17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCampania pentru depistarea cancerului de col uterin, blocata de criza

Campania pentru depistarea cancerului de col uterin, blocata de criza

»  La nivelul judetului Constanta, programul gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin este in stand-by.
»  Desi a fost anuntat cu surle si trambite din luna septembrie, inca nu a demarat, din motive financiare.
»  Daca Ministerul Sanatatii va trimite fila de buget Directiei de Sanatate Publica, femeile din Constanta vor mai avea o sansa de sarbatori sa-si faca testul.

La nivelul judetului Constanta, femeile nu pot efectua inca testarea, desi la nivel national a demarat pe 1 octombrie. Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a incheiat contracte cu medicii de familie, cabinetele de obstetrica-ginecologie, laboratoare de analize medicale si laboratoarele de anatomie patologica. Potrivit purtatorului de cuvant al Casei de Asigurari, Lamaita Antochi, s-au incheiat contracte cu 26 de laboratoare de analize medicale, 13 cabinete de obstetrica, 3 laboratoare de anatomie patologica si 399 de medici de familie.

Nici reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate si nici cei ai Directiei de Sanatate Publica nu stiu cand va demara programul. "Tot ce pot sa va spun este ca nu s-a primit inca fila de buget de la Ministerul Sanatatii", a subliniat dr. Constantin Dina, directorul DSP. In momentul in care va demara programul, pacientele se vor prezenta la medicul de familie, de unde vor primi o trimitere catre specialist. CJAS le va deconta medicilor de familie cate cinci lei pe consultatie, iar specialistilor cate 150 de lei, pentru recoltarea, efectuarea testului si citirea frotiurilor. La nivelul judetului Constanta, aproximativ 211.000 de femei ar fi trebuit sa fie testate deja. Nu vor intra in program femeile care prezinta histerectomie totala pentru afectiuni benigne si femeile carora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri si la femeile care au implinit varsta de 64 de ani, daca la ultimele trei examene citologice Babes-Papanicolau au avut rezultate normale.

» Depistare precoce
In cadrul Programului National de screening pentru depistarea precoce activa a cancerului de col uterin, femeile cu varste intre 25 si 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fara antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, vor avea posibilitatea sa efectueze testarea prin metoda frotiului cervico-vaginal Babes-Papanicolau.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă