7.1 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProgramul "Rabla": prima de casare poate ajunge la 2.700 euro

Programul „Rabla”: prima de casare poate ajunge la 2.700 euro

» Programul national de innoire a parcului auto (cunoscut sub numele de Programul "Rabla") continua si in 2010. Prima de casare pentru o masina scoasa din circulatie a ramas la nivelul anului trecut, la 3.800 lei (900 euro), insa beneficiarii programului vor putea sa incaseze maximum trei tichete valorice totalizand 11.400 lei (2.700 euro).

Ministerul mediului si padurilor a anuntat continuarea Programului de stimulare a innoirii parcului auto national incepand cu data de 1 ianuarie 2010, fara a preciza insa care este cota de autovehicule ce urmeaza sa fie casate in acest an.
"Programul «Rabla» continua si dupa 1 ianuarie si nu exista impedimente legale pentru ca el sa nu mearga mai departe", a declarat premierul Emil Boc.
Prima de casare pentru o masina uzata ce urmeaza sa fie scoasa din circulatie, de 3.800 lei, este acordata sub forma unui voucher, in program fiind incluse din toamna acestui an si persoanele juridice. Beneficiarul, persoana fizica, va putea sa incaseze cel mult trei tichete valorice, in suma de 3.800 lei, in urma casarii a maximum trei autovehicule.
In 2009,  cota de masini pentru casare a fost majorata la 60.000 (fata de 40.000 in 2008). De asemenea, prima de casare a fost majorata de la 3.000 la 3.800 de lei. Cu toate acestea, prin acest program s-a aplicat doar pentru 32.327, fiind inregistrata, din cauza crizei economice, cea mai mica rata de succes a programului de la lansarea sa in 2005. Suma totala cheltuita de stat pentru acest program a fost, in 2009, de 122.842.600 de lei. Majoritatea masinilor nou-alese de cei care si-au dat autoturismele vechi la casat au fost Daciile Logan, ele reprezentand mai mult de jumatate din totalul celor pentru care statul a platit prime de casare – 18.153.
In 2008, rata de succes a programului a fost de 75%, fiind inregistrate 30.466 de cereri de casare a masinilor. In 2007, din 16.500 masini au fost date 16.444, inregistrandu-se cea mai mare rata de succes a programului (99%), de la lansarea sa in 2005. In 2005 au fost date 14.607 masini, in 2006 – 15.110, rata de succes fiind de peste 90%, potrivit datelor Administratiei Fondului pentru Mediu.
Ghidul de finantare, publicat deja in Monitorul Oficial, extinde Programul "Rabla" si pentru persoane juridice. Cu exceptia celor cu datorii la stat sau a celor care au primit sanctiuni de natura financiara, toate firmele vor putea cumpara masini sau tractoare prin Programul "Rabla".
In ceea ce priveste Programul de stimulare a innoirii Parcului national de tractoare si masini agricole autopropulsate, Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a anuntat ca ghidul aferent a fost elaborat de Administratia Fondului pentru Mediu, urmand a fi aprobat prin ordin al ministrului Mediului si Padurilor, in prima jumatate a lunii ianuarie 2010.
Pentru a fi inclusa in program, masina ce urmeaza sa fie casata trebuie sa fie mai veche de zece ani si sa fie functionala atunci cand ajunge la centrul de colectare.

Cele mai citite

Rezultatul surpriză al alegerilor prezidențiale din România generează incertitudine pe piețele financiare

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Călin Georgescu, un candidat independent cu discurs pro-Rusia, anti-NATO și anti-UE, care nu figura în primele...

EFOR cere verificarea finanțării nedeclarate a candidatului independent Călin Georgescu

EFOR atrage atenția că o finanțare nedeclarată, poate submina corectitudinea procesului electoral și poate reprezenta un precedent periculos pentru democrația din România Expert Forum (EFOR)...

România rămâne în topul țărilor cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare

România se menține printre țările europene cu cele mai mari dobânzi la creditele ipotecare, alături de Polonia și Ungaria, în contrast cu nivelurile scăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă