 2009, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au scazut per ansamblu cu 6,8% din cauza scaderilor din sectoarele urmatoare: industria bunurilor de uz curent (-10,6%), industria bunurilor intermediare (-7,6%) si industria bunurilor de capital (-5,4%). Industria bunurilor de folosinta indelungata a urcat cu 1,3%.