» Parlamentarii au autorizat ieri guvernul demis sa emita proiectele de lege ale bugetului si responsabilitatii fiscale (conditii FMI). Graba ar putea fi insa domolita de Traian Basescu, care a lasat sa se inteleaga ca nu va promulga actul normativ privitor la cele doua legi.
Daca in urma cu o saptamana politicieni de toate culorile avansau tot felul de solutii inedite pentru adoptarea bugetului de stat inainte de deadline-ul stabilit de Fondul Monetar, Parlamentul se poate lauda acum ca si-a dus misiunea la bun sfarsit. Senatorii au votat ieri cu 93 de voturi "pentru" proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care cabinetul demis este abilitat sa inainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, dar si legea responsabilitatii fiscale. Executivul demis a salutat demersul Parlamentului. "Guvernul este hotarat si ferm sa execute orice decizie venita din partea Parlamentului prin care Romania sa isi onoreze obligatiile si angajamentele cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana", a declarat in timpul sedintei secretarul de stat Valentin Iliescu, reprezentantul Guvernului in Parlament.
Presedintele n-ar prea semna legea
In ciuda faptului ca parlamentarii au gasit o portita salvatoare intr-o situatie de criza guvernamentala provocata aparent tot de ei, Romania ar putea ramane fara buget. Asta, in cazul in care presedintele Basescu decide sa nu promulge legea, asa cum a lasat sa se inteleaga. Referindu-se la faptul ca marti Camera Deputatilor a aprobat modificarea legii prin care ii permite Guvernului Boc sa transmita proiectele de buget, Traian Basescu a declarat intr-o emisiune la TVR: "Mai exista Camera superioara, Senatul, care trebuie sa aprobe si el modificarea legii, si mai exista promulgarea. Daca acesti oameni isi imagineaza ca fac din presedinte un partener al jocului lor de a tine pentru Romania un guvern fara puteri depline, se insala.
Eu nu voi intra in jocul lui Voiculescu si al lui Hrebenciuc, sunt seful statului in functie, cu responsabilitati fata de romani". Mai mult, presedintele a intarit ideea ca nu este de acord cu modificarea legii: "Nu se poate, un guvern demis, conform legii de functionare a Guvernului, nu mai poate trimite Parlamentului legi. Hotararea pe care majoritatea de la Grivco a adoptat-o in Parlament este o hotarare care arata de fapt intentia: ei vroiau sa tina acest guvern interimar, sa-i dea niste puteri in plus, dar sa nu instaleze un nou guvern". In acest context, seful statului a reiterat ca majoritatea parlamentara ar trebui sa faca un compromis si sa voteze cabinetul Negoita, urmand ca dupa alegeri sa-l demita.
Mergand pe logica prezidentiala, vicepresedintele Senatului, Anca Boagiu (PDL), a declarat dupa vot: "I s-a acordat putina putere unui guvern care nu are, de fapt, putere. Din punctul nostru de vedere, cel mai normal ar fi fost sa avem pana in acest moment un guvern validat de catre Parlamentul Romaniei, nu sa dam legisoare ciuntite, astfel incat sa respectam acordurile internationale". Contactat de Romania libera, consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a spus ca, inainte ca seful statului sa promulge actul normativ, acesta trebuie sa treaca pe la Departamentul de analiza al Cancelariei Prezidentiale. "Mi-e greu sa spun acum (n. red. – daca va promulga sau nu legea). Trebuie vazut daca are sau nu vicii de procedura, daca este constitutionala, si dupa aceea se decide", mai spune Lazaroiu.
In ceea ce priveste legea pensiilor, si ea cu termen in acordul cu FMI, senatorul PDL Iulian Urban spune ca aceasta ar fi fost ignorata din cauza PSD si PNL. Puiu Hasotti de la PNL a explicat ca transa a treia de la FMI, de 1,5 miliarde euro, nu este conditionata de legea pensiilor, pentru ca termenul este abia 31 decembrie 2009. Dincolo de conflictele politice de la Bucuresti, reprezentantii FMI cer un buget clar, conturat, pentru a ne putea acorda a treia transa din imprumut. "Trebuie sa vedem detaliile specifice si sa vedem daca este credibil bugetul. Nu este de ajuns sa fie construit pe un deficit bugetar de 5,9% din produsul intern brut si structura cheltuielilor trebuie sa fie in consens cu estimarile noastre macroeconomice", a avertizat miercuri Tonny Lybek, reprezentantul Fondului in Romania. Acesta a adaugat ca bugetul FMI nu se implica in mediul politic romanesc, dar bugetul trebuie aprobat si de Parlament.
"Iesim din recesiune fara guvern"
Seful statului a prognozat o reluare a cresterii economice in primul trimestru din 2010. "Se pare ca iesim din recesiune. Avem in septembrie, fata de august, o crestere a productiei industriale cu 21,3%, avem o crestere in constructii cu 13,2% fata de august, avem o crestere in comertul cu autovehicule de 2,8%. Avem si sectoare cu scadere. Dar agricultura in septembrie este cu 1% mai mare nu fata de august 2009, ci cu 1% plus fata de august-septembrie 2008", a mai declarat Traian Basescu la postul national de televiziune.
Potrivit sefului statului, in trimestrul trei 2009 vom inregistra o scadere economica de 8%, ceea ce probabil ne va duce la reluarea cresterii economice undeva in trimestrul I al anului 2010. "Iesim din recesiune fara guvern", a completat Basescu. In acelasi context, seful statului s-a referit si la situatia in care se va ajunge dupa 14 noiembrie, cand vor expira interimatele ministrilor din Cabinetul Boc: "Nu se pot numi in continuare ministri din Cabinetul Boc ca ministri interimari. Ministerele vor fi gestionate de secretarii de stat", a subliniat Basescu.