13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCum lupta M.A.I. cu coruptia interna: 6.000 de cercetati, doar 11 condamnati

Cum lupta M.A.I. cu coruptia interna: 6.000 de cercetati, doar 11 condamnati

Desi in ultimii ani au fost cercetati pentru coruptie mii de politisti, foarte putini dintre acestia au fost condamnati la inchisoare. In acest moment doar 11 cadre din Ministerul Administratiei si Internelor se afla dupa gratii, cu toate ca, din 2006 pana in prezent, numarul celor cercetati s-a ridicat la peste 6.000, potrivit unei statistici a Directiei Generale Anticoruptie. Cele mai multe dintre dosare treneaza in diferite stadii ale anchetelor, unele au ajuns chiar sa se judece la instante, dar nu s-au soldat pana acum cu solutii definitive. Lipsa de eficienta a sistemului judiciar romanesc, din acest punct de vedere, a condus la aparitia unor situatii paradoxale.

Astfel, unul dintre cele mai mediatizate cazuri de coruptie din politie – arestarea in urma cu peste sase ani a 23 de politisti de la o sectie din Bucuresti, pentru participarea la furtul de combustibil din conductele Petrotrans – nu are inca o rezolvare. Mai mult decat atat, Romania libera a descoperit ca zece dintre oamenii legii implicati in acest dosar grav de coruptie lucreaza inca in politie, in diferite sectii ale Capitalei. Singura pedeapsa pe care au primit-o pana acum politistii este aceea ca primesc salariul minim corespunzator functiei si nu beneficiaza de sporuri, dupa cum ne-a explicat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

Cel putin teoretic, institutiile statului care se ocupa cu lupta impotriva coruptiei din Ministerul Administratiei si Internelor au avut mult de lucru in ultimii ani. Daca ar fi sa vorbim doar despre activitatea Directiei Generale Anticoruptie – structura specializata a MAI –, putem spune ca, incepand din 2006, au fost cercetate 6.312 persoane angajate in acest minister, iar in ultimul an numarul acestora a fost de 1.088. In ultimii patru ani, 537 politisti au fost trimisi in judecata, dintre care 119 in ultimele zece luni. Plecand de la cifrele destul de consistente oferite de DGA, ar fi fost logic ca numarul politistilor aflati dupa gratii sa fie, daca nu de ordinul sutelor, cel putin al zecilor. Realitatea este alta – doar 11 politisti se afla in inchisoare dupa ce au primit condamnari definitive pentru fapte de coruptie.

Ce s-a intamplat cu ceilalti politisti care, la un moment dat, s-au aflat in atentia institutiilor care se ocupa de lupta impotriva coruptiei? Unii au fost exonerati de orice vina, in cazul multora, dosarele sunt inca in faza de cercetare, iar altii au fost trimisi in judecata, in timp ce procesele lor treneaza din diverse motive. Mai mult decat atat, Romania libera a descoperit chiar ca unii politisti arestati in urma cu cativa ani pentru acuzatii grave lucreaza in continuare in structurile Ministerului de Interne.

Multi cercetati, aproape nimeni arestat
Un calcul simplu arata ca, incepand din 2006, un numar foarte mic de politisti cercetati au ajuns efectiv dupa gratii. Care ar fi motivele pentru care lucrurile stau astfel? O posibila explicatie vine chiar de la oamenii legii care sunt in acest moment in inchisoare.
Romania libera a publicat pe 7 octombrie interviurile a trei politisti inchisi pentru coruptie, interviuri din care reiesea un lucru aparent paradoxal: desi in general isi recunosteau faptele pentru care au fost condamnati, oamenii legii erau revoltati deoarece au ajuns dupa gratii. "Nu este politist in tara asta care sa nu fi facut ce am facut eu. Doar 10% sunt curati. Cu toate acestea, se sustin unii pe altii. Daca eu ma cunosteam cu procurorii, mai ajungeam aici?", se intreba retoric Constantin Ivan, unul dintre cei 11 politisti aflati acum in inchisoare. Ivan a fost condamnat la trei ani de inchisoare – pe care ii ispaseste in Penitenciarul Iasi – pentru ca a primit o spaga 1.200 de euro. In schimbul banilor, politistul a micsorat alcoolemia unui sofer care a comis un accident de circulatie. Un alt caz prezentat de Romania libera a fost acela al lui Mircea (politistul ne-a solicitat sa-i publicam tot numele), care a fost condamnat la doi ani si jumatate.

Mircea ar fi luat spaga 10 kilograme de carne pentru a trece sub tacere faptul ca soferul pe care-l controlase transporta marfa fara acte de provenienta justificative. Al treilea politist, Claudiu Bucur, a fost prins in flagrant in timp ce primea un plic cu 12.000 de euro de la patronul unei firme de transport. In schimb, politistul ar fi trebuit sa-l scoata pe acesta nevinovat intr-o investigatie referitoare la furtul unor marfuri din Combinatul Mitall Steel Galati. "Ma mira ca, intr-un an, 120 de procurori ai DNA au solutionat 140 de dosare. Unul era al meu. Cum dracu’?", se intreaba retoric Claudiu Bucur, incercand sa sugereze faptul ca "a fost lucrat" si din acest motiv se afla acum in inchisoare. Practic, judecand dupa declaratiile celor cu care am stat de vorba, se poate spune ca un politist ajunge foarte greu in inchisoare. Asta, chiar daca acuzatiile care i se aduc sunt foarte grave.

Politisti acuzati de cardasie cu hotii de combustibil
In ultimii ani, cazurile intens mediatizate de politisti acuzati ca au primit mita sau ca au savarsit alte abuzuri au fost numeroase. Unul dintre cele mai spectaculoase s-a consemnat in 2003. Atunci, un numar de 23 de politisti angajati ai Sectiei 5 din Capitala au fost acuzati ca au primit bani si combustibil pentru a le asigura protectie hotilor care sustrageau combustibil din conductele Petrotrans. Sumele pretinse si primite de politisti variau intre 5.000.000 lei si 60.000.000 de lei vechi.

Inculpatii asigurau paza in timpul atacarii conductelor, insoteau transporturile cu produse sustrase si furnizau informatii infractorilor referitoare la calitatea si orele de pompare a produselor petroliere. Dupa cum au afirmat atunci procurorii care s-au ocupat de caz, ar fi existat probe ca legaturile dintre politisti si hotii de combustibil s-ar fi legat inca din 1999. Oamenii legii au fost arestati preventiv in vara anului 2003. La numai cateva zile, in urma unui viciu de procedura, 14 dintre politisti au fost eliberati. Un alt lot a fost eliberat cateva luni mai tarziu, atunci cand Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti a constatat ca acestora nu le mai fusese prelungit mandatul de arestare.

Arestati si reangajati in politie
La peste sase ani dupa spectaculoasele arestari de la sectia 5 de politie si dupa ce Parchetul National Anticoruptie a dat asigurari ca detine probe zdrobitoare impotriva politistilor, situatia dosarului este una stupefianta. Purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan, ne-a informat ca, din cei 23 de politisti implicati in dosar, 12 au iesit singuri din politie, unul s-a sinucis deoarece nu a avut bani sa plateasca avocatii, iar zece dintre acestia se afla inca in sistem". Altfel spus, in ciuda acuzatiilor grave care le-au fost aduse, zece politisti inca mai alearga dupa infractori si impart dreptate pe strada. "Procesul lor judiciar nu s-a finalizat printr-o sentinta definitiva", ne-a explicat Ciocan care este motivul acestei stari de fapt anormale. "Cei zece politisti lucreaza in diverse sectii de politie de pe raza Capitalei, pe care nu vi le pot spune, si se afla «la dispozitia» sefilor de sectii.

Ce inseamna asta? Ca superiorul lui indica respectivului politist ce «misiune» are de indeplinit in cadrul sectiei de politiei unde a fost repartizat. Ei nu au voie sa actioneze din initiativa proprie", precizeaza Ciocan. De ce s-a tergiversat atat de mult procesul? "Nu stiu si mi-e greu sa spun in ce stadiu este dosarul lor", mai spune Ciocan, care ne asigura ca – drept pedeapsa – toti cei zece politisti implicati in furtul de la Petrotrans primesc salariul minim corespunzator functiei pe care au avut-o in politie si nu beneficiaza de nici un spor: antena, dispozitiv etc. Am incercat sa vorbim cu cei zece politisti, dar ne-am lovit fie de refuzuri, fie de un zid de tacere. Dupa ce ne-a cerut timp de gandire spunand ca trebuie sa isi consulte avocatul, Sorin Creanga, unul dintre cei care au fost atunci arestati, ne-a transmis ca nu mai vrea sa dezgroape mortii si ca "ce a fost a fost". "S-au stricat vietile si carierele unor oameni nevinovati.

Presa s-a aruncat asupra politistilor si nu a prezentat adevarul. Nu mai vrem sa vorbim de acel episod", a fost singura reactie a lui Creanga. Nici ceilalti pe care i-am contactat nu au vrut sa stea de vorba cu noi, invocand faptul ca procesul nu a fost inca finalizat. Cert este ca anchetele si procesele in care sunt implicati politisti se intind, precum telenovelele sud-americane, pe durata unor ani de zile si cunosc numeroase rasturnari de situatie. Insa, asa cum am vazut din statisticile DGA, aproape toate au un final fericit. Pentru politisti.

» Retinuti, arestati si eliberati
Potrivit Barometrului Global al Coruptiei, realizat de Transparency International anul trecut, Romania a fost considerata cel mai corupt stat al Europei. O treime din romani au sustinut ca au dat mita pentru a obtine diferite servicii publice, una dintre tinte fiind "politistii". Directia Generala Anticoruptie sustine ca si-a facut datoria. In ultimii patru ani au fost cercetate peste 6.000 de cadre ale MAI si au fost trimise in judecata 500. Bilantul pe ultimul an este de 1.088 persoane angajate ale Ministerului de Interne cercetate pentru fapte de coruptie, iar dintre aceste 119 au fost trimise in judecata. Incepand cu 2007, au fost inculpati 328 de angajati ai MAI, iar 133 in ultimul an. In ultimii patru ani au fost arestati 195 de politisti, dintre care 55 numai in 2009.

» Acuzatii grave, rezultate "subtiri"
Cazurile de politisti anchetati pentru coruptie sau alte fapte foarte grave au fost numeroase in ultimii ani. La sfarsitul anului 2007, asupra a 60 de politisti de la Inspectoratele Prahova, Valcea si Buzau s-a inceput cercetarea disciplinara sau penala dupa ce Corpul de Control al ministrului de Interne a constatat ca activitatile lor au fost ineficiente sau abuzive. La mijlocul anului trecut, sase politisti din cadrul Politiei Constanta au fost eliberati, desi DGA ii retinuse sub acuzatia ca ar fi facut parte dintr-un grup care fura combustibil.
Asupra a 19 politisti ai Serviciului de Politie Rutiera Constanta s-a inceput urmarirea penala, acestia fiind acuzati de luare de mita, abuz in serviciu si trafic de influenta. Politistii sunt suspectati ca ar fi primit de la un numar mare de conducatori auto diverse sume pentru facilitarea obtinerii unor documente. In luna iunie, jumatate din cei 90 de politisti rutieri din Iasi au fost pusi sub acuzare pentru luare de mita si abuz in serviciu. In dosarul permiselor din Arges, sunt acuzate, inca de anul trecut, de trafic de influenta si luare de mita 28 de persoane, care, sustine DNA, au eliberat ilegal peste 3.000 de permise de conducere.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă