2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialPeste 800.000 romani isi serbeaza onomastica de Sf.Nicolae

Peste 800.000 romani isi serbeaza onomastica de Sf.Nicolae

Crestinii il sarbatoresc, duminica, pe Sfantul Nicolae, unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii, supranumit "Facatorul de Minuni", pastrand si rolul de Mos pentru copii. Peste 800.000 de romani, dintre care peste 530.000 de barbati si aproape 300.000 de femei, isi serbeaza, duminica, onomastica de Sfantul Nicolae, unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii, supranumit "Facatorul de Minuni", pastrand si rolul de Mos pentru copii, transmite Mediafax.

Sfantul Ierarh Nicolae s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, in cea de-a doua jumatate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic tinut la Niceea, in anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare aparator al Bisericii. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform careia Iisus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Nicolae, ingrijorat de o posibila ruptura care putea avea loc in Biserica, i-a dat ereticului Arie o palma. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfantului Nicolae a ramas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultatori sa fie loviti cu joarda in semn de avertisment.

Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovit neascultatorul trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Nasterea Domnului (Craciun), inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.

Sfantul Nicolae a stiut, insa, ca dupa mustrare se cere mangaiere. Astfel, a facut multe daruri saracilor, i-a linistit pe cei intristati si a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Sfantul ierarh Nicolae a murit in anul 340, iar din anul 1087, moastele sale sunt pastrate la o biserica ce-i este dedicata, in Bari, in sudul Italiei.

Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii, datorita multelor minuni savarsite atat in timpul vietii, cat si dupa moartea sa.

De ziua lui Nicolae se fac vraji, farmece si pronosticuri meteorologice, se pun crengute de pomi fructiferi in apa, pentru ca acestea sa infloreasca pana la Anul Nou.

Mos Nicolae imparte, ca si Mos Craciun, daruri celor mici. Mai veche este insa traditia pedepsirii copiilor neascultatori cu nuielusa lasata in incaltarile lor in noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Mos Nicolae este considerat, in traditia bisericii crestine, adevaratul Mos Craciun. Se spune ca ierarhul Nicolae poseda puteri magice.

Minunile savarsite de Sfantul Nicolae, precum invierea celor trei copii omorati de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corabii, sunt binecunoscute. De aceea Sfantul Nicolae a fost ales ca ocrotitor al copiilor, dar si al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar.

Statisticile arata ca majoritatea romancelor care il au drept patron spiritual pe Sfantul Nicolae se numesc Nicoleta (aproape 200.000), insa exista si aproape 58.000 de Niculina sau Nicolina, precum si peste 20.000 de Neculita, Niculita, Nicolita, Nicola, Nikola, Nicole, Nikole, Niculeana, Nicolaita, Niculaita.

Numele de Nicolae sau Nicolaie este purtat de aproape 350.000 de barbati, iar peste 43.000 raspund la apelativul Nicusor. Mai exista si variantele Niculai sau Neculai (peste 65.000 de persoane), precum si Niklas, Nicholas, Nicolaus, Nicholaus si Nikolas (aproape 1.500 de barbati).

Pe 6 decembrie isi vor mai serba onomastica si peste 500 de barbati cu numele de Nicoara, alaturi de 139 de Nic, Nik, Nick si Nickos. Pe langa acestia, mai exista 36 de romani cu numele Culaie si Laie.

Cele mai citite

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Cinci răniți în urma unui grav accident feroviar la Coroisânmărtin în județul Mureș

Un grav accident feroviar a avut loc, luni seară, în localitatea Coroisânmărtin, județul Mureș, unde un autoturism a fost lovit de un tren pe...

Crin Antonescu crede că procurorii ar fi trebuit să renunțe la concedii când „țara noastră a fost atacată”

Crin Antonescu i-a criticat, luni seară, pe procurorii care s-au ocupat de anchetele privind primul tur al alegerilor prezidențiale care a fost anulat. El...
Ultima oră
Pe aceeași temă