1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialCoalitia se rupe la Interne

Coalitia se rupe la Interne

"O sa mai vorbiti cu mine cand o sa fiu presedintele Romaniei", i-ar fi spus liderul pesedist premierului dupa anuntul privind remanierea demnitarului Dan Nica. A fost reactia unui politician deranjat de faptul ca un "tasti-basti" precum Boc isi permite sa se atinga de un ministru al PSD la indemnul Cotroceniului, cu intentia de a provoca ruperea coalitiei din interior inainte de campania oficiala pentru prezidentiale. Afirmatia ii apartine unui personaj convins ca va fi viitorul presedinte al Romaniei, indiferent daca partidul sau va ramane la putere sau va trece in opozitie  inainte de alegerile din 22 noiembrie. Cu astfel de ganduri Mircea Geoana si baronii social-democrati au pornit contraatacul in vazul lumii impotriva PDL si a lui Traian Basescu, amenintand cu distrugerea totala a parteneriatului politic daca mentorul pedelist va semna propunerea de demitere a ministrului de Interne.

 

Mesajul conducerii pesediste a fost clar: Nica nu pleaca. Refuzul a fost insotit de abolirea tuturor standardelor de comunicare civilizata prin atacuri jignitoare la adresa lui Basescu, si de data asta autori fiind Vanghelie, Hrebenciuc si Dragnea, trei baroni care vor sa-l faca pe Geoana presedinte chiar si fara prezenta PSD la guvernare alaturi de partidul cotrocenist. Cine nu a inteles pana unde poate merge dezmatul limbajului de mahala al unor politicieni a primit un raspuns de la cei trei lideri, care l-au facut "beat", "ametit" si "mahmur" pe Traian Basescu dupa ce l-au acuzat ca vrea sa dea afara PSD ca sa poata frauda usor alegerile. La ora cand scriu acest comentariu, Ion Iliescu anunta ca PSD nu va da inapoi, in timp ce Adrian Nastase, obosit dupa calatoria facuta la Strasbourg, este de parere ca partidul pe care l-a condus candva nu este la cheremul unuia ca Emil Boc.

 

Prin urmare, Dan Nica, ministrul cu declaratia paguboasa nesanctionata de nici un coleg, nu poate fi  schimbat de un premier care canta dupa partitura unui presedinte "mai mereu mahmur, mai mereu balbait din cauza ca de dimineata pana seara consuma, consuma foarte mult", este de parere "goagalul" Marian Vanghelie, cel care a facut cartile pentru numirile la Ministerul de Interne. Din capul locului, mai-marii pesedisti au considerat iesirea de la guvernare drept singura solutie pentru evitarea infrangerii in fata lui Traian Basescu. Asa a gandit inclusiv Geoana si dupa intalnirea cu Basescu, ferm convins ca despartirea de PDL reprezinta un avantaj pentru candidatura sa in campania electorala. Este un act de lamurire meschin fata de scopul urmarit de un oficial de prim rang al unui partid a carui tinta au fost si raman doar alegerile prezidentiale, pe locul doi fiind guvernarea. Impresia ca se doreste stabilitate politica in tara este falsa.

 

Ca dovada ca nimeni din PSD nu l-a tras de urechi pe Nica pentru declaratia deplasata privind pregatirea unei posibile fraude electorale. Toti au trecut cu vederea iesirea necontrolata a unui demnitar caruia ii revenea misiunea de a organiza scrutinul din noiembrie. PSD a luat foc doar la anuntul ca Nica va fi demis, nicidecum la faptul ca vicepremierul a turnat voit gaz pe foc in plina disputa politica. Este o atitudine perversa, care nu se deosebeste cu nimic de dorinta de mentinere a unei stari conflictuale de catre presedinte. S-a facut zid in jurul acestui politician nu neaparat pentru ca Nica ar avea niste merite iesite din comun, ci datorita ambitiei de a arata ca PSD este altceva decat un guvern doi. In definitiv, ce poate sa insemne indemnul lui Geoana, "Hai, ma, dati-i dracului pe astia", cum se aude ca ar fi zis recent, decat ruptura de treburile guvernarii in conditii de criza politica, economica si sociala la care au contribuit din plin inclusiv ministrii pesedisti?

 

Este declaratia care marcheaza despartirea de un tovaras de drum – ma refer la pedelisti – cu care nu a avut si nu poate avea o legatura politica si un interes comun national. Totul a fost fals, un circ intreg, cu actiuni iresponsabile venite din ambele tabere, fiecare considerand ca este mai destept decat celalalt, fara sa demonstreze acest lucru. Unde sunt transformarile de esenta? Care sunt masurile anticriza? Ce s-a schimbat in societate? Infractionalitatea cui i se datoreaza? Dar somajul, lipsa medicamentelor si banii publici risipiti? Emil Boc arata ca este barbat si-l demite, poate pe buna dreptate, pe un ministru considerat de neinlocuit de baronii PSD. Acorda ultimatum la ultimatum conducerii unui partid,  incercand pe aceasta cale sa evite un deranj major produs lui Basescu. Dar, pentru faptul ca economia merge pe branci spre butuc, cine mai trebuia demis, domnule Boc?

 

Poate va spune presedintele, daca tot a venit ieri cu doua solutii pentru Interne (un independent sau un politician din opozitie) pentru rezolvarea conflictului. La randu-i, Mircea Geoana, caruia Iliescu ii tot descopera slabiciuni si stangacii in "momentele-cheie" ale vietii politice (amintiti-va de ziua cand l-a facut "prostanac"), ii tine isonul lui Dan Nica, transferand intreaga responsabilitate adversarilor, inclusiv dupa intalnirea avuta ieri la Cotroceni, cu precizarea ca ministrii sai vor parasi guvernarea daca Basescu va accepta pana la urma demiterea. In felul acesta, prezidentiabilul da de inteles ca fara PSD la imparatie tara va fi devorata de criza devastatoare. Pai, pana acum poporul a fost mangaiat?

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...

Producătorii locali, tot mai prezenți în restaurante: o asociație dedicată le susține accesul în HoReCa

Marius Tudosiei, fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt (ALAS), susține pentru ZF că micii producători locali de alimente, de la brânzeturi la sparanghel, câștigă teren...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă