4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialProgramul romanesc premiat de Google este vandut si de Apple

Programul romanesc premiat de Google este vandut si de Apple

» Aplicatia romaneasca Trip Journal, desemnata de Google drept cea mai buna din lume la categoria "Aplicatii pentru turism", a fost inclusa in ofertele a doua dintre cele mai mari magazine de aplicatii pentru terminale mobile din lume: Android Market si iTunes App Store.

Programul romanesc poate fi acum descarcat de catre utilizatori din peste 100 de tari ale lumii contra sumei de 2,99 euro, de pe pagina de web a magazinului virtual al Google, Android Market, si, respectiv, 2,39 euro, din iTunes App Store, magazinul Apple, fiind optimizat si pentru sistemul de operare al iPhone.
Inainte de a fi inclusa in ofertele celor doi giganti americani, aplicatia dezvoltata de compania romaneasca iQuest, din Cluj-Napoca, a concurat, in cadrul competitiei anuale Android Developer Challenge, cu mii de alti programatori din intreaga lume, din care numai 200 s-au calificat in etapa finala – cate 20 de aplicatii la fiecare dintre cele zece categorii. Un juriu alcatuit din utilizatori si specialisti de top din corporatii precum Google, T-Mobile, AEOLab si dintre Twitter a decis ca programul romanesc este cel mai bun din lume la categoria "Aplicatii pentru turism" si l-a premiat cu 100.000 de dolari, Trip Journal devenind astfel una dintre cele mai bune zece aplicatii mondiale dezvoltate in acest an pentru telefoanele cu sistem de operare Android.

Avantaje si dezavantaje
Cu ajutorul aplicatiei Trip Journal, utilizatorii isi pot pastra amintirile de vacanta si isi pot impresiona prietenii si familia, trimitandu-le numai cu ajutorul terminalului mobil informatii actualizate din locurile pe care le viziteaza.
In acest scop, programul permite urmarirea, prin GPS, a rutelor pe care le urmeaza utilizatorul, precum si vizualizarea pozitiei sale pe harta (prin Google Maps). Aplicatia memoreaza aceste coordonate, iar fotografiile realizate de catre utilizator pot fi insotite de note de calatorie.
Toate inregistrarile pot fi exportate pentru vizualizare pe Google Earth, iar fotografiile pot fi incarcate pe albume online, precum Picasa (serviciu de editare foto si stocare a imaginilor pe internet). Totusi, este bine sa precizam pentru cei care vor utiliza aceasta aplicatie pentru a-si impresiona prietenii cu locurile exotice pe care le viziteaza, in afara tarii, ca trebuie sa fie atenti si sa stie ca este o mare consumatoare de trafic in roaming.

Solutie creata in cinci luni
Compania iQuest este specializata in solutii si servicii complete adresate companiilor si nicidecum in produse de tipul celui cu care a reusit sa intre in elita mondiala a dezvoltatorilor de aplicatii pentru terminale mobile. Pentru a-i surclasa pe toti ceilalti concurenti din tari precum Germania, SUA, Olanda si Suedia, romanii au avut nevoie de doar cinci luni, timp in care o echipa formata din zece programatori, designeri si testeri au reusit sa creeze softul castigator.
"Suntem mandri ca am obtinut acest premiu si ne bucuram ca cei 26.000 de utilizatori care au evaluat aplicatia si membrii juriului s-au convins ca este atractiva si usor de folosit", a declarat programatorul roman Cornelius Brody, CEO iQuest Group. "Aplicatiile din concurs au fost evaluate dupa criterii precum: originalitatea ideii, folosirea efectiva a platformei Android, design si estetica, indispensabilitate – adica in ce masura aplicatia este de nelipsit pentru utilizatori.

 

Se pare ca Trip Journal a intrunit in cea mai mare masura aceste criterii dintre toate aplicatiile inscrise. Dar trebuie sa spun ca, in plus fata de premiul in bani castigat de iQuest, sentimentul acesta de implinire este de neegalat si va fi o experienta pe care vom dori sa o repetam." Astfel, Trip Journal deschide practic o noua linie de afaceri a companiei, axata pe dezvoltarea de aplicatii pentru dispozitivele mobile, segment ce va fi promovat in special pe pietele externe. In acest scop, doi reprezentanti iQuest au participat, saptamana trecuta, la o sesiune de testare a aplicatiei la sediul Google din Londra, unde au avut ocazia sa se intalneasca si cu oficialii americani ai gigantului , care i-au felicitat pentru aplicatia castigatoare. "Cu cei 100.000 de dolari vom putea sa ne promovam produsul pe toate marile piete din lume, cu precadere in SUA si Europa, dar ne vom putea continua si activitatea de dezvoltare pe linia de aplicatii pentru terminale mobile", a conchis reprezentantul iQuest.

» Alt succes romanesc
Twittlink.com este un produs romanesc care a ajuns, tot in acest an, sa fie promovat de prestigioasa retea americana TechCrunch.com (dupa CeeVee.com si Ubervu.com). Aceasta aplicatie romaneasca este realizata de compania de software IT Assist si le ofera tuturor celor interesati topul celor mai importante mesaje ale momentului de pe Twitter. Solutia creata de specialistii romani extrage link-urile care circula pe Twitter si le evidentiaza pe cele mai vehiculate, iar motorul de cautare permite acces rapid la informatia de interes pentru fiecare utilizator. Aceasta tehnologie se bazeaza pe un motor de cautare lingvistica, unul capabil sa identifice cuvinte-cheie si sinonime in contextul unei fraze si sa faca o analiza semantica a textului.

Cele mai citite

Premierul kosovar Albin Kurti atacă principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă

Premierul kosovar Albin Kurti a criticat marţi principalul partid politic al sârbilor din Kosovo, Lista Sârbă, acuzându-l că este condus de Belgrad, într-un moment...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Băut, fără permis, cu mașina furată și prins cu 167 km/h în Brașov

Un bărbat de 33 de ani, din localitatea Urlaţi, judeţul Prahova, a fost reţinut şi arestat preventiv după ce a fost prins conducând cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă