» Audierile ministrilor desemnati de Lucian Croitoru au inceput cu o surpriza de proportii: Vasile Blaga, unul dintre reprezentantii garzii vechi a PDL, a trecut, cu ajutorul UDMR, de comisiile reunite ale Administratiei si Industriei.
Vasile Blaga a trecut fara probleme de testul parlamentarilor. E drept, cu ajutorul UDMR, care a rupt randurile majoritatii 65%, motivand ca democrat-liberalul a fost un ministru "corect" cu formatiunea maghiara. "Aceasta a fost cheia. Cei din majoritate care au votat in favoarea mea au fost multumiti de activitatea mea. Cred ca acelasi lucru se va intampla si miercuri la votul Parlamentului", a declarat dupa audieri Vasile Blaga, precizand ca timp de noua luni, cat a gestionat Ministerul Dezvoltarii, nu a avut nici o plangere. De partea cealalta, udemeristii si-au justificat votul spunand ca nu a fost unul politic, ci a reprezentat o "optiune personala". "Deocamdata, formam o majoritate. Acum n-a fost vorba de Guvern, ci de un ministru posibil sau fost ministru, pentru ca este interimar, iar in perioada lui a fost corect", a afirmat deputatul Uniunii, Antal Istvan, adaugand ca in plen colegii sai se vor conforma vointei majoritatii.
Chiar daca singular, asa cum sustin, comportamentul udemeristilor i-a deranjat pe reprezentantii PSD si PNL. "A respecta un cuvant este foarte important. Nu stiu cum va fi votul miercurea viitoare", a comentat Aura Vasile, vicepresedintele grupului PSD din Camera Deputatilor. La audieri, liberalii au avut cateva tentative de duel cu Vasile Blaga, insa discutiile s-au purtat in termeni decenti si au durat putin, comparativ cu cele din comisia de Buget-finante, unde a fost interogat Gheorghe Pogea, ministrul desemnat al Finantelor.
23 de voturi "impotriva" si 15 "pentru" a primit Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. "Traiasca politica!", a declarat la iesire Pogea adaugand ca n-ar fi crezut ca politica este in stare sa invinga "competentele". Pogea facuse un apel catre parlamentari pentru adoptarea bugetului pana la finele anului: "Noi am facut proiectia cheltuielilor si veniturilor bugetare pe 2010, dar nu avem initiativa legislativa (n.red – Guvernul interimar are atributii limitate). De aceea, este foarte important, chiar daca se va intampla dupa alegeri, aceasta lege sa fie aprobata". In buget nu este prevazuta cresterea TVA-ului, intrucat consumul va ramane scazut si anul viitor. Parlamentarii PSD si PNL au formulat intrebari pe un ton ironic, ceea ce a starnit revolta democrat-liberalilor. Nemultumit de raspunsul lui Pogea pe tema aplicarii impozitului minim, liberalul Eugen Nicolaescu a izbucnit: "Eu am crezut ca astazi dumneavoastra veti veni si ne veti spune cu adevarat ce ati facut si ce veti face. Din pacate, va luptati in continuare cu stafia vechilor governari.
Imi pare rau, nu asa se guverneaza Romania". Pogea a continuat spunand ca atunci cand primesti raspunsuri "fara replica" se merge la stafia vechilor guvernari. "Sa veniti si cu biciul cu domnul Boc, ca noi suntem Parlament, putem sa fim batuti", a venit din nou replica lui Eugen Nicolaescu. In disputa a intervenit deputatul PDL, Constantin Dascalu care l-a trimis pe liberal "la circ".
Nici Mihai seitan, ministrul desemnat al Muncii nu a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate. si el ca si Pogea a spus ca se astepta la acest rezultat si a refuzat sa comenteze votul parlamentarilor, dupa ce anterior le transmisese acestora ca nu-si doreste neaparaat sa fie ministru. La audieri, seitan a precizat ca numarul somerilor anuntat, de 1 milion de persoane este "exagerat" si ca acesta nu va fi atins in 2009.
Nici ministrul Predoiu de la Justitie nu a avut castig de cauza in fata parlamentarilor el a pierdut la o diferenta de zece voturi, 26 de voturi "pentru" si 36 "impotriva", motivand ca votul a fost politic si ca a vrut sa vina in fata Parlamentului pentru ca "este o onoare sa ti se ofere ocazia sa iti continui proiectele incepute". Nici propunerea pentru Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu nu a obtinut votul comisiilor de specialitate.
In schimb, comisiile reunite ale Camerei si Senatului au hotarat cu 32 de voturi "pentru" si cu 10 voturi "impotriva", Bogdan Aurescu ar fi potrivit pentru preluarea Ministerului de Externe. Considerat un bun diplomat si bucurandu-se inca de laurii victoriei de la Haga, unde Romania a reusit sa castige Insula serpilor, el a primit un vot inclusiv de la Adrian Nastase. La terminarea audierilor, Aurescu a spus ca votul Parlamentarilor nu este pentru el personal, ci pentru diplomatia si politica externa romaneasca, ce trebuie sa fie ferita de orice "interferente politice interne negative".
Astazi vor fi audiati Cristian Vladescu, Daniel Funeriu, Adrian Videanu, Mihai Stanisoara, Sulfina Barbu, Teodor Paleologu. Vineri urmeaza Radu Berceanu (PDL) si Emeric saghi, diplomatul propus pentru Ministerul de Interne.