Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, filiala Cluj, a lansat recent volumul "Cartea Alba a rezistentei anticomuniste din zona Clujului", editie ingrijita de dr.Traian Neamtu si Virgil Bulat, fosti detinuti politici.
In fila de garda, dr. Traian Neamtu scrie cu durere:" Te iubim , Romanie, noi, fostii detinuti politici, cu aceeasi ardoare cu care am luptat sa te scoatem din ghearele comunismului. Regretam azi ca ai ramas recunoscatoare tortionarilor nostri"….Textul introductiv apartine lui Virgil Bulat, care reda pe larg activitatea filialei din Cluj a AFDPR, amintind de inaltarea Memorialelor din Gherla si Cluj-Napoca, de monumentele din Alunis si de cel din Cimitirul Eroilor, de donatiile de carte pentru Biblioteca "Transilvania" din Chisinau. Este publicat apoi si "Apelul pentru pacea si infratire " intre cele doua biserici romanesti, semnat de filialele AFDPR din Cluj, Mures, Timis.
Cartea constituie un document complet al rezistentei anticomuniste din zona Clujului, redand lista celor peste 3000 de oameni, mentionand-se pedepsele suferite. Intre ei, numeroase pesonalitati din Cluj, precum Doina Cornea, Nicolae Margineanu, Teohar Mihadas, preotul Langa Tertulian, Aurel Cota.
Deosebit de valoroase sunt si anexele cartii: "In memoria celor cazuti in Muntele Baisori unde au fost impuscati fara judecata, 7 luptatori, asasinati de echipa securista condusa de Octavian Voicu de la securitatea din Turda. Apoi sunt mentionati alti oameni in frunte cu capitanul Ionescu Diamandi, judecati la Tribunaluil Militar din Cluj – presedintele instantei fiind colonelul Vasile Vlas, – au fost si ei condamnati la moarte si executati. De retinut ca din grupul de lupta din Muntii Apuseni condus de Ionescu Diamandi au facut parte 71 de oameni, dintre care, in afara de cei condamnati la moarte si executati, ceilalti au primit pedepse cu inchisoarea totalizand… 360 de ani… si tot in anexa se face si o precizare care trebuie retinuta:"Comandatul securitatii din Cluj, lt-colonel, Patriciu Mihai, pe nume Weis, avea acest obicei: ca pe detinutii condamnati la privatiune de libertate sa-i scoata din penitenciar si sa-i asasineze." (Legat de acest criminal notoriu, se mai cuvine o precizare: a murit in patul lui, chiar aici la Cluj, la cativa ani dupa 1989, fara ca cineva sa-l deranjeze. Ca si celebrul criminal de la Canal, Borcea, de altfel, n.n).
Alte anexe sunt destinate grupului Teodor susman din Rachitele si grupului Leon susman din Valea Ariesului. Apoi urmeaza lista completa a detinutilor politici decedati in inchisoare de la Gherla – cu scurte date biografice – 516 oameni -, lista celor impuscati in judetul Cluj fara a fi condamnati la moarte, 48 de oameni. Fara comentarii.