-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialHackerii au propriul mercurial

Hackerii au propriul mercurial

» La fel ca sistemele economice reale, economia online subterana functioneaza prin retele de productie intinse si cu tarife stabilite in functie de cerere si oferta.

Gama de produse oferite pe piata neagra este vasta si include servicii cum ar fi virusarea computerelor, inchirierea de botnet-uri (retele de calculatoare zombie), trimiterea de spam-uri, comertul cu date furate ale cartilor de credit sau atacuri cibernetice asupra concurentei sau asupra companiilor. Toate acestea au tarife destul de bine stabilite, definite prin cerere si oferta, cu accent clar pe maximizarea profitului. De exemplu, potrivit firmei de securitate PandaLabs, cyber-infractorii rusi fac reclama, in aceste zile, unui serviciu de hacking asupra conturilor Facebook pentru suma de 100 de dolari. "Firma" respectiva cere cei 100 de dolari in schimbul detaliilor de login si al parolei oricarui cont Facebook. "Orice cont Facebook poate fi hackuit", sustin hackerii rusi pe Internet. "Concurenta intre furnizori este insa acerba, iar presiunea stabilirii preturilor pare a fi imensa", spune expertul in securitate Ralf Benzmuller, manager al companiei germane G Data Security Labs.

 

"De aceea, unele «sindicate» ofera, de exemplu, atacuri de tip DDoS asupra serverelor web pentru 10 euro pe ora sau pentru 50 de euro pe zi. Exista chiar si magazine online care ofera solutii pentru produse si servicii ilegale." In plus, criminalii online ofera si servicii de consultanta pentru inceputul unor astfel de actiuni, totul avand un tarif, a mai precizat Benzmuller. La randul sau, Eugene Kaspersky, fondatorul producatorului rus de solutii de securitate cu acelasi nume, a explicat ieri la Bucuresti, la un eveniment organizat de Ziarul Financiar, ca principalele cauze ale atacurilor cibernetice sunt profitabilitatea, usurinta realizarii si cadrul legislativ prea putin riscant pentru infractori. "Internetul nu este inca sigur. Sunt multi bani pe internet, de aceea atacurile cibernetice sunt foarte profitabile. De asemenea, sunt usor de facut, din punct de vedere tehnic, mai ales ca nu exista contact fizic cu victima.

 

Diferentele legislative dintre tari, precum si posibilitatea pastrarii anonimatului si atacarea din alte state, mult indepartate de locatia victimei, sunt alte motive care aduc profituri", a spus Kaspersky. Fara a comenta statisticile si preturile avansate de celelalte companii de securitate pentru serviciile ilegale oferite de hackeri, Alexandru Catalin Cosoi, Senior Researcher la Laboratoarele BitDefender, a confirmat insa ca, cel putin in ultimele luni,  cyber-criminalitatea a fost in continua crestere. "De aceea, utilizatorii trebuie sa fie educati, sa stie ce amenintari sunt pe internet", spune Eugene Kaspersky. si aceasta, pentru ca, dupa cum a adaugat si Radu Georgescu, proprietarul grupului de firme Gecad, "un PC este sigur «100%» daca este deconectat de la retea".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă