Trebuia sa asteptam rezultatele numararii", le spune Ion Iliescu ziaristilor, in timp ce pe ecranul televizorului se dau imaginile cu Mircea Geoana topaind la aflarea rezultatelor exit-poll. In studio, politicienii tineri din PSD, viitorul clasei politice, racnesc ca a fost frauda si numai la insistentele moderatorilor vin si cu un argument: numarul voturilor anulate. Asta, cand blogurile sunt pline de povestile oamenilor care au tinut sa voteze, dar si-au invalidat buletinul pentru ca nu au dorit sa aleaga intre Basescu si Geoana. Batranul Iliescu tocmai da o lectie de viata. Mircea Geoana spunea dupa topaiala ca face un apel la Traian Basescu sa treaca peste amaraciunea personala si sa accepte rezultatul alegerilor. La ora cand scriu acest articol, Mircea Geoana nu pare sa fi trecut peste amaraciunea personala si e gata sa arunce tara intr-o poveste jenanta cu fraudarea.
Traian Basescu a dovedit ca poti castiga alegerile impotriva presei. Antena 3 a introdus la noi televiziunea de galerie, analistii-buldogi, sporovaiala habarnista, dar obsesiv directionata. si imi pare ca virusul introdus de Antena 3 a stricat iremediabil peisajul. Realitatea TV jongleaza ceva mai finut, dar in esenta repeta modelul: pare ca incearca un echilibru, dar punctul de referinta e prost: cand incerci sa fii doar ceva mai moderat ca Antena 3, reusesti sa enervezi pe toata lumea. Radu Moraru face presa de reactie. Ceilalti sunt rai, asa ca trebuie sa echilibram peisajul, si da-i, si lupta, ii inghesuim in studio pe Monica Macovei si Victor Roncea si-i ardem pe moguli. Cu buna intentie sau nu, nici nu conteaza, nu este normal si nici bine pentru noi toti. Ne indreptam iremediabil spre despartirea presei si a publicului in doua galerii autiste. Unii se uita la Realitatea si la Antena 3, ceilalti la B1 TV si la noua Vox.
Cordonul sanitar al profesiei nu a functionat la timp impotriva modelului mizerabil de la Antena 3, asa ca ne-am infectat cu totii. Cele doua jumatati de Romanie nu vor mai comunica decat pentru a se certa. Deocamdata, Basescu a mai redus din infatuarea unor jurnalisti care au crezut ca niste persoane nealese de nimeni pot dicta de la televizor mersul politicii. Pretul acestei victorii este insa mare. Foarte mare. Dar daca politicienii vor invata ca politica nu se face la televizor, daca influenta in partide a papusilor care sporovaiesc toata ziua la TV se va reduce in favoarea politicienilor care vin cu idei concrete si comunica direct cu alegatorii lor, pe politici, prin personalitatea lor, nu prin memo-uri scrise de PR-istii de la partid, atunci avem ceva de castigat.
Important e ce va invata si Traian Basescu. A castigat, dar la limita. Ar trebui sa compare procentele de acum cu cele de la suspendare si sa stea putin pe ganduri. Atacurile negative din campanie, afisele facute de PSD cu persoane controversate din PDL nu erau total neintemeiate. Nimeni nu l-a obligat pe Basescu sa o faca pe Elena Udrea vedeta si multi oameni nu l-au putut asculta la dezbaterea finala pentru ca in cadru, la doi metri in spate, aparea muza blonda si nefasta. Castigator fiind, un nou val de lichele vor da iama la PDL. Genul de oameni care sunt mereu cu puterea. Cineva mi-a semnalat amuzat ca Dan Andronic isi exprima mai nou admiratia pentru omul politic Traian Basescu. Lichelele care miros banii sunt un indicator bun pentru directia viitorului: Basescu e pe val. Acceptarea lichelelor in anturaj sau respingerea lor sunt si ele un indicator pentru adevarata putere sau slabiciune a unui om politic.
Va intelege Traian Basescu ca multi nu l-au votat pentru ca il percep ca pe un provocator de scandaluri? Uneori conteaza si cum spui ceva, nu doar ce spui. Reactia viscerala contra Basescu a fost intens manipulata de televiziuni, dar acestea au lucrat cu materialul clientului. In al doilea sau mandat, Basescu va trebui sa invete sa construiasca incredere si aliante. Nu mai are nimic de demonstrat celorlalti oameni politici, ci doar sa lase ceva in urma lui. Sistemul politic se reformeaza cu partidele, nu impotriva lor. Sau nu se reformeaza deloc. Mesajul negativ, chiar indreptatit, nu il va mai ajuta acum, dupa alegeri. Va trebui sa faca diferenta intre critici si adversari interesati, obsesivi, carora nu are ce sa le spuna din principiu, si critici si adversari onesti, realmente ingrijorati ca puterea sa afecteaza institutiile in loc sa le consolideze. Deocamdata a reusit in a-i uni. In calitate de castigator, Basescu trebuie sa intinda o mana.
Urgenta sunt banii de la FMI. Daca finantele publice nu se stabilizeaza urgent in 2010, si probasescienii, si antibasescienii se vor trezi intr-o tara unde statul nu mai are bani de salarii si pensii, nu se poate imprumuta de pe piata privata, unde BNR nu mai are bani sa sustina leul impotriva euro si toti cei care au credite in valute externe se vor indrepta spre faliment. Cum programul de guvernare pe 2010 e scris deja in acordul cu FMI, guvernul ar trebui izolat de certurile politice si ar trebui sa actioneze consensual, pe acele politici pe care si PSD le-a acceptat cat a fost la guvernare. De ce nu un guvern condus de Mihai Tanasescu cu un mandat limitat si fara oameni politici controversati in el? Ar fi putine motive ca PSD sa-l respinga, Tanasescu nu e un Tariceanu cu ambitii proprii si un partid de servit si nici nu ar fi un rival in plus pentru Basescu. In plus, s-ar intampla de jure guvernarea FMI atat de necesara in lumea reala.