Nu te angajeaza nimeni fara pile, se promoveaza doar daca te pui bine cu seful sau femeile n-au sanse la avansare sunt doar cateva exemple despre miturile referitoare la angajare si angajati.
Expertii in HR spun ca sunt situatii in care acestea se adeveresc, dar ca exista destul de multe cazuri in care realitatea este cu totul alta.
"Facultatea deschide drumul catre job"
De pilda, se spune ca facultatea sau masteratul va deschid calea catre un job in domeniu. "Acest lucru este adevarat daca ati absolvit la Harvard si este fals daca ati urmat cursurile unei universitati aflate foarte departe de top 500.
Domeniul de licenta poate fi un criteriu eliminatoriu pentru aplicarea la un job, insa nu va diferentiaza cu nimic de ceilalti o suta de aplicanti care au absolvit acelasi profil", considera Anca Deleanu, consultant la compania Catalyst Solutions.
In plus, pentru unele posturi, subliniaza si business-coach-ul Alin Ghizasan, doar absolvirea unei facultati nu este de ajuns.
"In banci si in IT se castiga bine"
Multi parinti isi indeamna copiii sa urmeze facultati cu profil economic sau IT pentru ca, spun ei, "in banci si in IT se castiga bine". Miturile se formeaza, asadar, inca din etapa alegerii facultatii. "De obicei, acestea se formeaza in jurul banilor si al domeniilor care par extrem de productive", explica Alexandra Urseanu, senior account manager la compania Hart Human Resource Consulting. "Desi joburile in domeniul economic sunt mult mai numeroase, crescand sansele de angajare, si absolventii sunt mult mai numerosi", atrage atentia Anca Deleanu.
"Totul e pe pile"
Daca nu ai pile, nu ai succes – ar spune unii candidati. Insa pilele si recomandarile nu sunt sinonime. Pilele reprezinta o favorizare clara a unui candidat, indiferent de abilitatile sale, iar recomandarile doar furnizeaza candidati pentru un post. In final, competentele si experienta sunt cele ce conduc sau nu catre angajare.
Motiv
De ce apar aceste convingeri
In cadrul unei organizatii, miturile incep sa se formeze pornind de la personalitatea liderilor, de la felul in care se comporta acestia: daca azi seful poarta cravata rosie, este clar ca nu avem sanse de aprobare, daca are usa inchisa, e semn ca e nervos.
Exista si mituri legate de companie. Daca anul trecut au avansat zece femei si trei barbati, se formeaza mitul ca in respectiva organizatie barbatii sunt greu promovati. "Practic, oamenii nu privesc lucrurile individual, ci generalizeaza", explica Alexandra Urseanu.