-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCompaniile incheie asigurari pentru neplata datoriilor

Companiile incheie asigurari pentru neplata datoriilor

» Criza economica determina companiile sa ia in calcul optiunea de protejare a afacerii, prin transferul riscului de neincasare a creantelor catre firmele de asigurari.

» Cererea pentru asigurari speciale se  va mentine pe un trend ascendent, desi procedurile de subscriere sunt mai riguroase.

In contextul economic actual, marcat de instabilitate si nesiguranta, companiile prefera sa paseze riscul neincasarii facturilor catre companiile de asigurari. Criza financiara si scaderea vertiginoasa a comenzilor au facut ca multe dintre companii, chiar si  cele care inregistrau o situatie financiara buna in anii precedenti, sa se confrunte cu o lipsa acuta de lichiditati, punandu-le astfel in imposibilitatea asigurarii capitalului de lucru si a achitarii cheltuielilor curente. Mai mult, in ultima perioada situatia a fost accentuata de instabilitatea generata de turbulentele de pe scena politica romaneasca. Pentru a face fata recesiunii, companiile sunt presate sa recurga la diferite artificii,  printre care se numara si politele speciale pentru asigurarea riscului neincasarii facturilor sau factoringul.

"In conditiile unei piete de asigurari dominate de tipurile traditionale de polite, am anticipat  nevoia firmelor romanesti de a-si proteja afacerea. Un pas important fata de anii precedenti a fost facut, companiile iau deja in calcul optiunea de protejare a afacerii prin transferul riscului de neincasare a creantelor catre asigurator. Ceea ce ar trebui rezolvat ar fi problema «fondurilor» necesare unei firme pentru acoperirea acestui risc", ne-a declarat Lucian Marin, director tehnic in cadrul Groupama.
Desi asigurarile speciale castiga din ce in ce mai mult teren, reprezentantul Groupama sustine ca piata se afla inca intr-o etapa incipienta. "In privinta acestui tip de asigurare, piata romaneasca se afla inca intr-o faza incipienta si de aceea potentialul acesteia nu trebuie ignorat in perioada urmatoare", considera Lucian Marin.

Specialistii Groupama anticipeaza ca pentru acest segment cererea se va mentine pe un trend ascendent, desi procedurile de subscriere sunt mult mai riguroase fata de anii anteriori, iar cresterea numarului falimentelor si a numarului firmelor care au intarzieri mari la plata a determinat majorarea cotelor de prima. "Exista domenii de activitate, cum ar fi, de exemplu, industria constructiilor, pentru care nu putem oferta", a completat Marin.
"Oamenii de afaceri sunt constienti de faptul ca preturile la petrol, hrana si alte bunuri de consum imping preturile in sus, in timp ce criza creditelor impinge cererea in jos. Conditiile economice volatile pot schimba zonele de actiune si nivelul riscurilor la care este expusa o companie", au declarat reprezentantii brokerului de asigurari Marsh Romania.
Reprezentantii Unicredit, care  furnizeaza servicii de acoperire a riscului de insolventa in cadrul facilitatilor de factoring, sustin ca aparitia unui astfel de produs a fost determinata de cererea in crestere din partea companiilor care vor sa scape de grija neincasarii creantelor. "Cererea in crestere din partea clientilor, aceea de a scapa de grija incasarii creantelor, in contextul economic actual,  a determinat aparitia unui astfel de produs", ne-a declarat si Andreea Marinescu, director Factoring in cadrul UniCredit Tiriac Bank.
Compania a intermediat in acest an contracte in valoare de 100 milioane de euro. Conform statisticilor intocmite pe baza datelor din portofoliul Unicredit, intarzierea medie a platilor din partea companiilor a ajuns la 20 de zile dupa termenul de plata contractual, fata de 10 zece zile anul trecut.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă