3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialColectarea impozitelor, din 4 ianuarie

Colectarea impozitelor, din 4 ianuarie

Imediat ce directiile de impozite si taxe locale isi reiau activitatea anul viitor, adica din 4 ianuarie, persoanele care vor isi pot plati impozitele si taxele locale aferente anului 2010. Acestea vor fi majorate, in medie, cu aproximativ 19%, in functie de categoria de impozit; impozitele pe cladiri s-au majorat cu 14,81%, impozitele pe terenuri – cu 14,75% –, taxa asupra mijloacelor de transport s-a majorat diferentiat, in functie de capacitatea cilindrica, cea mai mare crestere fiind la masinile cu motor mai puternic, de 20%. Plata integrala a impozitelor datorate pentru 2010 beneficiaza si anul viitor de bonificatie de 7%. De exemplu, daca pentru 2010 aveti de platit pentru casa un impozit de 100 lei si achitati intreaga suma pana pe 31 martie 2010, veti face o economie de 7 lei, anume acea bonificatie de 7%. O alta varianta este sa platiti darile in doua rate, termenele scadente fiind 31 martie, respectiv 30 septembrie. In cazul in care alegeti aceasta varianta, nu mai beneficiati de bonificatia de 7%.

In Bucuresti, majorarea impozitelor si taxelor locale a respectat in totalitate prevederile din Codul Fiscal. Avand in vedere ca este un an de criza si tinand cont de gradul de suportabilitate al populatiei, Primaria Capitalei nu a adoptat o majorare mai mare decat cea din Codul Fiscal, desi avea dreptul sa mearga cu cresterea pana la 50%.
Potrivit noilor valori aprobate, in Bucuresti, pentru locuintele in imobile constructii cu cadre din beton armat sau cu pereti exteriori din caramida arsa care au instalatii de apa, canalizare, instalatii electrice si incalzire, valoarea impozabila va fi, in 2010, de 806 lei pe metru patrat, fata de 702 lei, cat este in prezent. Pentru acelasi tip de constructie, dar fara utilitati, valoarea impozabila pe metru patrat va creste la 478 lei, comparativ cu 417 lei in acest an.
La cladirile din lemn sau caramida nearsa, valoarea impozabila aferenta unui metru patrat va creste la 219 lei in 2010, fata de 191 lei in prezent.

In cazul persoanelor fizice, la calcularea impozitului pe cladiri se aplica o cota de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, care este diferentiata in functie de zona in care se afla imobilul respectiv. De asemenea, la calcularea impozitului pe cladire se mai aplica si alti indici de corectie, precum etajul si anul in care a fost construit imobilul si a cata proprietate este cea detinuta de respectiva persoana.
Impozitele pe terenurile intravilane, in functie de zona, sunt cuprinse intre 8.921 de lei in zona A si 3.832 de lei in zona D, pentru un hectar. Posesorii de motorete, scutere, motociclete si autoturisme vor trebui, de asemenea, sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a achita taxa asupra mijloacelor de transport. Respectiva taxa se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica, cate 8 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului in cazul autovehiculelor cu capacitatea cilindrica de pana la 1.600 cmc. Intre 1.601 cmc si 2.000 cmc inclusiv, taxa asupra mijloacelor de transport este de 18 lei pentru fiecare 200 cmc ai motorului. De exemplu, pentru un autoturism cu capacitatea cilindrica de 1.400 cmc, proprietarul va plati 56 de lei, in timp ce pentru o masina cu capacitatea de 1.800 cmc, taxa platita va fi in valoare de 162 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă