» Programul Biblionet, finantat de Fundatia "Bill&Melinda Gates", prin care jumatate din bibliotecile romanesti vor fi dotate cu calculatoare si internet in urmatorii cinci ani, a fost inaugurat miercuri,
la Ocnele Mari.
"Cum e? merge netu’?" "Ntz, tot nu merge." "Offf, chiar astazi? Nu se poate!" Era important sa meaga "netu’" miercuri in biblioteca publica "Vasile Militaru" din orasul Ocnele Mari, pentru ca aici s-a inaugurat prima runda a programului "Biblionet – lumea in biblioteca mea". Astfel, micuta biblioteca din oras, din incinta centrului cultural, a devenit una dintre cele 235 de biblioteci publice din 12 judete, dotate cu calculatoare conectate la internet in prima parte a programului "Biblionet". Evenimentul recent de la Ocnele Mari marcheaza de fapt startul unui program national menit sa informatizeze peste 1.600 de biblioteci si sa usureze astfewl accesul la internet a milioane de oameni.
In valoare totala de 26,9 milioane de dolari, investiti de Fundatia Bill&Melinda Gates, proiectul este un parteneriat intre IREX (International Research&Exchanges Board), Ministerul Culturii, Fundatia EOS (Education for an Open Society), Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania (ANBPR) si bibliotecile publice romanesti. Microsoft Corporation va dona software in valoare de aproximativ 15 milioane de dolari catre bibliotecile selectate in program, in cadrul initiativei de inzestrare a comunitatilor cu tehnologie. Autoritatile locale au pus la dispozitie spatiul si suporta abonamentul lunar la internet.
"Eveniment istoric la Ocnele"
Si tocmai intr-o asemenea zi "nesuferitul de net", cum il apostrofeaza bibliotecara Violeta Perian, nu vroia sa mearga. Abia dupa sfestania programata pentru acest eveniment, cand cele opt calculatoare de ultima generatie, cu retea wireless, au gustat din aghiasma stropita intru binecuvantarea noilor servicii oferite de biblioteca, netul, ca un facut, a venit pe teava, moment propice pentru eliberarea unui oftat de usurare din pieptul bibliotecarei.
Retelele din interiorul bibliotecilor vor fi wireless, astfel incat oricine se va putea conecta cu laptopul personal si va accesa internetul gratuit. Cei 38 de ani de activitate nu o tin pe Violeta Perian departe de emotii, cel putin nu la un eveniment atat de important pentru Ocnele Mari, oraselul cu 3.500 de locuitori de la poalele Subcarpatilor.
Paine cu sare servita de doi elevi imbracati in haine populare, o piesa de teatru despre importanta cartilor, jucata de scolari, discursuri despre cat de vital este acest program pentru locuitorii oraselului. Asa au fost intampinati oaspetii – organizatori, jurnalisti, bibliotecari din toata tara – de catre autoritatile locale din Ocnele Mari, la evenimentul prin care s-a dat startul oficial al programului national.
"Este un eveniment istoric astazi la Ocnele Mari. Ne conectam la restul lumii. Cetatenii, tinerii, in special, vor avea acces la internet in biblioteca noastra publica", anunta cu mandrie primarul localitatii, Petre Iordache, la microfonul instalat in mica sala de spectacole a Centrului Cultural "Mircea Demetriade". Aici s-au strans in jur de 200 de persoane intrucat gazduirea evenimentului este o onoare pentru oraselul vestit pana acum doar pentru vestigii dacice si saline. Primarul le-a multumit organizatorilor si a recunoscut ca statul ar fi trebuit sa fie initiatorul unui astfel de proiect: "Din pacate prioritatile statului sunt inca lucruri de genul astupat gropi si reparat strazi."
"Nimeni nu prea venea la biblioteca"
In timp ce invitatii de seama – reprezentanti ai Consiliului Judetean Vrancea si ai Ministerului Culturii – tin discursuri in sala de spectacole despre "evenimentul istoric", in biblioteca incep sa se adune cativa scolari. Se asaza, la inceput timizi, in fata celor opt calculatoare de ultima generatie.
Sebastian Popescu are 11 ani, e in clasa a V-a si are ID de messenger. Nu are insa net acasa, pentru ca in jumatatea de oras in care locuieste nu s-au tras cablurile inca. Din cand in cand, mai sta pe internet la prietenii din jumatatea cealalta. "Acum o sa vin la biblioteca si pentru internet, nu numai ca sa citesc carti", spune Sebastian, cu aerul celui care a recitat un text invatat dinainte. De fapt, adevarul este ca, pana acum, Sebastian nu gasea motiv sa treaca pe la biblioteca.
"Nimeni nu prea venea la biblioteca. Aveam zile in care mi-era rusine cu ceea ce fac, abia daca veneau cinci persoane pe zi. Asa, o sa vina pentru internet. si cat asteapta sa se elibereze un calculator, o sa ia o carte in mana", spune bibliotecara Violeta Perian, adevarata vedeta a zilei. Ea a organizat tot evenimentul, le-a vorbit casnicelor, functionarilor, intelectualilor si romilor din oras despre noile servicii din biblioteca, a invatat ce inseamna "net", "mess", "skype". Cand isi deschide contul de skype, incearca din rasputeri sa-si stapaneasca emotiile. Nu ii e insa usor, cu atatia oameni in jurul ei. si-a lasat ochelarii in geanta ratacita pe undeva si trebuie sa tasteze incet fiecare tasta in parte. Abia la a doua incercare se deschide contul si ii apare lista de prieteni bibliotecari. Doamna Violeta, cum o striga din cand in cand, pentru indrumare, cate un scolar, a fost la cursuri de instruire. Spune ca mai are de invatat, dar esentialul l-a prins. Ca dovada, cand i se cere un numar de telefon pentru o discutie ulterioara, propune o discutie prin e-mail, "ca am cont din ala pe gmail".
» Proiect de 26,9 milioane de dolari
Pana la sfarsitul anului 2009, bibliotecile incluse in prima runda a programului "Biblionet" vor avea 1.126 de calculatoare cu aplicatii Microsoft. Pentru buna functionare a serviciilor, 384 de bibliotecari, majoritatea din mediul rural, vor urma cursuri de formare in tehnologia informatiei si administrarea bibliotecilor. Obiectivul programului este ca 1.600 de biblioteci din toata tara sa fie dotate cu calculatoare conectate la internet, in urmatorii cinci ani.
"Eu vorbesc des despre biblioteci, despre biblioteca mea, mai ales. Sper ca de astazi si voi sa incepeti sa vorbiti despre biblioteca voastra. E singurul spatiu public, platit de noi toti, pentru noi toti", le-a spus celor prezenti si directorul programului "Biblionet", Paul Andre-Baran. Reprezentantul IREX, fundatia care a implementat programul, sustine ca prin noile servicii bibliotecile se vor apropia de normalitate si vor putea deveni un spatiu important in viata fiecaruia.
"Oamenii vor putea vorbi cu rudele plecate in strainatate, elevii vor putea cauta informatii despre facultati, oamenii vor putea citi pe internet chestiuni administrative." Potrivit statisticilor, 64% din romani nu au folosit niciodata internetul, spun organizatorii, care sunt increzatori ca acest procent va scadea substantial gratie "Biblionet".