12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăVeniturile la buget din accize vor creste cu 25% in 2010

Veniturile la buget din accize vor creste cu 25% in 2010

» Pentru anul viitor, statul estimeaza sa colecteze la buget venituri totale de aproape 17 miliarde lei doar din accize si sa obtina din TVA venituri apropiate de nivelul din 2009, potrivit proiectului de buget pentru 2010.

Incasarile la buget din impozitul pe profit aplicat bancilor ar urma sa se dubleze, la 1,2 miliarde lei, iar din accize Guvernul estimeaza ca va obtine anul viitor venituri de 16,8 miliarde lei, fata de 13,3 miliarde lei prognozate pentru acest an. Din TVA se prognozeaza colectarea la buget a 35,5 miliarde lei, apropiat nivelului din 2009.
Din impozitul pe profit, statul estimeaza ca va obtine 11,5 miliarde lei, in crestere comparativ cu nivelul prognozat pentru anul in curs, de 11,3 miliarde lei. Proiectul de buget pentru 2010 prevede ca din impozitul pe profit de la agentii economici sunt anticipate venituri de 10,2 miliarde lei (10,6 miliarde lei in 2009), iar de la impozitul pe profit aplicat bancilor comerciale sunt asteptate venituri de 1,2 miliarde lei (aproape dublu comparativ cu cele 650 milioane lei anticipate pentru acest an), potrivit Mediafax.

Din accize, sunt estimate pentru anul viitor venituri totale de 16,8 miliarde lei (comparativ cu 13,3 miliarde lei in acest an), iar din TVA se prognozeaza venituri de 35,5 miliarde lei (fata de 35,4 miliarde lei in acest an).

Avocatul Gabriel Biris, specialist in fiscalitate, apreciaza ca o crestere cu 25% a veniturilor colectate la buget din accize este previzibila daca se iau in calcul majorarile anuntate pentru inceputul anului (la tigari, bauturi si energie) si faptul ca, de obicei, consumul nu este foarte mult influentat de marirea accizelor.
"O crestere cu aproape un sfert a incasarilor la buget din accize este previzibila daca se iau in calcul majorarile anuntate si faptul ca, in general, consumul nu scade foarte mult. Ramane insa de vazut cum or sa-i colecteze si nu trebuie lasata deoparte problema evaziunii. Cat priveste prognoza de colectare a TVA, putem spune ca este o abordare prudenta in conditiile in care inflatia nu a fost mare, iar cursul se va mentine scazut si, cum am mentionat anterior, consumul se va stabiliza. Referitor la dublarea incasarilor la buget din impozitul pe profit aplicat bancilor, probabil ca este vorba de profitul pe care il vor obtine bancile din dobanzile pe care le platesc Finantele la titlurile de stat", a mentionat Biris.

Executivul mai estimeaza ca va obtine 444 milioane lei din impozitul pe venitul microintreprinderilor, fata de 406,2 milioane lei in 2009, si 13,5 miliarde lei din impozitul pe venituri din salarii, fata de 13,2 miliarde lei prognozat pentru acest an.
Suma totala estimata ca se va colecta la buget in 2010 din impozitul pe venit depaseste cu putin 19 miliarde lei, fata de 18,2 miliarde lei anticipat pentru 2009.
Din impozitul pe veniturile din dividende ar urma sa fie obtinute 1,5 miliarde lei, apropiat de nivelul estimat pentru acest an.

Cele mai citite

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

Top 10 cele mai mari bănci după active în S1/2024: Banca Transilvania, BCR şi CEC Bank domină clasamentul

În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă