12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul si FMI vad o crestere economica de 1,3% in 2010

Statul si FMI vad o crestere economica de 1,3% in 2010

» Contractia economica va fi in acest an de  7%, iar PIB-ul va creste in 2010 cu 1,3%, a declarat joi Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania. De asemenea, FMI a agreat cu Ministerul Finantelor reducerea cheltuielilor bugetare cu 2,5% din PIB pentru 2010.

FMI a imbunatatit prognoza privind scaderea economiei romanesti din 2009 la aproximativ 7%, revizuind astfel prognozele anterioare ale Fondului, respectiv o scadere de 7,5-8% pentru 2009. si in ceea ce priveste PIB-ul, Guvernul si FMI au imbunatatit prognoza de crestere de la 0,5 la 1,3%, iar noua estimare a PIB-ului in 2010 este de 538,9 miliarde lei.
"Prognoza macroeconomica a Romaniei pare mai buna decat la inceputul lunii noiembrie, datorita consolidarii cererii externe. Estimam acum ca, in acest an, scaderea economica va fi limitata la circa 7% (din PIB), iar cresterea va deveni pozitiva in 2010, la circa 1,3%", a precizat Jeffrey Franks dupa vizita de trei zile in Romania a echipei de experti ai FMI si Comisiei Europene (CE).

Pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 5,9% din PIB in 2010, Ministerul Finantelor si FMI au agreat pentru anul viitor reducerea cheltuielilor publice cu 2,5% din PIB, stabilindu-se ca va fi nevoie de  progres in ceea ce priveste reformele structurale, Legea pensiillor si  Legea responsabilitatii fiscale. "Fondul Monetar International si Comisia Europeana au ajuns la un acord cu Guvernul la nivel tehnic in ceea ce priveste continutul proiectului de buget pe 2010. Pentru a atinge un deficit bugetar de 5,9% din PIB, au fost stabilite masuri de 2,5 puncte procentuale din PIB, in special pe partea de cheltuieli. Pentru a putea merge inainte, bugetul final va trebui sa fie consistent cu parametrii agreati. Este, de asemenea, important sa fie realizat progres in urmatoarele saptamani in ceea ce priveste reformele structurale, cum ar fi Legea pensiilor sau Legea responsabilitatii fiscale", a declarat seful misiunii de evaluare a acordului cu FMI, Jeffrey Franks.

Desi pentru anul viitor sunt prevazute masuri de reducere a cheltuielilor bugetare, reprezentantii confederatiilor sindicale sustin ca nu vor fi neaparat, din aceasta cauza, si concedieri de personal bugetar. "Din 1,4 milioane de functii bugetate, erau ocupate efectiv doar 1,2 milioane. Diferenta de bani era folosita pentru a le acorda sporuri si prime celor angajati efectiv sau erau utilizati si pentru alte cheltuieli. Singurele disponibilizari vor fi cel mai probabil in unele autoritati si agentii de stat, prin desfiintarea sau restrangerea activitatilor acestora", a spus Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa".
Romania are un acord cu FMI pe o durata de doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro. Romania a primit deja primele doua transe din imprumutul de la FMI, ce insumeaza 6,9 miliarde euro.

Cele mai citite

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

Cinci ore de atacuri cu drone auspra Kievului. Au fost auzite mai multe explozii

Rusia a lansat mai multe valuri de drone asupra Kievului într-un atac care a durat peste cinci ore, potrivit armatei ucrainene. Acesta este al...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă