3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialMagistratii grevisti pun paie pe focul crizei

Magistratii grevisti pun paie pe focul crizei

» Reprezentantii oamenilor de afaceri privesc protestul magistratilor ca pe o greva veritabila si spun ca mersul, si asa greoi, al firmelor pe vremuri de criza economica este impotmolit si mai rau.

» Magistratii nu intra in salile de judecata de aproape o luna. Litigiile comerciale, oricat de marunte ar fi, sunt blocate, firmele nu-si pot modifica situatiile la Registrul Comertului si nu se pot proteja de faliment.

Daca pana acum afacerile firmelor bateau pasul pe loc din cauza crizei financiare, acum au un motiv in plus sa scartaie: judecatorii nu isi mai fac treaba de aproape o luna, protestand fata de legea salarizarii unitare. Orice fel de litigiu comercial si orice modificare de statut sau capital la Registrul Comertului sunt amanate pana cand magistratii se vor considera multumiti de ceea ce le ofera Guvernul si vor relua procesele si restul activitatilor extrajudiciare. Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Parvan, ne-a declarat ca "nu exista zona a economiei care sa nu fie afectata de aceasta greva, sa-i spunem pe nume, pentru ca asta este". Firmele nu se pot desfiinta sau infiinta, nu isi pot modifica statutul, actionarii, capitalul, totul este inghetat pentru ca activitatea Registrului Comertului este paralizata de magistrati.

 

Firmele care vor sa acceseze fonduri europene bat la usi inchise, pentru ca le trebuie certificate constatatoare de la acelasi Registru al Comertului. "Ne dam cu stangul in dreptul nu doar prin masurile anticriza ale Guvernului, ci si cu pozitia de neacceptat a judecatorilor", spune Parvan. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat recent ca va propune modificarea urgenta a legislatiei, astfel incat judecatorii sa fie "degrevati" de activitatea de la Registrul Comertului, ceea ce ar rezolva blocajul la acea institutie vitala pentru afacerile din Romania.
Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, dar si patronul Angst, sustine ca nu este afectat in afacerile personale de greva magistratilor si ca inca nu are semnale ca producatorii de carne ar avea de suferit. In schimb, Aurel Popescu, seful Rompan, patronatul din industria de morarit si panificatie, ne-a declarat ca "orice greva ne incurca si afunda economia si mai tare.

 

Cu totii avem litigii pe rol si care s-au amanat. Mi-as dori ca aceasta greva sa se opreasca si magistratii sa intre sa isi faca treaba". Litigiile blocate de magistrati, care tin afacerile pe loc, nu sunt neaparat mari procese, ci se refera la maruntisuri de business, explica Cristian Parvan: facturi in neregula, marfa nelivrata la timp, avansuri banesti neonorate, plati facute doar partial sau refuzul marfii la plata, pe motive de calitate sau timp de livrare. Toate trebuie sa treaca prin fata judecatorilor. "Noi am recomandat ca pentru litigii curente sa folosim arbitrajul camerelor de comert. In instanta platim mai mult si pierdem mai mult timp. Celui care este nemultumit de rezultate ii ramane calea justitiei", spune Parvan. Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept la Universitatea Bucuresti, reprezinta interesele mai multor firme romanesti si straine in ce priveste insolventa si falimentul. Blocajul din justitie ameninta sa puna pe butuci firmele pe care nu le-a dovedit inca criza economica.

 

"Am clienti care ar fi vrut sa faca o divizare, o fuziune sau sa ceara finantari si nu pot. Asteptam de mai bine de o luna. Altii cer protectia tribunalului impotriva falimentului. Nu o putem obtine. Cine va plati prejudiciul firmelor condamnate la faliment? Judecatorii sau tot cetatenii de rand?", se intreaba Piperea.
Oamenii de afaceri par sa rabufneasca impotriva activitatii, si asa ineficiente, a judecatorilor. Cristian Parvan remarca ironic ca "judecatorii amana acum termenele proceselor. Dar pana acum ce faceau? Ar trebui sa-i lase sa faca greva si sa nu le mai dea salariile". Parvan crede ca supraaglomerarea judecatorilor cu dosare carora nu le mai fac fata este cauzata de "neprofesionalism, lene si necunoasterea procedurilor. In cauzele comerciale asistam de foarte multe ori la crasa incompetenta. Nu stiu sa le judece, le amana, cer expertize peste expertize, doar-doar se lamuresc.

 

Ca in orice acitivitate, ar fi nevoie si la ei de indicatori de eficienta". Nici Mihai Ionescu, seful Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor, nu avea o parere mai buna, intr-o declaratie recenta: "Nu poti sa paralizezi o tara. Eu ii acuz de boicotarea intereselor nationale, pentru ca nu este vorba despre o firma sau alta, ci de intreaga economie. Ce ar zice dansii daca toti medicii ar intra in boicot, iar un magistrat ar avea nevoie de o interventie chirurgicala si i s-ar spune: «Stai, domnule, pana imi rezolv eu conflictul cu Guvernul?".

Cele mai citite

Horoscop 20 noiembrie 2024. Evenimentele din trecut pot reveni în prim-plan pentru capricorni

Horoscop 20 noiembrie 2024. Haide să vezi ce ți-au pregătit astrele pentru această zi de miercuri. Horoscop 20 noiembrie 2024 Berbec: 21 martie – 19 aprilie Este...

Ziua Internațională a bărbaților se sărbătorește pe 19 noiembrie

Ziua Internațională a bărbaților, celebrată anual pe 19 noiembrie, promovează recunoașterea contribuțiilor și a bunăstării bărbaților și băieților în societate. Ziua Internațională a bărbaților...

Buffon, dezvăluiri fascinante! Care e cea mai mare slăbiciune a fostului portar italian

Gianluigi Buffon, considerat unul dintre cei mai mari portari din istoria fotbalului, a făcut dezvăluiri surprinzătoare în cadrul conferinței de lansare a autobiografiei sale,...
Ultima oră
Pe aceeași temă