12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăImpozitul minim, reorientat spre domenii cu evaziune fiscala ridicata

Impozitul minim, reorientat spre domenii cu evaziune fiscala ridicata

» Guvernul vrea sa inlocuiasca printr-o ordonanta impozitul minim, aplicabil tuturor firmelor, cu un impozit forfetar, impus in anumite domenii unde evaziunea fiscala este dificil de controlat. Reprezentantii oamenilor de afaceri sustin insa ca nu au avut loc consultari si nici nu au vazut vreun proiect referitor la modificarea impozitului minim.

Deocamdata, executivul nu a luat nici o decizie clara in legatura cu impozitul minim, insa premierul Emil Boc a declarat, miercuri, ca acesta va fi mentinut doar pentru anumite domenii si activitati unde evaziunea fiscala nu poate fi combatuta altfel, precum hoteluri si restaurante. Peste 73% din firmele inchise dupa introducerea, in mai 2009, a impozitului minim nu aveau activitate sau erau utilizate doar pentru intermedieri, ori tranzactii nelegale, potrivit sefului Guvernului.

"Din totalul firmelor inchise, peste 73% erau inactive sau folosite pentru intermedieri ori tranzactii de frauda fiscala. Impozitul minim si-a atins scopul si a fost necesar, avand un efect curativ si de deratizare a unor ramuri economice. Acum, impozitul va fi regandit si restrans la domenii unde trebuie combatuta evaziunea fiscala, precum restaurantele si hotelurile", a afirmat Emil Boc, in plenul Senatului, la dezbaterile privind proiectul de lege care abiliteaza Guvernul sa adopte ordonante in vacanta parlamentara.
In prezent, Ministerul Finantelor analizeaza resursele financiare care ar putea fi folosite pentru a acoperi deficitul de fonduri ce va rezulta din eliminarea impozitului minim, pentru pastrarea echilibrului bugetar.

Proiectul de lege dezbatut in Senat abiliteaza Guvernul sa inlocuiasca prin ordonanta impozitul minim, aplicabil tuturor firmelor, cu un impozit forfetar, doar pentru anumite domenii.
Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustin ca nu au fost consultati si nici nu cunosc forma proiectului care va aduce modificari in aplicarea impozitului minim.
"Inca nu am vazut vreun document din care sa reiasa cum se va modifica procedura de aplicare a impozitului minim. Noi am sustinut inca de la inceput ca este important sa se pastreze locurile de munca si sa se asigure masuri pentru stimularea mediului de afaceri. In privinta impozitului minim, ar fi bine ca acesta sa nu fie aplicat, de exemplu, pentru firmele care au profit sub 50.000-100.000 euro. Impozitul minim si-a produs insa efectul si trebuie avut in vedere ca inchiderea unor firme a fost si rezultatul restrangerii activitatilor economice ca urmare a crizei. In alta ordine de idei, trebuie sa mentionam ca in prezent nu sunt luate in dezbatere masuri care  sa ajute, sa stimuleze mediul de afaceri", a declarat Cristian Parvan, secretar general AOAR.
Premierul a precizat ca noua varianta a impozitului minim va intra in vigoare dupa ce ministrul Finantelor va avea pregatit proiectul de regandire a impozitului.
"Inca mai este timp, pana la sfarsitul lunii, pentru ca guvernantii sa modifice modul de aplicare a impozitului minim. Este insa de dorit ca acest impozit sa nu se aplice la firmele mari si la cele care au activitati de productie", a precizat analistul economic Ilie Serbanescu.

Cele mai citite

VIDEO Ninge pe cel mai înalt drum din România. Lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează cu utilaje de deszăpezire

Ninge pe cel mai înalt drum din țară, Transalpina, iar lucrătorii de la Drumurile Naționale acționează pentru îndepărtarea zăpezii. Stratul de zăpadă este de 1...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă