Ne amintim de acea secventa pierduta in negura timpului, dar care deseori este citata pentru a scoate in evidenta naivitatea oamenilor simpli. Vazand ca pe rugul sau o batrana mai arunca si ea o scandurica pentru a inteti focul, marele reformator religios, moral si social Jan Hus ar fi exclamat: Sfanta naivitate! Ce inseamna aceasta? Ca oamenii sarmani cu duhul, manipulati de potentati, ajung unelte ale acestora si contribuie si ei la forma de abuz comisa de cei mari. Zilele trecute mi-a fost dat sa aud din gura unei persoane, altminteri perfect onorabile, o observatie care mi-a trimis fiori reci prin spate. Ce spunea persoana? Pur si simplu, ca daca n-ar fi existat comunismul unii din tara asta ar fi murit de foame. Teribil! Nu am avut putere s-o contrazic deoarece enormitatea afirmatiei intrece cu mult capacitatea noastra de reactie. Dar, la rece, merita sa evaluam situatia.
Cum adica unii ar fi murit de foame? si cine sunt acesti "unii"? Stimate domn sau stimata doamna, fiindca presupun ca sunt si femei care gandesc in acest fel, cei care ar fi murit de foame fara comunism sunt aceia care au profitat cel mai mult de pe urma regimului criminal. Adica acei indivizi, care nu stiau sa faca nimic, care erau niste puturosi sadea, carora le placea sa dea din gura si sa nu munceasca. Da, ar fi murit de foame insusi Ceausescu si toti cei care-i seamana. Cand au venit la putere, aceasta mana de derbedei s-au indreptat in primul rand impotriva oamenilor harnici, muncitori si cinstiti. Nu doar elita tarii ii enerva pe ei, ci marea masa de oameni care aveau simtul proprietatii agonisite prin munca serioasa si cinstita. Daca acesti oameni erau de stanga atunci furia comunistilor sporea.
Se stie ca bolsevicii intai si intai i-au urat pe mensevici, deci pe acei socialisti care, desi tot de stanga, nu le impartaseau convingerile radicale. La noi, comunistii i-au detestat si i-au prigonit pe social democratii lui Titel Petrescu, care nu au vrut sa li se alature. si asemenea exemple nu sunt putine. Asadar, de foame ar fi murit aceia carea doreau sa submineze ordinea normala si fireasca a lumii. S-a spus despre comunism ca reprezinta o paranteza a istoriei, o falie, o groapa, in care am cazut printr-un fel de accident. O alta varianta a talmacirii spune ca regimul prabusit asupra Rasaritului a venit ca un fel de incercare amarnica la care au fost supuse popoare intregi, platind astfel pentru necredinta lor si pentru o proasta conducere a propriei traditii. Ambele puncte de vedere sunt valabile.
Dar in egala masura comunismul reprezinta si o iesire la suprafata a fortelor obscure, infernale, cum sa le numim, care intr-un moment prielnic al istoriei au fost descatusate pentru a pune stapanire pe o lume nepregatita.Ce va urma de acum incolo? Vom avea de-a face cu alti naivi care vor arunca pe rugul civilizatiei propria lor candoare? Daca mai exista persoane care cred ca regimul comunism a dat oamenilor o paine de mancat atunci nu am scapat de pericol. Subteranele nu au fost complete curatate de miasme. Gripa porcina e la ordinea zilei.