2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSportPSD si PNL se acuza reciproc de tradare in favoarea lui Boc

PSD si PNL se acuza reciproc de tradare in favoarea lui Boc

» Cu 276 de voturi "pentru" si 135 "impotriva", Cabinetul Boc a trecut de Parlament cu o majoritate mult mai confortabila decat cea data de formatiunile politice care sustin oficial Guvernul.   

» Cele 37 de voturi in plus fata de numarul de 239 de voturi al majoritatii oficiale provin atat de la PSD, cat si de la PNL, pe fata sau nu.    

» Cei 17 membri ai Cabinetului au depus ieri juramantul la Palatul Cotroceni, iar la prima sedinta de guvern s-a finalizat proiectul de buget care va ajunge astazi in Parlament.

 

Cabinetul Boc a fost investit ieri de Parlament cu 276 de voturi "pentru" si 135 "impotriva". Pentru a trece, Guvernul avea nevoie de minimum 236 de voturi. PDL, UDMR, minoritatile nationale si grupul independentilor detin impreuna 240 de parlamentari din cei 471 in total, ceea ce inseamna ca pentru instalarea Executivului au votat si senatori si deputati din opozitie.

Cum insa PNL si PSD au anuntat prin vocile liderilor ca vor vota "impotriva", surplusul de bile albe pentru Emil Boc a devenit subiect de disputa intre cele doua partide. "Chiar m-am certat mai devreme cu Misu Voicu de la PNL. El sustine ca de la ei au votat doar trei-patru `pentru`. Eu am fost acolo si stiu mai bine, de la noi au fost numai trei-patru", a declarat pentru Romania libera Aura Vasile, viceliderul grupului PSD din Camera Deputatilor. Ea a refuzat insa sa dezvaluie numele "tradatorilor" din partid, explicand ca inca nu a facut "tintarul", adica inventarierea celor care au refuzat sa voteze cu bilele la vedere.  

Avand in vedere votul coplesitor in favoarea ministrilor din echipa Boc dat la audierile din comisii, PSD hotarase ca parlamentarii sa voteze "la vedere", ca si PNL, de altfel. Aura Vasile a monitorizat cu lista in fata votul fiecarui membru PSD. Cei care votau conform ordinului de partid primeau un vazut in dreptul fotografiei de pe lista, iar cei indisciplinati erau marcati cu o cruce in frunte. "Am eu sanctiuni barbatesti pentru fiecare dintre ei. Nu trebuie sa le fac publice numele", a adaugat  pe un ton amenintator pesedista.

Pe holurile Parlamentului se vehicula insa ca pesedistii care l-au sustinut pe Boc provin din aripa Mitrea. Insa in plen Miron Mitrea a stat tot timpul votului umar la umar cu Aura Vasile, ajutand-o practic la procesul de monitorizare. De altfel, contactat de Romania libera, senatorul disident in PSD a povestit ca ar fi incercat sa combata in discutiile cu colegii un zvon care a marcat ziua si care i-ar fi determinat pe multi parlamentari aflati oficial in opozitie sa voteze Guvernul. Se spunea ca, data fiind majoritatea fragila, cu numai trei voturi mai mult decat numarul de 236 necesar pentru trecerea Guvernului, PDL ar avea nevoie de ajutor pentru a-si trece echipa, pentru ca mai multi parlamentari guvernamentali erau absenti. si cum ideea anticipatelor este respinsa in bloc, multi si-au sacrificat consecventa in favoarea pragmatismului.

Calificat drept o forma de presiune, zvonul a fost confirmat si de senatorul PSD Adrian Tutuianu, potrivit caruia formatiunii PDL i-ar fi lipsit 10 voturi pentru a-si trece Guvernul. Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, respinge insa aceasta  ipoteza.  Pe de alta parte, parlamentari PSD precum Marian Saniuta si Vasile Cristea au admis deschis ca au votat cu Guvernul. Dupa ce cu o zi inainte i-a dat un vot de sprijin, in Comisia de aparare si de ordine interna, ministrului desemnat pentru Aparare, Gabriel Oprea, Marian Saniuta spune ca a votat conform principiilor sale. "Am votat conform realitatilor politice din judetul meu, Prahova, unde jumatate din populatie a dat votul dreptei", a declarat Saniuta.  

Surse PNL: "Grupul PNL nu e controlat de Crin"

Nu doar la PSD planeaza incertitudinea. Si liberalilor le place sa creada ca doar cativa colegi au iesit din cuvantul liderului Crin Antonescu. Dar si vicepresedintele partidului, Teodor Melescanu, da de inteles ca PNL Ð facand opozitie Ð dorea de fapt sa treaca Guvernul. "Cu totii am recunoscut ca avem nevoie de guvern. Am testat inainte sa vedem daca sunt suficienti parlamentari care sa voteze pentru Guvern, ca sa poata sa treaca", a spus Melescanu. Dar, pe de alta parte, membrii PNL cu vechime si greutate au votat pentru Guvern, Puiu Hasotti si Relu Fenechiu numarandu-se printre ei. "Sa stiti un lucru: grupul parlamentar nu e controlat de Crin. E al lui Calin (n.r. – Popescu Tariceanu)", au explicat sursele noastre.

De altfel, Calin Popescu Tariceanu, care a pledat pentru intrarea PNL la guvernare alaturi de PDL, a absentat de la sedinta, cel mai probabil ca sa nu existe suspiciuni asupra modului in care si-ar fi putut sfatui colegii sa voteze. Tot de la PNL, deputatii Florin Turcanu si Mihai Lupu si senatorul Vasile Nedelcu au votat in favoarea Guvernului, mai spun sursele citate. Contactat de Romania libera, Mihai Lupu nu a dorit sa comenteze modul in care a votat, iar senatorul PNL Vasile Nedelcu insista ca parlamentarii au drept sa voteze secret: "Multi senatori PNL au refuzat sa voteze cu bilele la vedere. Li s-a parut aiurea sa fie controlati de deputatii partidului", a precizat Nedelcu. Deputatul PNL Florin Turcanu, un partizan al intrarii la guvernare alaturi de PDL, a fost si mai direct. "Ne trebuie Guvern in Romania. Sa-l lasam sa lucreze. Daca nu o sa ne convina, conform Constitutiei, o sa-l dam jos prin motiune de cenzura", a spus Turcanu.   

Pe scurt, parlamentarii opozitiei care nu au ascultat de sefii lor invoca trei argumente. Primul este cel referitor la negocierile cu pedelistii, care au promis ca vor aloca bani de la bugetul de stat colegiilor uninominale pe care acestia le reprezinta. Pe locul secund la motivele care au determinat "tradarea" se claseaza teama de alegeri anticipate si, in cele din urma, nevoia stabilitatii politice intr-un an de criza.

Liderii PNL si PSD raman oficial in opozitie

Programul de guvernare al lui Emil Boc prevede cateva urgente imediate: adoptarea bugetului de stat, adoptarea legii responsabilitatii fiscale si a reformei sistemului de pensii. De altfel, Executivul s-a intalnit aseara, pentru prima oara in noua formula, in sedinta pentru a aproba bugetul, pe care-l va inainta Parlamentului in cursul zilei de azi. Dupa alocutiunea primului-ministru, liderul PSD, Mircea Geoana, a luat cuvantul, acuzand constituirea unei majoritati formate prin "tradare", "o chestiune absolut nefireasca si nedemocratica".

Mai mult, Geoana a catalogat propunerea unui premier demis anterior de Parlament drept o sfidare la adresa romanilor si a Legislativului. Nici liderul liberalilor, Crin Antonescu, nu l-a scutit pe Boc de critici, el comparand declaratiile acestuia privind sistemul parlamentar din Romania cu actiunile istorice ale lui Oliver Cromwell, Napoleon Bonaparte si Boris Eltin, care au manifestat o atitudine de forta in fata puterii legislative.  

Mesaj prezidential

La ceremonia de depunere a juramantului, Traian Basescu a declarat ca nu va ezita sa critice Guvernul: "Eu nu am obligatii fata de Guvern, eu nu am obligatii fata Parlament. Am obligatii fata de cele 22 de milioane de romani si fata de cele mai mult de 100 de articole ale Constitutiei". Ca si premierul Emil Boc in discursul din Parlament, presedintele Traian Basescu a spus la ceremonia depunerii juramantului de la Palatul Cotroceni ca noul Cabinet ia startul intr-un moment greu.

Emil Boc afirmase ca 2009 a fost cel mai greu an din ultimii 20 si, cel mai probabil, cel mai greu an din ultimii 60. Presedintele Basescu a spus insa ca acum este vorba de "un moment zero" al guvernarii si ca spera ca experienta celor 10 luni de cri-za sa le foloseasca ministrilor tocmai pentru a diminua efectele crizei. El a atras atentia celor 17 membri ai Guvernului ca trebuie sa se preocupe de reforma statului si ca asteapta cat mai repede stabilirea unor standardele de cost legate de personalul de stat, pentru ca mentinerea unor structuri doar pentru "a planta" clientela politica "in structuri" nu e o solutie.

Presedintele le-a cerut, de asemenea, partidelor sa hotarasca pana la ce nivel sa fie schimbati responsabilii din aparatul de stat atunci cand se schimba culoarea Guvernului, astfel incat sa fie incurajata competenta. "Mutarea competentei de la un partid la altul o data la patru ani nu este o solutie, stabiliti criteriile impreuna cu opozitia", a spus Traian Basescu.  El a adaugat ca nu va ezita sa dea aviz favorabil pentru cercetarea oricarui ministru de catre justitie, daca va fi cazul. Presedintele reales si-a incheiat insa discursul cu o invitatie catre PNL. El a spus ca regreta ca din Cabinetul Boc nu face parte si PNL si s-a declarat deschis pentru ca "PNL sa fie parte a  guvernarii". Declaratia vine pe fondul discutiilor divergente dintre liberali cu privire la intrarea la guvernare.

Cele mai citite

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă