Măsurile luate de Guvernul României pentru finanțarea cheltuielilor sanitare specifice dar și pentru combaterea răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 au scos de la bugetul de stat 3 miliarde lei în ultimele două luni.
Suma reprezintă 0,3% din PIB (Produsul Intern Brut), ceea ce mărește deficitul pe care România îl va înregistra în 2020. „Avem un necesar de finanţare de aproape la 100 de miliarde lei, iar 3 miliarde lei au fost cheltuieli legate direct de criza de coronavirus în ultimele două luni de zile, ceea ce înseamnă 0,3% din PIB în două luni doar pentru aceste cheltuieli.”, a explicat situația Florin Câțu, ministrul Finanțelor Publice.
Oficialul a anunțat că Guvernul Orban a fost obligat de pandemie să schimbe din mers strategia de finanțare în condițiile în care s-a intrat în acest an cu un deficit însemnat.
„La începutul anului am avut un deficit de 42 de miliarde de lei, 4,7% din PIB, acum bineînţeles că am ajuns la 6,7% din PIB, estimat pentru acest an, iar asta înseamnă 72 de miliarde de lei, plus că aveam din trecut împrumuturi pe care trebuia să le finanţăm.”, a detaliat Florin Câțu.
Presiunea financiară este enormă în condițiile în care Parlamentul a votat dublarea alocațiilor de stat pentru copii iar PSD cere insistent ca de la 1 septembrie 2020 pensiile să fie indexate cu până la 40%.