17.7 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialCum merg lucrarile la bazele FOTE 2013

Cum merg lucrarile la bazele FOTE 2013

» Pregatirile pentru editia de iarna din 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), competitie care urmeaza sa aiba loc pe Valea Prahovei, sunt in plina desfasurare. Marea problema a  primarilor este insa cum sa cheltuiasca pana la sfarsitul anului banii publici care au fost alocati de Guvern pentru demararea primelor lucrari, in caz contrar fondurile urmand a fi returnate la bugetul de stat.

Nici unul dintre edili nu a folosit pana acum toate fondurile, dar cu totii spera sa le epuizeze in cele cateva saptamani care ne despart de finele anului. Cel mai slab la capitolul deconturi sta Ionel Goidescu, primarul din Predeal, care a primit si cea mai mare finantare – 13,5 milioane de lei. Pana in prezent acesta n-a reusit sa cheltuiasca decat 1 milion de lei, dar are convingerea ca nu va pierde banii. "Suntem in grafic cu lucrarile. Am decontat deja 10 miliarde de lei (n.r. – 1 milion de lei noi), bani pe care i-am folosit pentru o anumita zona din partia Sub Teleferic unde a aparut o surpare de versant. Am eliminat surparea pentru a nu micsora partia si am inceput o serie de lucrari de colectare a apelor de pe versanti.

 

Am actualizat studiul de fezabilitate pentru partia Sub Teleferic si poligonul de tragere de la baza de biatlon de pe Valea Rasnoavei si am semnat un contract in valoare de 139 miliarde de lei (n.r. – lei vechi) cu o firma din Brasov pentru a se ocupa de lucrari. Speram ca pana la finalul anului sa achizitionam tot echipamentul pentru partie, adica tunuri de zapada, doua masini de batut partia, una dotata cu troliu, pentru Sub Teleferic, si alta mai  mica pentru partia de biatlon de pe Valea Rasnoavei", ne-a spus Ionel Goidescu.
Din pacate, orice discutie referitoare la amenajarile care ar trebui realizate in baza de biatlon de pe Valea Rasnoavei este utopica. Desi edilul din Predeal nu a pomenit nimic despre situatia tensionata de acolo, Constantin Arghiropol, fostul secretar general al Federatiei Romane de Schi Biatlon, acum consilier de specialitate, a fost transant. "La ultima discutie, primarul Goidescu ne-a spus clar ca nu poate incepe nici o lucrare in baza de pe Valea Rasnoavei pentru ca administratorul Hancu si comandatul sportiv Margineanu nu permit intrarea in baza, aceasta functionand in regim de unitate militara".

Santuri, gropi si sperante de zapada artificiala pe Sorica
Organizatorii FOTE  vor avea un mare hop de trecut in aceasta saptamana cand in Romania vor veni expertii Comisiei Federatiei Internationale de Schi (FIS) pentru omologarea partiilor de la Sinaia si Azuga. Primarii ambelor localitati sunt convinsi ca nu vor intampina nici un fel de dificultati pentru obtinerea respectivelor avize, dar starea actuala a partiilor este destul de departe de a se inscrie in limitele de omologare. La Azuga, pe Sorica unde urmeaza a se desfasura intrecerile de slalom urias (partie care a mai fost omologata FIS dar se impune innoirea omologarii) se lucreaza din greu la introducerea instalatiei pentru producerea zapezii ar-ti-ficiale. Lucrarile au inceput de la baza partiei spre varf, si mai sunt doar 800 metri de sapat pentru introducerea conductelor pentru apa.

Partea proasta este ca santuri adanci de jumatate de metru brazdeaza partia si daca se va strica vremea, va fi foarte probabil ca Sorica sa nu poata fi amenajata si folosita in acest sezon. "Daca vremea va fi favorabila pana la 1 decembrie vom termina toate lucrarile, atat de introducere a instalatiei de producerea a zapezii artificiale, cat si de nivelare a partiei", s-a declarat optimist inginerul-sef de lucrari.  

Telescaun nou in Valea Soarelui
La Sinaia, din cei 9,5 milioane de lei alocate de la guvern prin programul FOTE 2013, au fost deja cheltuite 5,4 milioane de lei, si potrivit primarului Vlad Oprea pana la finalul anului va fi cheltuita toata suma. "O sa avem nevoie chiar de mai mult decat am primit pana acum deoarece putem achizitiona pana la finalul anului toata instalatia pentru noul telescaun de pe  Valea Soarelui, unde vor avea loc intrecerile de snowboard – probele boardercross si slalom paralel. Lucrarile de montare a modernei instalatii de transport pe cablu au inceput deja si sper sa avem toti banii. Pe Valea lui Carp, unde sunt programate a se desfasura probele de slalom special, s-a montat un dispozitiv special care sa permita folosirea unei masini pentru batut partia, si s-a amenajat partia drumul de Vara. Cand vor veni expertii de la FIS vom avea achizitioante si dispozitivele de siguranta pentru partii", a precizat edilul din Sinaia.

La Busteni, protocol cu Casa Regala
La Busteni, pe Valea Cerbului, unde se vor desfasura intrecerile de schi fond -– probele clasic, sprint liber si stafeta mixta, nu s-a lucrat deocamdata nimic, dar primarul a promis ca pana la inceputul sezonului viitor va taia panglica la pista de schi fond. "Mai intai va trebui sa se semneze un protocol intre Casa Regala si Primaria Busteni prin care terenul pe care urmeaza a fi amenajata pista de schi fond, acum pe domeniul regal, sa treaca in proprietatea Primariei Busteni. In fapt va fi vorba de un schimb de terenuri. Acordul de principiu a fost dat deja, iar in primavara, dupa semnarea actelor, vom incepe defrisarea zonei si apoi lucrarile specifice. Pana acum a fost terminat locul de start si sosire pentru intrecerile de schi fond, care face parte din parcul de distractii de la baza partiei Kalinderu, unde se vor instala tribunele pentru FOTE. In plus, avem asigurate deja proiectul tehnic si finantarea pentru partia de snowboard de rezerva, pentru FOTE. Aceasta va fi amenajata in paralel cu telescaunul", ne-a explicat Ion Vasilescu, seful programelor de investitii din Busteni.

Rasnovul se pregateste sa preia sarcinile Predealului
La Rasnov, pe Valea Carbunari, se lucreaza din greu, zi-lumina. Adrian Vestea, edilul din localitate, pregateste zona atat pentru concursul de sarituri cu schiurile din cadrul FOTE 2013, care presupune in primul rand amenajarea trambulinelor, cat si pentru cel de biatlon, in cazul in care Predealul, mai exact baza de pe Valea Rasnoavei, nu va putea gazdui competitia peste trei ani. "Sper ca la finele lunii august 2010 complexul de trambuline sa fie gata, iar in septembrie sa gazduim o competitie de nivel european la sarituri cu schiurile.

De asemenea, am facut demersuri ca urmatoarea finala a Cupei IBU la biatlon de vara, care va avea loc anul viitor, sa se desfasoare pe noua baza de la Rasnov", ne-a declarat Adrian Vestea, primarul care prin programul FOTE 2013 a primit cele mai mici fonduri guvernamentale – 2,1 milioane de lei. "In plus sun-tem pregatiti sa preluam, daca va fi nevoie, Satul Olimpic al FOTE", a mai spus edilul din Rasnov. Deocamdata pe Valea Carbunari s-a conturat doar locul unde vor fi amplasate trambulinele, si a fost pusa la punct reteaua de captare a apelor.

» Nemultumiri FRSB
Nemultumit de stadiul in care se afla lucrarile la Predeal, Puiu Gaspar, secretarul general al FRSB, a spus ca orasul ar putea pierde gazduirea Satului Olimpic. "In opinia mea, la Predeal nu exista initiativa si de aceea sunt sanse mari ca, in 2013, sa nu gazduiasca Satul Olimpic si concursurile de biatlon, fiind posibil chiar ca FRSB sa se mute de acolo. Nu este normal ca nu s-a facut nimic pana acum macar la partia Sub Teleferic. Ar fi trebuit sa se lucreze deja acolo, ca in sezonul viitor sa putem organiza la Predeal primele competitii de testare oficiala a partiilor. Teoretic, peste mai putin de un an bazele trebuie sa fie gata, dar practic ma indoiesc ca acest lucru va fi posibil la Predeal", s-a declarat sceptic seful FRSB.

Cele mai citite

Bijuterii care au aparținut Mariei Tănase, scoase la licitație

Piese din colecția celebrei cântărețe Maria Tănase vor fi scoase la licitație marți, 17 septembrie, în cadrul evenimentului „Something Old, Something New, Something Blue”,...

Meta interzice accesul presei de stat ruse pe platformele sale, ca răspuns la activitățile descrise de SUA

Grupul american Meta, care deține platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat luni că va interzice accesul presei de stat ruse la serviciile sale...

Peste jumătate dintre angajații români cred că este momentul potrivit pentru căutarea unui alt job

Un sondaj recent realizat de Gallup arată că românii sunt europenii cei mai implicați în profesia lor, cu 36% dintre aceștia afirmând că sunt...
Ultima oră
Pe aceeași temă