17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIndoieli pentru Nabucco

Indoieli pentru Nabucco

» Proiectul gazoductului european Nabucco si cel al oleoductului ruso-bulgaro-grec Burgas-Alexandroupolis se afla sub semnul intrebarii din cauza tensiunilor politice regionale. Traseul Nabucco ar putea fi modificat in partea asiatica din cauza recentei deteriorari a relatiilor turco-azere. In sud-estul Europei, conexiunea petroliera intre Marea Neagra si Mediterana, prin Bulgaria si Grecia, ar putea fi inlocuita cu varianta exclusiv turceasca Samsun-Ceyhan. Motivele: inceputul abrupt al relatiilor Moscovei cu noul guvern bulgar si dorinta Rusiei de a atrage Turcia in South Stream.
   
Nabucco – proiectul european care ar urma sa reduca dependenta energetica a Europei fata de Rusia – risca sa devina una dintre victimele celei mai importante evolutii politice din Asia Mica din ultimii ani: procesul de reconciliere dintre Turcia si Armenia. Pe 10 octombrie, cele doua state au decis – cu medierea Elvetiei si sustinerea Statelor Unite – sa lase deoparte divergentele frontaliere si, mai ales, disputa amara privind masacrele de la sfarsitul Imperiului Otoman pentru a-si normaliza relatiile diplomatice si a-si redeschide frontiera comuna.
Conform tuturor semnalelor si declaratiilor oficiale de la Baku, Azerbaidjanul – singurul stat producator care s-a angajat sa alimenteze viitorul gazoduct ce ocoleste teritoriul Rusiei – este extrem de iritat de normalizarea relatiilor dintre aliatul sau traditional, Turcia, si Armenia, stat cu care Azerbaidjanul se afla din punct de vedere tehnic in razboi din cauza enclavei Nagorno-Karabah. Tensiunea politica generata de procesul de reconciliere turco-armean s-a revarsat si asupra cooperarii economice dintre Turcia si Azerbaidjan, aliati traditionali, a caror relatie privilegiata era descrisa, nu demult, prin dictonul "o natiune, doua state", consacrat chiar de liderul azer Ilham Aliev.

Dupa denuntarea regimului de export si tranzit ale gazului azer catre si prin Turcia, puse pe seama neintelegerilor privind pretul si taxele de tranzit, acelasi presedinte Aliev a ridicat miza. Conform cotidianului turc "Hurriyet", surse diplomatice de la Baku sustin ca presedintele azer ar lua in considerare "serios" o ruta alternativa pentru proiectul gazoductului Nabucco. Pentru a elimina Turcia ca tara de tranzit, liderul azer ar contempla varianta construirii gazoductului catre Europa prin traversarea de la est la vest a Georgiei si a Marii Negre pana in Romania sau Bulgaria. Desi greu de pus in aplicare, amenintarea voalata cu privire la excluderea Turciei din proiectul Nabucco a fost formulata intr-un context care le-ar putea atrage atentia partenerilor europeni din consortiul Nabucco. Cu numai cateva zile inainte, pe 14 octombrie, compania petroliera de stat azera si Gazprom au semnat un acord cu privire la extinderea exporturilor de gaz azer catre Rusia.

Hotarata sa contracareze Nabucco prin proiectul South Stream, dezvoltat impreuna cu Italia, Rusia cauta noi parteneri si curteaza intens Turcia sa se asocieze consortiului dintre Gazprom si italienii de la Eni. Ieri, cu ocazia ceremoniilor neoficiale organizate pentru ziua sa de nastere, premierul rus Vladimir Putin i-a avut ca invitati pe premierul italian, Silvio Berlusconi, si pe prim-ministrul turc, Recep Taiyyp Erdogan, cu care a discutat "viitorul South Stream". Potrivit presei de la Moscova, operatiunea de seducere a Turciei ar urma sa aduca o noua modificare pe harta conductelor de hidrocarburi.

Moscova ar urma sa renunte la oleoductul Burgas-Alexandroupolis, planuit sa faca legatura intre bazinul pontic si cel mediteranean prin Bulgaria si Grecia. Moscova nu intentioneaza sa renunte la culoarul terestru catre Mediterana, care are ca scop evitarea aglomerarii si restrictiilor din Stramtoarea Bosfor. Pentru a-i oferi Turciei satisfactia ca nu ocoleste stramtoarea, dar si pentru a atrage Turcia in South Stream, Rusia urmeaza sa opteze pentru ruta alternativa dintre porturile turcesti Samsun la Marea Neagra si terminalul mediteranean de la Ceihan.

Cele mai citite

Momente grele pentru Duckadam! „Eroul de la Sevilla” a intrat în operație pe cord deschis

Fostul mare goalkeeper Helmut Duckadam, legendarul erou al Stelei din Liga Campionilor, traversează un moment extrem de complicat din punct de vedere medical. Helmut Duckadam...

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Dinamo caută întăriri! Pitu și Dobre sunt pe lista lui Kopic

După un început promițător de sezon, Dinamo București negociază aducerea a doi mijlocași importanți, Alexi Pitu și Alexandru Dobre, pentru a întări echipa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă