6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăAlegeri 20162010: scenarii de criza

2010: scenarii de criza

» Va intrebati daca va avea suficiente cartuse BNR pentru a mentine cursul leu-euro astfel incat sa pariem pe depozitele in lei? Ori daca va repeta bursa traseul surprinzator din acest an? Poate sunteti curiosi daca isi revin imobiliarele?

Certitudinile sunt marfa rara in acest moment pe pietele de capital; trecem totusi in revista cateva amenintari cu care ne putem confrunta in 2010 si strategiile de contracarare a acestora.
Prima ipoteza este cea a inflatiei in crestere. Dupa cum ne-o arata istoria, pretul alimentelor urca cel mai repede, bunurile de stricta necesitate surclaseaza orice alt activ, mai ales financiar. In ipoteza in care vom avea preturi in crestere rapida la bursele de marfuri, cum s-a intamplat in 2008, de aceasta data nu ca rezultat al miscarilor speculative, ci drept consecinta a imputinarii stocurilor, e inutil sa sperati ca dobanzile bancare ofera protectie impotriva inflatiei. Depozitul bancar este foarte vulnerabil, indiferent de valuta. Cum in Romania inflatia este inca ridicata prin comparatie cu media UE, depozitele bancare in lei pot fi un pariu neinspirat. Nici bursa nu poate fi o solutie, cu atat mai putin actiunile financiare: cand pretul alimentelor va urca vijelios, debitorii vor prefera sa puna cate ceva pe masa in loc sa alerge cu ratele la banca. O solutie ar fi plasamentul in companii care au ca obiect de activitate agricultura sau domeniile conexe (sunt putine in Romania – vezi Argus, Azomures), dar gasiti mai multe in SUA, cu riscurile de rigoare (o depreciere mai accentuata a dolarului). Firesc, nici imobiliarele nu sunt de recomandat in climat inflationist, cand dobanzile bancare cresc, iar puterea de cumparare reala scade. Ca in orice perioada cu cresteri de preturi, conservarea economiilor o ofera doar metalele pretioase.

A doua ipoteza: defaulturi suverane. Nu e chiar o vorba in vant, de vreme ce Grecia se confrunta cu reduceri pe banda rulanta ale ratingului de tara din partea tuturor agentiilor de rating, iar Ucraina pare aproape de faliment. Sa nu uitam de epuizarea resurselor institutiei care se ocupa de acoperirea riscului de faliment pentru bancile din SUA. In cazul in care vestile proaste incep sa curga din aceasta directie, investitorii vor abandona in graba activele si plasamentele din regiunile cu probleme. E bine sa va refugiati repede pe o valuta mai sigura – daca acest fapt se produce in 2010, e putin probabil ca raportul leu-euro sa se mentina stabil daca apar falimente de tara.

Ultimul scenariu negativ pe care il expunem astazi: recesiunea in W. Dupa programe ample de stimulare a economiilor nationale, statele dezvoltate pot intrerupe sub presiunea deficitelor in crestere si a credibilitatii externe in scadere infuziile de capital in economie. Vom asista atunci la reluarea scaderii PIB-ului, cu tot ce presupune acest fapt: corectii severe la burse, refugierea pe active monetare etc. Evident, va fi foarte riscant sa pastrati bani pe actiuni financiare in acest context, iar depozitul bancar, in euro (Romania nu se va simti deloc bine daca marile economii ale lumii incep sa aiba din nou scaderi de PIB), pare mai sigur.

Speram, evident, sa nu ne confruntam cu nici una dintre cele trei posibile vesti proaste in 2010. Nu putem exclude nici posibilitatea ca toate trei sa apara la orizont in anul care vine, iar asta ar avea cu adevarat un impact devastator.

Cum nu putem fi toti fermieri pentru a ne asigura strictul necesar (cel putin din punct de vedere alimentar), doar plasamentele in aur si argint ar mai diminua efectele renuntarii masive la banii de hartie in acest scenariu "negru". Oricum, daca pesimismul nostru se confirma in final, nu va sfatuim sa investiti speculativ in contracte derivate avand ca suport aurul ori marfurile agricole. Nu ca acestea nu ar cunoaste cresteri ale pretului, ci pentru ca toata piata derivatelor risca sa se prabuseasca precum un castel de nisip, riscul de contraparte fiind imens.

Cele mai citite

Un mort și 15 răniți după un atac rus asupra orașului Krivoi Rog din Ucraina

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 15 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui Volodimir Zelenski,...

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Călin Georgescu susținut în campania pentru prezidențiale de o firmă rusească care s-a ocupat și de Putin și Medvedev

O reţea rusă de influenţare activă în Franţa şi Germania în timpul pandemiei Covid-19 a fost utilizată şi în perioada premergătoare alegerilor recent anulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă