5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomanii vor case, dar nu au bani

Romanii vor case, dar nu au bani

Cauze. Atat cumparatorii, cat si vanzatorii reclama faptul ca bancile sunt cele care mentin blocajul pe piata imobiliara.

Oferte speciale, proiecte revenite in actualitate, proiecte noi, un numar impresionant de vizitatori si zeci de oferte speciale. Sunt doar cateva cuvinte care descriu cele doua targuri care au avut loc saptamana trecuta la Bucuresti – tIMOn si Targul Imobiliar National, din Piata Constitutiei si de la Palatul Parlamentului. Totusi, multi dintre vizitatori, reprezentand aproximativ 70% din total, au spus ca principala problema cu care se confrunta continua sa fie lipsa finantarii sau accesul foarte greu la acestea. Si reprezentantii dezvoltatorilor sunt de parere ca bancile sunt cele care continua sa mentina un blocaj pe piata, prin acordarea de credite in termeni foarte dificil de indeplinit de catre potentialii cumparatori. Acesta este si motivul pentru care multi dintre vanzatori incearca sa preia rolul institutiilor financiare printr-un sistem de rate achitate direct.

85% din dezvoltatori vand in rate
Piata imobiliara romaneasca incepe sa se stabilizeze, iar oamenii au nevoie de locuinte si cauta doar solutia financiara pentru a-si permite sa le achizitioneze. "Expozantii au inteles ca pentru a putea debloca piata trebuie sa faca singuri ceea ce nu poate realiza sistemul bancar, iar vizitatorii au fost incantati de rezultat: 85% din locuintele prezentate la tIMOn au fost cu oferte de finantare direct din partea dezvoltatorilor", spune Vlad Vlasceanu, director la tIMOn. In ultima zi a targului, vizitatorii au avut posibilitatea sa participe si la o licitatie, care a permis celor interesati achizitionarea de locuinte mai ieftine decat orice oferta existenta pe piata, dincolo de ofertele speciale practicate de dezvoltatori la targ.

Dintre concluziile organizatorilor, cateva sunt destul de interesante. De exemplu, teoriile conform carora romanii vor cumpara doar apartamente cu suprafete mai mari decat cele construite inainte de 1989 si ca doresc locuinte in zone rezidentiale moderne nu mai sunt valabile. Ele sunt demontate de nivelul salariului mediu, de rata somajului, de evolutia cursului leu/euro si de lipsa de reactie a autoritatilor in dezvoltarea infrastructurii catre zonele noi dezvoltate urbanistic. In ciuda asteptarilor celor care prevedeau "decesul" locuintelor noi, putini expozanti au venit cu oferte strict orientate spre criza sau spre spectaculos. Prin urmare, mult asteptatele locuinte vandute cu preturi de 400 euro/mp s-au dovedit a fi doar himere pentru amatorii de chilipiruri.

Sistem inovator pentru plata
Si perioada de creditare in cazul ratelor la dezvoltator a inceput sa creasca, un exemplu in acest sens fiind Alf Company, care a lansat, cu ocazia tIMOn, un sistem inovator de plata pentru locuintele din ansamblul Citylights Pipera: 120 de rate pentru 125 de luni. Acest sistem permite clientului sa achizitioneze locuinta dorita in 11 ani, beneficiind de o perioada de gratie de cinci luni.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă