19.3 C
București
joi, 5 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInflatia a coborat, in premiera, in intervalul tintit de BNR

Inflatia a coborat, in premiera, in intervalul tintit de BNR

» Cu toate ca preturile de consum au continuat sa urce in octombrie, chiar intr-un ritm accentuat fata de luna anterioara, cu 0,44%, inflatia anuala s-a temperat de la 4,94% la 4,3%, minimul ultimilor doi ani si trei luni.

Astfel, inflatia anuala a coborat pentru prima data in intervalul tintit de BNR (de 2,5-4,5% in 2009). Totusi, in ultimele doua luni din 2009 analistii se asteapta ca inflatia anuala sa revina pe crestere, pana la 4,5%. Pe acest fond, chiar daca evolutia inflatiei i-ar oferi bancii centrale suficient spatiu pentru o noua taiere de dobanda in ianuarie, analistii spun ca o asemenea miscare va fi amanata pana dupa stingerea crizei politice. "Reducerea inflatiei in termeni anuali s-a datorat, in principal, efectului de baza. In noiembrie si decembrie e posibil sa avem rate de inflatie destul de ridicate", a declarat pentru The Money Channel Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Scumpirile au revenit la mai multe produse
Dupa cinci luni consecutive de scadere, preturile produselor alimentare au revenit pe crestere in octombrie, cu 0,15%, potrivit datelor furnizate de INS. In octombrie, din grupa alimentelor, cel mai mult s-au scumpit ouale (cu 5%), anumite legume si conserve de legume (cu 3%), laptele de vaca (1,2%) si branza de oaie (cu 0,9%). Ieftiniri s-au inregistrat la cartofi si fructe proapete (cu 2,5%), la citrice (cu 1,3%), precum si la ulei (cu 0,5%).

"Inflatia lunara s-a plasat sub nivelul prognozat de noi, in special datorita unor factori sezonieri, si anume evolutia preturilor la legume si fructe. Pe de alta parte, se vede o reluare a cresterii preturilor la celelalte componente – care dau inflatia core 3, pe care o  urmareste BNR –, ceea ce indica faptul ca in perioada urmatoare ne putem astepta la o intensificare a presiunilor inflationiste. Au crescut foarte mult sansele ca inflatia sa se situeze in jurul nivelului de 4,5% la finele anului", explica Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

 

Un avans ceva mai mare l-au avut preturile produselor nealimentare (cu 0,46%), in special pe fondul unor noi scumpri ale tigarilor (cu 1,2%) si ale combustibililor si cartilor (cu 1,1%). Sub impactul cresterii cursului de schimb si al unor factori sezonieri, grupa serviciilor a inregistrat cea mai mare crestere a tarifelor, de 0,94%. Cursul de schimb s-a resimtit in scumpiri de peste 1% la telefonie si bilete de avion, iar inceputul de an universitar si al stagiunii a adus o crestere a cheltuielilor cu invatamantul si cu teatrele de 2,5%. Totusi, cele mai importante cresteri ale tarifelor au fost consemnate pe segmentul altor servicii, cu 3,52%, cel mai probabil pe partea asigurarilor.

 

Dezinflatia se va relua din 2010

Analistii Citibank estimeaza o inflatie de 4,5% la finele acestui an, in linie cu ultima prognoza a BNR, dar pentru 2010 estimarea acestora este de 3,8%, mai pesimista decat prognoza BNR, de 2,6%. "Dobanda de politica monetara ar mai putea fi redusa, pe termen scurt existand suficient spatiu de manevra pentru BNR. Totusi, in ianuarie cred ca BNR nu va opera o taiere a dobanzii-cheie, din cauza instabilitatii politice", a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite

Ciucă e dezamăgit de interacțiunea cu Elena Lasconi: Nu cred că se mai poate întâmpla ceva

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că a lăsat cale deschisă dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede că se mai poate întâmpla...

Ciucă e dezamăgit de interacțiunea cu Elena Lasconi: Nu cred că se mai poate întâmpla ceva

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că a lăsat cale deschisă dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede că se mai poate întâmpla...

Transporturile pe Dunăre sunt în pericol. Soluțiile pentru un trafic eficient de mărfuri

Debitul Dunării continuă să scadă pe fondul secetei şi al lipsei de investiţii în lucrări de dragaj.12 dintre porturile dunărene nu au încă conexiuni...
Ultima oră
Pe aceeași temă