2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile energetice nationale ar putea deveni operationale in sase luni

Companiile energetice nationale ar putea deveni operationale in sase luni

Proiectul guvernamental privind infiintarea celor doua companii energetice nationale a intrat in linie dreapta.

Guvernul urmeaza sa aprobe constituirea celor doua companii energetice nationale, dupa ce  a primit avizul Ministerului Justitiei, acestea urmand sa devina operationale in maximum sase luni, a anuntat ministrul Economiei, Adriean Videanu. "In sase luni, ele vor deveni operationale, pentru ca mai trebuie parcurse niste etape pana atunci", a spus Videanu.
Acesta sustine ca infiintarea celor doua mari companii energetice, care vor rezulta in urma reorganizarii sectorului energetic, va genera optimizarea si cresterea performantei si eficientei energetice a Romaniei.
Specialistii din piata sustin insa ca initiativa nu reprezinta decat "o incercare meschina de recombinare a societatilor de stat", masura care va avea influente nefaste asupra dezvoltarii ulterioare a sectorului. "In primul rand, ca urmare a acestei masuri de reorganizare a societatilor de stat, nu vom avea investitii in domeniu, iar statul a dovedit in ultimii 20 de ani ca nu poate realiza investitii cu schimbare de tehnologie", ne-a declarat Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE).
Acesta a avertizat ca, din cauza acestei concentrari a statului, va avea loc o dominare clara a pietei care va descuraja privatizarea si initiativa privata in domeniu si va genera imposibilitatea stabilirii pretului energiei in functie de cerere si oferta. "Evolutia ulterioara a pretului energiei electrice va fi influentata negativ din cauza acestui monopol. Preturile vor fi stabilite nu ca efect al cererii si ofertei, ci ca efect al pozitiei dominante in piata si al dominatiei politice", precizeaza Jean Constantinescu.

Potrivit scenariului propus de autoritati, componenta primei societati energetice va include Complexurile Energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova), Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si trei sucursale ale Hidroelectrica, SH Valcea, SH Slatina si SH Sibiu. Cea de-a doua companie va cuprinde Electrocentrale Bucuresti, CTE Deva si CET Paroseni (apartinand Termoelectrica), Portile de Fier si restul sucursalelor Hidroelectrica (adica sucursalele Sebes, Buzau, Targu Jiu, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita), Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani.

Cele mai citite

Horoscop 22 noiembrie 2024. Un potențial partener romantic ar putea ieși în evidență pentru capricorni

Horoscop 22 noiembrie 2024. O zi plină de energie cosmică te așteaptă! Horoscop 22 noiembrie 2024 BerbecAstăzi ai putea resimți incertitudini financiare, ceea ce te...

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...

Vladimir Putin a anunțat că a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, Oșernik

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, 21 noiembrie 2024, că Rusia a testat o rachetă de tip intermediar, utilizând-o într-un atac asupra Ucrainei....
Ultima oră
Pe aceeași temă