16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBerlusconi ataca Mafia din interior

Berlusconi ataca Mafia din interior

Cele patru principale organizatii criminale din Italia si-au lasat deoparte rivalitatile pentru a forma o "noua mafie" in capitala Italiei, Roma. Pe fondul crizei economice, mafiotii s-au extins si in nordul unde fac afaceri aparent legale. In timpul acesta, premierul Silvio Berlusconi sustine ca guvernul sau este pe punctul de a castiga razboiul cu mafia.

Sudul sarac al italiei a fost in mod traditional baza de putere pentru patru grupuri ale ale crimei organizate – Cosa Nostra in Sicilia, Camorra in Campania, ‘Ndragheta in Calabria si mai putin cunoscuta Sacra Corona Unita in Puglia. Potrivit unui studiu intocmit de Libera Informazione, un organism independent care monitorizeaza activitatile mafiei, liderii gruparilor si-au luat acum ca tinta Roma si regiunea din jurul ei, Lazio. "Aceasta «noua mafie» este orientata mai mult catre afaceri, iar membrii ei lasa deoparte neintelegerile si originile lor diferite pentru a acumula avere, lucrand impreuna fara sa se calce pe bataturi", arata raportul. In nordul tarii, gangsterii au dezvoltat un nou mod de operare, mai putin transparent. In loc sa ceara taxa de protectie de la restaurante, magazine si de la mediile de afaceri, ei spala banii murdari prin intermediul unor companii legale. Avansul mafiei in capitala Italiei a devenit vizibil inca de la inceputul anului trecut. In ianuarie 2009, italienii au fost surprinsi cand politia a intreprins un raid la Café de Paris, localul imortalizat de filmul din 1960 al lui Fellini, "La Dolce Vita". Politia a perchezitionat localul in baza unor suspiciuni ca acesta ar fi condus de ‘Ndragheta. Au circulat, de asemenea, zvonuri ca mafia ar fi achizitionat actiuni la un alt restaurant binecunoscut al Romei, Spanish Steps. Aeroportul international al capitalei, Fiumicino, si portul Civitavecchia au devenit puncte-cheie pentru traficul de droguri. Activitatea crimei organizate in Roma este acum comparativa cu cea din sudul Italiei, sustine Libera Informazione, citata de cotidianul britanic The Telegraph.

Criza economica i-a intarit pe mafioti
O prezenta a mafiei in Roma, dar la un nivel inferior, dateaza inca din anii ‘70, insa in prezent "nasii" din sud au inceput sa preia controlul asupra imprumuturilor pentru afacerile imobiliare de la periferia capitalei, ajutati de criza economica. Mafia nu a intrat in criza de bani gheata pe care sa-i investeasca. O organizatie neguvernamentala, Eurispes, estima la inceputul acestui an ca sindicatele crimei organizate au castigat 130 miliarde euro in 2008, ceea ce reprezinta 9% din PIB-ul Italiei. Drogurile au adus aproape jumatate din aceste venituri, urmate de afaceri ilegale in domeniul procesarii gunoiului. Din cauza lipsei de lichiditati din mediul de afaceri legitim, mafiotii au devenit mult mai puternici. Ei si-au extins afacerile catre camatarie, dar si catre investitii perfect legale, de la supermarketuri la reprezentante auto, pe care le cumpara la preturi reduse, profitand de prolemele financiare ale proprietarilor.

Camorra a incercat sa cumpere clubul Lazio Roma
In iulie 2008, politia a arestat sapte presupusi membri ai mafiei, suspectati ca incercau sa cumpere echipa de fotbal Lazio. O investigatie a politiei antimafia din Roma si a ofiterilor antifrauda a gasit dovezi ca familia Casalesi, un puternic clan mafiot din mafia napolitana Camorra, a incercat de doua ori sa spele profituri ilegale cumparand actiuni ale clubului in 2005 si 2006. Clanul a oferit initial doua milioane de euro bani gheata pentru a sponsoriza Lazio – unul dintre cele mai faimoase cluburi din lume –  in campionatul intern si pentru Cupa UEFA. Dupa ce oferta a fost respinsa, familia Casalesi ar fi incercat sa cumpere actiuni in club prin companii-paravan cu sediile in Elvetia sau Ungaria. Politia a subliniat ca incercarea de a achizitiona un club de fotbal este "un fenomen nou".

Laudele lui Berlusconi     
In pofida tuturor acestor fenomene, guvernul italian al premierului Silvio Berlusconi sustine ca se afla pe punctul de a castiga confruntarea cu grupurile de crima organizata. "Daca exista un guvern care, mai mult decat oricare altul, a facut din lupta impotriva mafiei unul dintre scopurile sale clare si coerente, atunci acesta este guvernul meu", a declarat recent prim-ministrul italian, incercand sa risipeasca acuzatiile conform carora ar fi incheiat in trecut intelegeri secrete cu Cosa Nostra siciliana.

In decembrie anul trecut, Gaspare Spatuzza, un asasin platit al mafiei, a declarat in fata unui tribunal din Torino ca Berlusconi a facut o intelegere cu Cosa Nostra in 1994, cu putin timp inainte de a deveni premier. Conform declaratiei lui Spatuzza, unul dintre liderii mafiei siciliene ar fi afirmat in fata asasinului ca Berlusconi si partenerul sau de afaceri – Marcello Dell’Utri – "au pus practic tara in mainile noastre".
"Prostii rautacioase", a fost prima reactie a premierului italian, cu toate ca Dell’Utri, astazi senator al partidului lui Berlusconi, incearca sa scape in apel de condamnarea la noua ani de inchisoare  primita in 2004 pentru colaborare cu Cosa Nostra.
Un alt caz care a ridicat noi suspiciuni cu privire la legaturile crimei organizate cu politicieni din anturajul premierului, dar si serioase semne de intrebare fata de politica partidului pe care Berlusconi il conduce, este cel al lui Nicola Cosentino, coordonatorul formatiunii din Campania, suspectat ca a primit bani din partea clanului Casalesi. Luna trecuta, Parlamentul, controlat de Berlusconi si aliatii sai, a respins solicitarea procurorilor de ridicare a imunitatii lui Cosentino.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă