19.4 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăReabilitarea termica a locuintelor, blocata de lipsa finantarilor

Reabilitarea termica a locuintelor, blocata de lipsa finantarilor

Doar 10% din locuintele propuse in cadrul programului de izolare termica au fost reabilitate.

Desi izolarea cladirilor poate reduce cu peste 30% costurile de incalzire ale locuintelor, ponderea cladirilor reabilitate termic este, la ora actuala, de sub 10% din totalul cladirilor care se incadreaza in program, sustin specialistii. Acestia au avertizat ca Romania este una dintre tarile europene care detine cele mai multe cladiri cu izolare termica redusa fata de media Uniunii Europene, peste jumatate din blocurile construite inainte de 1985 necesitand reabilitare termica. In acest context, programele de reabilitare termica pot contribui la scaderea consumului de energie si, implicit, a costurilor de intretinere. "Aproximativ 60% din blocurile construite inainte de 1985 necesita reabilitare termotehnica, iar aceasta situatie se reflecta si in consumul anual de energie termica. O cladire din Romania consuma aproape dublu fata de o cladire din Uniunea Europeana.

 

Din pacate, programele de reabilitare termica demarate pana in prezent nu s-au bucurat de implicarea necesara din partea autoritatilor sau a beneficiarilor. Din datele noastre, doar 35.000 de apartamente vor fi reabilitate termic pana la sfarsitul anului, desi numarul total de apartamente care trebuie incluse intr-un astfel de program se ridica la 2,5-3 milioane", a declarat Augustin Russu, directorul general al producatorului de materiale de constructii Baumix. Acesta a explicat ca, la nivelul tarilor din fostul bloc comunist, studiile de specialitate au aratat ca programele de reducere a pierderilor de energie termica trebuie sa cuprinda aproape toate blocurile facute din placi de beton, construite in cea mai mare parte intre anii ‘60 si ’90, si care nu ofera nici un fel de izolatie termica si prezinta diverse greseli de executie. In opinia lui Russu, astfel de cladiri neizolate inregistreaza cele mai mari pierderi de caldura prin peretii exteriori, procentul mergand pana la 35% din totalul pierderilor.

"Este necesar ca firmele romanesti de constructii si anvelopari sa se indrepte catre produse moderne, care se folosesc pe scara larga in Europa, dar care la noi raman inca necunoscute", a completat Augustin Russu. Reprezentantii companiilor de constructii sustin ca, desi reabilitarea termica a locuintelor este un program din care au de castigat atat constructorii, cat si locatarii si furnizorii de agent termic, totusi acesta nu a avut rezultatul scontat, intrucat nu a beneficiat de finantarile necesare.

"Programul de reabilitare termica a adus un aport cert pentru firmele de constructii. Din pacate, finantarile necesare au fost prea mici, iar faptul ca in ecuatie au fost trei participanti, respectiv asociatiile de proprietari, autoritatile locale si Guvernul, a ingreunat aplicarea acestuia, deoarece nu toti factorii implicati au avut fondurile necesare", ne-a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Antreprenorilor din Constructii – ARACO. In opinia presedintelui ARACO, procentul scazut al locuintelor care au fost reabilitate pina in prezent se datoreaza lipsei creditarii bancare.

» Finantari bugetare de circa 360 milioane lei
Programul de reabilitare termica a blocurilor beneficiaza de fonduri alocate de la bugetul de stat de 360 milioane lei (circa 86 milioane euro), potrivit actului normativ aprobat de Guvern.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă