”În bugetul de venituri şi cheltuieli aferent activităţii de privatizare s-au prevăzut: venituri totale în sumă de 1.073.133 mii lei, din care: 1.073.065 mii lei constituite din implementarea prevederilor strategiilor de privatizare la societăţile Rompetrol Rafinare SA şi Electrocentrale Bucureşti, precum şi 68.000 lei reprezentând venituri din vânzarea caietelor de sarcini – dosare de prezentare”, arată documentul publicat pe site-ul Ministerului Energiei.
Scopul proiectului de act normativ îl constituie asigurarea cadrului legislativ necesar finanţării activităţii de pregătire şi derulare a privatizării desfăşurată de Ministerul Energiei în acest an.
De asemenea, cheltuielile legate de plata onorariilor pentru consultanţi, agenţi de privatizare sau firme de avocatură şi cele pentru pregătirea şi realizarea privatizării societăţilor sunt estimate la 15,47 milioane lei.
Alte 1,35 milioane lei sunt planificate pentru plata anunţurilor de publicitate internă şi internaţională privind oferta de vânzare şi selecţia consultantului de privatizare.
În plus, plata societăţilor civile profesionale de avocatură care vor asista Ministerul Energiei în derularea procedurilor de participare şi realizare a proceselor de vânzare de pachete de acţiuni este estimată la 3,56 milioane lei.
Statul estimează totodată că va obţine în acest an 1,5 miliarde de lei sub formă de dividende de la companiile care îşi desfăşoară activitatea în subordinea Ministerului Energiei.
Mai mult, principalele societăţi la care urmează să se implementeze prevederile OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, în acest an, sunt: Compania Naţională a Uraniului, Hidroelectrica, Electrocentrale Grup, Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) Mioveni, Societatea Uzina Termoelectrică Midia, Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Închideri Mine Valea Jiului, Conpet, fiind necesară demararea unei noi proceduri de recrutare şi selectare, arată ministerul.
”Ţinând cont şi de faptul că multe din societăţile la care Ministerul Energiei este acţionar majoritar sunt fie admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate (cazul Societăţii Naţionale Nuclearelectrica listată la Bursa de Valori Bucureşti), fie în curs de pregătire a listării (cazul societăţii Complexul Energetic Oltenia, Societăţii de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica), este necesară implementarea principiilor guvernanţei corporative”, mai informează autorii proiectului.