21 C
București
sâmbătă, 7 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerile din industrie s-au redus cu 15% in septembrie

Afacerile din industrie s-au redus cu 15% in septembrie

Cifra de afaceri din industrie a continuat sa scada puternic si in a ultima luna a trimestrului III, reducandu-se cu 15% fata de septembrie 2008, insa a avansat cu 13,7% fata de nivelul inregistrat in august, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul National de Statistica (INS), citat de Newsin.

Este a unsprezecea luna consecutiva de scadere a afacerilor din industrie, sector puternic lovit de criza economica ce afecteaza Romania din toamna anului trecut. In august, afacerile din industrie se diminuasera cu 16,9% fata de aceeasi luna din 2008.

Dupa primul impact major al crizei asupra economiei romanesti, cifra de afaceri din industrie a scazut, in ritm anual, cu 4% in noiembrie 2008, cu 9,3% in decembrie, cu 17,9% in ianuarie, cu 20,7% in februarie, cu 10,6% in martie, cu 18,4% in aprilie, cu 19,2% in mai, cu 16,6% in iunie si tot cu 16,6% in iulie. Ultima luna de crestere a fost in octombrie 2008, cand afacerile din industrie au urcat cu 7,3% fata de aceeasi luna din 2007.

Afacerile din industria prelucratoare s-au redus in luna septembrie a acestui an cu 15,3% fata de aceeasi luna din 2008, iar din cea extractiva, cu 6,7%, potrivit INS.

Pe marile grupe industriale, cifra de afaceri din industria energetica a inregistrat cel mai mare declin in septembrie, de 23,1% fata de aceeasi luna din 2008, urmata de industria bunurilor intermediare (-21,3%). Au mai fost inregistrate scaderi de 16,9% in industria bunurilor de folosinta indelungata, de 14,9% in cea a bunurilor de uz curent, respectiv de 0,3% in industria bunurilor de capital.

Crestere cu 13,7% fata de august

Fata de august, cifra de afaceri din industrie a crescut in septembrie pe total industrie cu 13,7%, sussinuta de afacerile mai mari din industria prelucratoare (s14%) si din sectorul extractiv (s7,1%).

Pe marile grupe industriale, numai industria energetica a inregistrat scaderi ale afacerilor, de 1,2%. In schimb, cifra de afaceri din industria bunurilor de capital a sporit cu 35,7%, cele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 16%, afacerile din sectorul bunurilor  intermediare au urcat cu 13,2%, in timp ce bunurile de uz curent au inregistrat afaceri mai mari cu 2,8%.

In perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, cifra de afaceri din industrie s-a comprimat cu 16,7%, ca urmare a scaderii cu 17% a afacerilor din industria prelucratoare si cu 11,3% a celor din sectorul extractiv.

Pe marile grupe industriale, scaderi importante ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (-31,8%), cea a bunurilor intermediare (-26,4%), a bunurilor de folosinta indelungata (-20,5%) si industria bunurilor de uz curent (-8,9%).

Singurul sector pe plus a fost industria bunurilor de capital, cu un avans modest, de 0,8%.

Cele mai citite

Hei, coșmar, coșmar…

De la un timp, noaptea, am coşmaruri. Pentru că totuşi sunt un om echilibrat, am hotărât să visez ziua, cu ochii deschişi. De...

Ciolacu afirmă că rămâne o prioritate a mandatului său creşterea producţiei româneşti 

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat vineri că o prioritate a mandatului său este creșterea producției românești. Această declarație a fost făcută în contextul vizitei sale...

Judecătorii avertizează asupra riscurilor de securitate în urma digitalizării instanțelor de către Ministerul Justiției

Judecătorii, inclusiv cei din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Ministerul Justiției ar putea obține acces neautorizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă