23.4 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTVA de 5%, case noi mai ieftine

TVA de 5%, case noi mai ieftine

Amendament. Revigorarea pietei imobiliare s-ar putea face prin adoptarea unei taxe pe valoarea adaugata redusa pentru toate tranzactiile si constructiile noi.

Senatorii si deputatii au aprobat scaderea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tranzactiile imobiliare si constructiile de locuinte la 5%, fata de 19% cat este in prezent, ca amendament in cadrul dezbaterilor pe Legea bugetului de stat pe 2010. Masura, discutata de parlamentari la finalul saptamanii trecute, ar putea duce la ieftinirea locuintelor noi in acest an. Amendamentul face parte dintr-un set de masuri fiscale anticriza si a fost prezentat de deputatul PNL Daniel Chitoiu. Impactul bugetar al extinderii TVA-ului de 5% pe intreaga piata a locuintelor noi ar fi de 960 milioane lei, respectiv 0,18% din PIB.

Micsorarea evaziunii fiscale

Votul dat de membrii comisiilor nu este insa unul decisiv, iar amendamentul, alaturi de alte peste 6.500 depuse de senatori si deputati, urmeaza sa fie discutat saptamana aceasta in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Daca va fi adoptat, in cadrul dezbaterilor pentru aprobarea bugetului pe 2010, va avea un impact destul de mare pe piata constructiilor, dupa cum este de parere initiatorul amendamentului, deputatul Daniel Chitoiu, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF). "Efectul va fi de dublare a veniturilor incasate la bugetul de stat din TVA pe tranzactiile si constructiile de locuinte. Pe de o parte, se va reduce evaziunea fiscala din acest sector, iar pe de alta parte, vor scadea costurile pentru constructia de locuinte, prin diminuarea cheltuielilor cu forta de munca", sustine fostul sef al Fiscului.

Solutie benefica pentru cumparatori

Specialistii de pe piata constructiilor asteapta cu nerabdare o cota redusa de 5% pentru toate tranzactiile si locuintele noi. Adriana Iftime, presedintele Patronatului Societatilor de Constructii (PSC), crede ca efectul va fi de ieftinire a imobilelor noi. "Este vorba de o reducere cu 14% a TVA-ului! E o masura importanta care se va reflecta direct in preturi, prin scaderea acestora cu 10-14%, ceea ce va fi benefic pentru cumparatori. Pentru companii impactul nu va fi spectaculos, dar cu siguranta va misca lucrurile in piata si va incuraja constructiile de locuinte", este de parere Adriana Iftime.
Analistul imobiliar Radu Zilisteanu nu este optimist in privinta aplicarii acestei masuri in 2010, insa afirma ca in acest mod s-ar putea stimula piata constructiilor. Totusi, potrivit lui Zilisteanu "impactul ar fi redus, deoarece numarul persoanelor juridice platitoare de TVA care vand imobile noi in piata este destul de mic".

Piata constructiilor, cu 25% mai slaba

O valoare a TVA redusa la constructiile noi exista si in prezent, dar se aplica doar pentru achizitiile de locuinte livrate ca parte a politicii sociale efectuate incepand cu 15 decembrie 2008. Cota de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maximum 120 metri patrati, inclusiv terenul pe care sunt construite, si care nu depasesc ca valoare suma de 380.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, achizitionate de orice persoana necasatorita sau familie. In 2009, piata constructiilor a inregistrat scaderi semnificative in raport cu 2008. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), volumul lucrarilor de constructii a scazut in noiembrie 2009, fata de noiembrie 2008, pe toate componentele. Mai exact, fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii s-a micsorat ca serie bruta cu 23,9% si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 24,8%.
si Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, a anuntat diminuarea activitatii sectorului de constructii din Romania. Reducerea a fost anul trecut in octombrie de 24,7% fata de octombrie 2008, fiind a treia scadere majora din Uniunea Europeana, dupa cele din Slovenia (-28,2%) si Bulgaria (-25,1%).

Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Maria Stoicanea
Cele mai citite

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...

Echipele Apa Nova, pregătite să intervină în caz de posibile acumulări de apă

Ca urmare a avertizărilor meteorologice emise de Administrația Națională de Meteorologie, care preconizează ploi abundente în zilele următoare, inclusiv în Municipiul București, există riscul...
Ultima oră
Pe aceeași temă