» Golul de finantare ar putea fi acoperit prin sprijinul indirect al BNR, posibil prin alta reducere a rezervelor minime in valuta.
Intarzierea formarii unui guvern si a aprobarii legii bugetului pe 2010 afecteaza incheierea celei de-a doua evaluari a FMI, astfel ca virarea celei de-a treia transe de la FMI se amana, cel mai probabil, pentru luna februarie. Un lucru pozitiv il reprezinta faptul ca tot in februarie ar putea fi primita si cea de-a patra transa de la FMI. Pana atunci statul va trebui sa acopere aceste sume prin imprumuturi de la bancile locale, evident, la costuri mai mari, ceea ce pune presiune pe deficitul bugetar asumat pentru anul viitor, de 5,9% din PIB. Daca pe luna decembrie au fost asigurate resursele pentru plata pensiilor si salariilor, conform declaratiilor venite din partea autoritatilor, ramane de vazut cum va fi administrata aceasta problema in primele doua luni din 2010, fara a creste arieratele fata de sectorul privat.
Inca din urma cu o saptamana, analistii ING estimau, conform scenariului de baza, ca a treia transa de la FMI ar putea sa ajunga in martie. De asemenea, analistii Raiffeisen anticipasera de acum doua zile ca transele de la FMI si Comisia Europeana ar putea fi primite cel mai devreme in a doua jumatate a lunii februarie sau chiar in luna martie. "Incertitudinea politica de durata a crescut sansele unei intarzieri in primirea transelor de la FMI si CE. Pe masura ce timpul trece, devine tot mai evident ca urmatorii bani de la FMI si CE ar urma sa vina, cel mai devreme, in a doua jumatate a lunii februarie sau in martie. Nu avem legea bugetului si sunt inca multe lucruri de rezolvat. Nu stiu daca procedural se poate sa mai primim banii in ianuarie. Tehnic, sunt sanse, dar foarte mici", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.
Estimarile au fost intarite ieri de oficialii FMI, care au declarat ca, cel mai probabil, vor vira a treia transa (1,5 miliarde euro) in februarie, poate chiar concomitent cu a patra transa (aproximativ 820 milioane euro). "Tehnic, ar fi un program foarte strans sa incercam sa livram transa in ianuarie, dar lucram la calendarul exact. Anticipam ca misiunea va reveni in ianuarie si, dupa finalizarea discutiilor, vom merge foarte repede la board. Cel mai probabil, vom livra transa in februarie, dar ne miscam cat putem de repede", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. El a precizat ca nu exclude livrarea cumulata a transelor trei si patru pentru Romania.
Din nou la mana BNR
"Pana vin banii de la FMI, statul n-are de unde sa se finanteze decat din piata interna, dar unde lichiditatea e limitata. Fara ajutorul BNR, in principal printr-o noua reducere a rezervelor minime in valuta, va fi foarte greu de acoperit necesarul de finantare", e de parere Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
Modul de reducere a cheltuielilor apartine guvernului
Pentru anul viitor, pe langa alte conditii care trebuie indeplinite, guvernul trebuie sa reduca deficitul bugetar la 5,9% din PIB, de la 7,3% din PIB in acest an. Jumatate din aceasta ajustare a deficitului, mai exact 0,7% din PIB, trebuie sa vina din reducerea cheltuielilor cu personalul bugetar. "Vreau sa fie clar, pentru ca au existat relatari cum ca FMI ar fi responsabil pentru concedierea a 100.000 de oameni, dar nu este cazul. FMI nu a impus masuri anume. Exista o anumita reducere a cheltuielilor cu personalul, pe care am agreat-o cu autoritatile, dar e decizia guvernului cum va reusi acest lucru", a completat Franks.