11 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialFiica cea mica a lui Eltin explica de ce tatal sau l-a...

Fiica cea mica a lui Eltin explica de ce tatal sau l-a ales succesor pe Putin

Tatiana Diacenko, fiica cea mica a defunctului presedinte rus Boris Eltin, primul presedinte al Rusiei postsovietice, a acordat un amplu interviu editiei din luna decembrie a revistei pentru barbati 'Medved' ('Ursul'), in care a incercat sa risipeasca zvonurile despre bogatiile acumulate ilegal pe timpul cand indeplinea functia de consilier al tatalui sau, a relatat despre legaturile sale cu magnatul Boris Berezovski, in prezent autoexilat la Londra si despre cum a aparut candidatura lui Vladimir Putin la succesiunea lui Boris Eltin, informeaza Agerpres.

Acesta este al treilea mare interviu al Tatianei Diacenko, dupa cel din cadrul emisiunii 'Eroul zilei' de la postul de televiziune NTV (1997) si cel acordat revistei 'Ogoniok' (decembrie 1999).

In ceea ce priveste averea acumulata din relatiile oculte cu oligarhii rusi, Diacenko a raspuns transant: "Cel care va gasi casele, vilele sau castelele ce-mi apartin in Franta, Anglia, Germania sau in orice alt colt al lumii, actiunile mele la Sibneft, Lukoil, Gazprom si oriunde mi-au fost atribuite, conturile mele de miliarde de dolari din bancile elvetiene, britanice sau de aiurea, avionul sau iahtul meu – este liber sa le ia pentru sine".

"Nu am si nici nu am avut vreodata nimic din toate acestea", sustine ea, dezmintind si informatiile potrivit carora familia ei ar locui la Londra. "Cand s-au compus aceste minciuni, ideea a fost aproximativ aceasta: au furat din averea oamenilor si acum duc o viata de huzur pe acesti bani peste hotare, mai ales ca baieti plini de zel precum Korjakov (Aleksandr, fosta garda de corp al tatalui sau), Hinstein (Aleksandr, jurnalist apropiat de aripa siloviki din anturajul lui Putin) si alti scriitori-cekisti au fabulat grozav pe tema aceasta" – a afirmat Tatiana Diacenko, care a infirmat cu aceasta ocazie si ca ar detine proprietati in zonele rezidentiale de langa Moscova sau Nikolina Gora.

Istoriile mincinoase despre familie, despre miliardele de dolari furati, carduri de credit etc. au inceput sa fie compuse de oameni extrem de talentati in ajunul campaniei electorale din 2000, cand a devenit clar ca Eltin nu va sustine tandemul Primakov-Lujkov (de stanga), isi aminteste fiica cea mica a primului presedinte al Rusiei de dupa caderea comunismului si destramarea URSS in 1991.

Intrebata de vila secreta a familiei din Sardinia, unde, potrivit unor rapoarte, Boris Eltin si-a fracturat colul femural, ea afirma ca tatal ei a fost acolo la invitatia omului de afaceri Aliser Usmanov, "o persoana generoasa, cu o inima mare".

Cu Boris Berezovski, al carui nume este strans legat de cel al lui Boris Eltin, despre el vorbindu-se ca despre eminenta cenusie din epoca de la Kremlin, Tatiana Diacenko sustine ca nu a avut relatii de prietenie cu acesta, ci doar a comunicat mult cu el, indeosebi in perioada alegerilor prezidentiale din Rusia din 1996. Ea l-a caracterizat pe magnatul disident drept "o personalitate inteligenta, un om extraordinar, care venea intotdeauna la sediul de campanie cu idei paradoxale".

Pentru a-si atinge scopurile, in spiritul lui Berezovski era sa "organizeze linistit o mare combinatie abila" prin implicarea unor figuri influente, afirma aceasta, recunoscand ca in acest fel a ajuns Berezovski in functia de secretar executiv al CSI. Diacenko pretinde ca ea personal, Valentin Iumasev (in prezent sotul ei, pe atunci seful administratiei prezidentiale), precum si premierul de la acea vreme Serghei Kirienko ar fi incercat sa-l convinga pe Eltin sa nu-i incredinteze acest post lui Berezovski, chiar in prezenta acestuia din urma. Insa Eltin a luat o decizie in favoarea magnatului. Ea sustine ca, prin aceasta hotarare, tatal sau nu a dorit sa mearga impotriva dorintei liderilor din statele CSI.

In schimb, printre prieteni ea l-a numit pe oligarhul Roman Abramovici, pe care l-a caracterizat ca fiind "o personalitate inteligenta, talentata, un barbat sclipitor, exceptional de onest si corect". "Putini il cunosc asa cum este el in realitate, nu cum il descriu tabloidele", spune Tania Diacenko.

Referitor la oamenii de afaceri din Rusia zilelor noastre, catalogati ca oligarhi, fiica cea mica a lui Eltin sustine ca este gresit ca lumea afacerilor sa fie opusa societatii. "Televiziunea si ziarele au creat si continua sa creeze imaginea acestora ca a unor indivizi lacomi, prosti, a unor hoti care se gandesc numai la bani, care ii inseala pe oamenii de rand pentru a parveni si isi ascund averile astfel acumulate in zone offshore. Desigur, printre ei exista si acest soi, dar nu trebuie sa generalizam" – a opinat ea, apreciind ca statul ar trebui sa-i ajute pe oamenii de afaceri tineri talentati care ar putea aduce mult folos tarii.

La intrebarea de ce tocmai Vladimir Putin a fost ales succesor al lui Boris Eltin, Tatiana Diacenko a raspuns ca acesta i-a cucerit tatal prin "precizia, claritatea si concizia formularilor". "El (Putin) detensiona rapid si prompt orice situatie acuta, era eficient. Tata a dorit ca cel care ii va urma sa fie o persoana din alta generatie, un tanar de formatie noua. Aceasta, in primul rand, apoi, a dorit sa-i succeada un om cu caracter puternic si ferm, capabil sa-si asume responsabilitati" – a explicat ea de ce sortii au fost in favoarea lui Putin.

Tatiana Diacenko recunoaste insa ca dupa accederea lui Putin la presedintia Rusiei, multe lucruri facute de el au inceput sa-l irite si sa-l scoata din sarite pe tatal sau. De exemplu, revenirea la imnul sovietic. "El isi dadea seama totusi ca noul presedinte are o viziune proprie despre ce anume are nevoie tara, populatia rusa", spune Diacenko, negand, totodata, opinia ca familia l-a ales pe Putin pentru ca acesta ar fi oferit garantii de securitate pentru Boris Eltin si membrii familiei sale. Tatiana sustine ca tema securitatii familiei nu il ingrijora in genere pe tatal sau: el pur si simplu nu vedea o astfel de problema. "Daca s-ar fi gandit la aceasta, l-ar fi lasat in functie pe Viktor Stepanovici Cernomardin, un om infinit de respectabil si loial" – pretinde ea.

Dimpotriva, fostul premier rus Mihail Kasianov, in prezent unul din liderii opozitiei ruse, scrie in cartea sa 'Fara Putin' ca Eltin era ingrijorat serios pentru familia sa si nu si-a permis sa critice unele decizii nedemocratice si neconstitutionale ale lui Putin.

In ceea ce priveste legea inviolabilitatii presedintelui si a membrilor familiei sale, care a fost emis practic la o zi dupa demisia lui Eltin, Tatiana Diacenko sustine ca acest decret nu a fost scris special pentru Eltin, ci pentru toti presedintii rusi. "In virtutea acestei legi, Dmitri Anatolievici Medvedev nu va fi urmarit niciodata in justitie pentru decizia trimiterii trupelor ruse in Osetia de Sud. La fel ca tatal meu, nici Vladimir Vladimirovici Putin nu va fi urmarit penal pentru decizia de a trimite trupele in Cecenia", mai explica ea.

Cele mai citite

Lista concurenților din Asia Express. Anda Adam și Serghei Mizil, printre participanți

Antena 1 a dezvăluit lista participanților care vor lua parte la cel de-al optulea sezon al emisiunii Asia Express - Drumul Eroilor. Lista concurenților din...

Indicele ROBOR continuă să crească

Creșterile din ultimele zile reflectă volatilitatea pieței financiare și pot avea un impact asupra ratelor lunare ale consumatorilor Indicele ROBOR la ​​trei luni, principalul...

Michael Bloomberg anunță că va compensa financiar retragerea SUA din Acordul de la Paris

În urma unui anunț al președintelui american Donald Trump privind retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, Michael Bloomberg, miliardar, filantrop și fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă