8.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăGDPRSezonul festivalurilor de design

Sezonul festivalurilor de design

LONDRA – La sfarsitul secolului XIX, de fiecare data cand cineva foarte important si puternic vizita un oras industrial din Marea Britanie, obiceiul dicta ca locuitorii sa-l intampine cu un "arc ceremonial" construit din produsele fabricilor locale. Pentru a marca vizita oficiala a printului si printesei de Wales in orasul de mobila High Wzcombe in Buckinghamshire in 1884, a fost construit un arc din scaune de lemn.
O replica a acelui arc se afla acum in gradina Muzeului Victoria & Albert din Londra. Construit de designerul  italian Martino Gamper, este facut din scaune noi, de la Ercol, una dintre firmele de mobila din Buckinghamshire care au supravietuit. Arcul a fost comandat de revista Wallpaper pentru Festivalul de Design din Londra in acest septembrie, festival care a cuprins mai mult de 200 de evenimente. Puteai sa joci sah pe un set gigant creat de designerul spaniol Jaime Hayón, amplasat in Trafalgar Square, sau puteai sa vizitezi cateva dintre duzinile de expozitii "design-art" care au impanzit orasul.

Organizatorii festivalului au comisionat instalatii sculpturale ale arhitectului japonez Shigeru Ban si ale designerului australian Marc Newson, in timp ce Galeria Libby Sellers a facut rost de o veche benzinarie pentru o expozitie a creatorului olandez Dick van Hoff.
Iar asta e doar o bucatica din ce s-a planuit pentru Londra in ultima saptamana din septembrie, fara a mai aduce in discutie alte festivaluri de design care au loc in alta parte. Septembrie a devenit cea mai populara luna pentru orasele care vor sa organizeze evenimente destinate designului. Amsterdam, Bruxelles, Copenhaga, Lisabona, Paris sau Gwangju (Corea de Sud) sunt doar cateva dintre acestea. Festivalurile au oferit o imagine vibranta a scenei mondiale de design, iar fiecare dintre ele reflecta spiritul comunitatii locale de design.

Sezonul a inceput cu Saptamana Designului de la Copenhaga, care, potrivit traditiei din Danemarca pentru design atent cu mediul inconjurator, a fost dominata de sustenabilitate. Apogeul a venit o data cu prezentarea premiilor INDEX, finantate de guvernul danez pentru a onora mentori ai "designului creat pentru a imbunatati viata". Adevaratul cantec de lebada va veni insa nu in septembrie, ci in octombrie, odata cu deschiderea Manifestului din Utrecht, o bienala axata pe design social, pe parcursul careia, in orasul in care s-a nascut curentul De Stijl la inceputul secolului al XX-lea, va fi analizat potentialul pe care il are designul de a crea o lume mai buna. Evenimentul de la Utrecht va fi al doilea, dupa cel din Amsterdam, al Dublului Festival Olandez de Design, prin care se aniverseaza designul in Olanda.

Daca aceste evenimente vor ingloba vibratiile etice ale scenei de design olandeze si daneze, Festivalul de Design de la Londra reflecta zelul si spiritul inovator ale scenei locale. Organizatorii au comandat putine proiecte, lasand restul in mainile comunitatii de design. Saptamana Designului din Bruxelles are o abordare similara, la fel ca toate expozitiile care s-au deschis exact la timp ca sa coincida cu Festivalul de decoratiuni interioare Maison et Objet, tinut la inceputul acestui septembrie in Paris.
Alte festivaluri s-au orientat catre teme specifice. "Dovada" este numele Bienalei de Design din Gwangju, care a inceput pe 18 septembrie, cu scopul de a reinterpreta cele cinci elemente din traditia designului coreean: haine, mancare, ambient, luminozitate si bucurie. La fel, cea mai recenta editie a bienalei de design experimental din Lisabona, ExperimentaDesign, s-a adresat rolului schimbator al designului, intr-un program denumit "E despre timp". Experimenta s-a deschis in septembrie, cu cinci zile de conferinte si dezbateri, si a oferit Lisabonei o mostenire impresionanta de expozitii comandate special.

Traducere de Cristiana Moisescu

Cele mai citite

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...
Ultima oră
Pe aceeași temă