Guvernul Boc a trecut fara emotii testul opozitiei. Motiunea de cenzura a picat cu 137 voturi "impotriva" si 112 "pentru", dupa cateva ore de dezbatere, presarate de afirmatii picante si atacuri dure reciproce intre alesii patriei.
Cea de-a doua incercare a partidelor de opozitie de daramare a Guvernului a esuat ieri in Parlament, motiunea de cenzura semnata de PNL si UDMR dovedindu-se mai mult un gest simbolic decat un act politic de notat. Demersul antiguvernamental viza Legea salarizarii unice, una dintre cele trei asumate de Executiv pe data de 15 septembrie. Partidele care formeaza coalitia au avut insa un comportament politic diferit. Social-democratii nu au participat la vot, dar au fost prezenti in sala plenului la dezbateri. Asta, in ciuda vehementei cu care au criticat gestul premierului de a-si asuma raspunderea pe cele trei pachete de legi. Pedelistii au votat in final cu "bilele la vedere", desi anterior declarasera ca vor urma exemplul colegilor de la PSD.
Finalul asteptat de toata lumea a fost precedat de un adevarat recital de atacuri si ironii intre parlamentarii opozitiei si reprezentantii Guvernului. Cel mai vocal a fost liderul PNL, Crin Antonescu, care i-a reprosat premierului ca este "un mecanic de locomotiva beat de euforia reformei". "Faceti adevarate orgii, va fugariti intre dumneavoastra, o fugariti pe doamna Andronescu s-o aruncati pe geam, o tine domnul Geoana de picioare, incercati sa va aruncati unii pe altii! Dar va anunt cu durere, domnule prim-ministru, vagoanele s-au decuplat, vagoanele deraiaza, oamenii traiesc dupa principiul «scapa cine poate», Dumnezeu cu mila!", a spus, de la pupitrul Parlamentului, Antonescu. seful liberalilor a continuat seria ironiillor la adresa lui Emil Boc, despre care a spus ca este doar o "marioneta", un "ajutor al presedintelui-stat", care traieste o poveste politica "mica si trista", oglindita in povestea "mare si trista a Romaniei".
In replica, Emil Boc le-a spus liberalilor ca "se agita ca un titirez", pentru ca Guvernul condus de el a pus capat "dezmatului" financiar din timpul guvernarii Tariceanu. "Adio, domnule Tariceanu, adio, domnule Vosganian, adio salariilor de 30.000 de euro, la revedere! Vremea guvernarii dumneavoastra a trecut!", a declarat premierul. Nici Calin Popescu Tariceanu nu s-a abtinut sa nu-i intepe pe seful Executivului, pe care l-a numit "utecist", si pe Mircea Geoana, presedintele Senatului. Legea salarizarii unice, contestata de opozitie, mai are un hop de trecut inainte de a fi trimisa presedintelui, si anume Curtea Constitutionala. Liberalii si-au anuntat deja intentia de a o ataca la CCR.