6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Lectii de plasamente de la oficialii BNR

Lectii de plasamente de la oficialii BNR

» In conditiile in care tiparitul banilor a devenit un sport la moda prin SUA, Europa, Japonia, ne-am propus sa vedem cum isi plaseaza economiile bancherii din fruntea BNR, daca au incredere in banii de hartie si ce alternative au gasit.

» In cazul guvernatorului, bijuteriile, monezile, tablourile si icoanele reprezinta mai mult de jumatate din valoarea economiilor din banci; in cazul viceguvernatorului Cristian Popa, acestea (plus o colectie de ceasuri) surclaseaza valoarea depozitelor si a sumelor din conturile curente.

Marturisesc ca am incercat sa scriu un articol cu alt subiect: despre datoriile membrilor BNR, ce procent reprezinta rata in totalul veniturilor acestora, pe scurt, incercam sa le creionez profilul de debitori. M-am izbit insa de un refuz. Din start, purtatorul de cuvant al BNR, Mugur stet, mi-a explicat ca o astfel de intrebare e prea personala. In consecinta, n-am aflat daca exista vreun oficial al Bancii Centrale care sa fi impins ponderea ratelor la 60-70% din venituri, cum a permis cu larghete chiar BNR, tocmai pe varful bulei imobiliare.

Privind la declaratiile de avere, am ramas totusi cu ceva: ce plasamente alternative au identificat bancherii de la varful conducerii BNR. Mugur Isarescu avea in octombrie 2009 depozite in lei, euro si dolari – echivalentul sumei de 180.000 euro (76.640 euro, 384.700 lei, restul dolari). Bijuteriile diverse depaseau echivalentul a 44.000 euro, colectiile numismatice – aproape 30.000 euro, tablourile  si icoanele – 22.000 euro. Cu vesela de argint ajungem la 99.990 euro, adica 55% din valoarea sumelor din depozite si conturi curente, trecute in declaratia de avere. Cum aurul s-a tot scumpit in ultima vreme, iar valoarea bijuteriilor este mai mult… sentimentala, banuim ca ponderea plasamentelor alternative e chiar mai mare.

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu e cel mai conservator: are incredere maxima in banul de hartie, dovada ca pastreaza peste un milion de lei in bancnote. In total, depozitele sale insumeaza peste 567.000 echivalent euro, iar bijuteriile din aur, obiectele de arta, colectiile numismatice, tablourile si ceasurile – "doar" 21.000 euro, adica sub 5% din valoarea depozitelor.

Colectionarul de ceasuri
Un personaj interesant este viceguvernatorul Cristian Popa. In declaratia de avere nu apar masini si terenuri, doar un apartament de 63 mp in Bucuresti. Economiile in bani sunt impartite aproape egal intre lei si euro si insumeaza aproape 50.000 euro. Domnul Popa are insa ceasuri de colectie de 32.000 euro, aur si bijuterii diverse de 35.000 euro, monezi de argint si alte emisiuni numismatice BNR de 9.400 euro, icoane si picturi de 3.000 euro si o "biata" vesela din argint de 2.000 euro. Total: peste 80.000 euro, deci mai mult decat banii de hartie. Trec peste viceguvernatorul Olteanu, care este bancher prin adoptie, si ajung la membrii CA. Marturisesc ca m-am plictisit ingrozitor in cazul lui Nicolae Danila, fost presedinte al BCR, deoarece enumerarea depozitelor si plasamentelor "alternative" din declaratia sa de avere venea dupa o lista interminabila de terenuri si cladiri.

 

Intr-un tarziu, am aflat ca dl Danila pastreaza 14 milioane lei si 8 milioane euro in depozite bancare. Mai sunt si 2,4 milioane lei in fonduri de investitii. Valoarea bijuteriilor este neglijabila, in acest caz, prin raportare la restul "activelor": doar 20.000 euro. Cat despre monezile de argint din colectiile numismatice, in valoare de "numai" 7.000 euro, presupunem ca domnul Danila a si uitat unde le-a ingropat!
Cu dl Marian Dinu lucrurile sunt simple: nu crede decat in imobiliare, actiuni si depozite. Domnul Napoleon Pop este fan al depozitelor bancare, unde pariaza aproape exclusiv pe lei (peste 1,2 milioane). Exista si ceva colectii numismatice, dar, cum nu reprezinta decat putin peste 5.000 euro, le putem trece lejer la categoria "si altele".

Doua locuri de parcare, dar nici o masina
Ne-am amuzat copios citind declaratia de avere din 19 octombrie 2009 a domnului Stoenescu Virgiliu Jorj, membru CA al BNR. Domnia sa are un apartament de 130 mp in Bucuresti, si-a cumparat si doua locuri de parcare, dar nu are trecut nici un autoturism in declaratia de avere. Este stramtorat la capitolul economii – mai putin de 3.000 lei in total –, motiv pentru care are, pentru orice eventualitate, un card de debit cu overdraft (6.900 lei descoperit de cont) si doua carduri de credit (limita de credit de 3.300 lei, respectiv 15.650 lei).

Sper ca domnul in cauza sa nu ajunga in final la mana Provident, desi exista un tampon de siguranta (in declaratia de avere sunt prinse tablouri si icoane de 6.000 de euro si monezi de 3.000 euro). In sfarsit, Nagy Agnes are monezi in colectii numismatice de 107.000 lei, bijuterii de 25.000 lei, obiecte de arta de 20.000 lei, dar nici un depozit bancar in declaratia de avere. Probabil, in caz de extrema urgenta, persoana in cauza poate vinde cate o moneda sau o bijuterie pentru a face rost de lichiditati!

Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Ministerul Finanțelor atinge un record: 16,4 miliarde lei atrași de la populație prin titlurile de stat Fidelis în 2024

Cea mai recentă emisiune, derulată între 9 și 18 decembrie 2024, a generat investiții de 2,6 miliarde de lei Ministerul Finanțelor a atras de la...

Furtuna puternică de la București a provocat un accident cu două mașini. Un minor a ajuns la spital

Un șofer a provocat un accident, marți seara, în Capitală, după ce a încercat să evite un copac doborât de vânt pe Bulevardul Kiseleff....
Ultima oră
Pe aceeași temă