13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportRazboiul PDL-PSD, faza Andronescu

Razboiul PDL-PSD, faza Andronescu

»  Premierul Emil Boc isi mentine intentia de a o remania pe Ecaterina Andronescu, daca aceasta nu renunta la ordinul prin care se duce "de rapa" planul de reformare a sistemului educational.

»  Seful Guvernului sustine ca nu trebuie sa se consulte cu social-democratii in situatia unei remanieri, contrazicandu-l deschis pe liderul PSD, Mircea Geoana.

»  Intre timp, pedelistii cauta aspectele penale din "faptele" sefei Ministerului Educatiei.

Premierul Emil Boc nu a renuntat la intentia de a o remania pe Ecaterina Andronescu, in ciuda avertismentului venit din partea lui Mircea Geoana cum ca o astfel de masura nu se poate lua, conform protocolului dintre PDL si PSD, decat in urma unei decizii a coalitiei. "Protocolul ma obliga sa informez coalitia in cazul in care este o asemenea decizie", a declarat Boc, subliniind diferenta dintre "informare" si "consultare". Premierul a aratat ca ordinul emis de Ecaterina Andronescu – potrivit caruia ministrul Educatiei poate numi, la propunerea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, directorii unitatilor de invatamant preuniversitar – vine "in contradictie flagranta" cu principiile Legii educatiei nationale, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea saptamana trecuta. "Nu ministrul trebuie sa numeasca un director de scoala.

 

Legea spune ca directorul este numit de consiliul de administratie al scolii din care fac parte o treime parinti, o treime profesori, o treime reprezentanti ai primarului, cu participarea unui reprezentant al inspectoratului scolar  (…) Ce sa caute un ministru sa numeasca un director de scoala?", a declarat Emil Boc. Premierul le-a transmis totodata un semnal si partenerilor de guvernare pesedisti: "Orice partid, daca este rational, trebuie sa stie ca se subsumeaza programului de guvernare si legilor adoptate. Orice persoana care iese din acest cadru nu poate fi sanctionata decat prin procedura remanierii".

Pe de alta parte, democrat-liberalii si-au manifestat interesul fata de eventualele fapte penale ale Ecaterinei Andronescu. Concret, deputatul PDL Catalin Croitoru i-a cerut procurorului general, Laura Codruta Kovesi, sa analizeze "cu atentie" daca faptele sefei Educatiei au caracter penal, iar intr-un asemenea caz, sa demareze procedurile legale pentru aducerea demnitarului in fata instantei de judecata. Croitoru a acuzat, totodata, ca intreaga structura de conducere scolara este pusa "in slujba PSD, printr-un sir de ilegalitati comise la scena deschisa de ministrul PSD Andronescu".

In replica, presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a transmis ieri premierului sa se ocupe de ministrii PDL care conduc ministerele economice, si nu de Ecaterina Andronescu. "In loc sa vorbim despre doamna Andronescu, spunand ca nu ne place un ordin al ministrului sau nu ne place culoarea politica a acelui ministru, ar fi poate mai util pentru noi toti sa ne uitam la neimplinirile modului in care politica economica a actualului guvern a functionat. Basescu si Boc ar trebui sa se uite la propriii  colegi care se ocupa de ministerele economice: Pogea, Videanu, Blaga", a declarat ieri Geoana. Mai multi lideri PSD au iesit si ei sa spuna ca ministrul Ecaterina Andronescu se bucura de sprijinul lor neconditionat. Printre acestia, liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, in opinia caruia declaratiile premierului despre demiterea ministrului PSD ar denota "neseriozitate" si faptul ca nu exista o viziune pe termen lung. "Cred ca sunt lucruri care nu se pot rezolva spunandu-le zilnic pe televizor ca demit pe X sau pe Y.

 

Deja demiterea a inceput sa fie o banalitate. Un guvern serios, un prim-ministru serios nu cred ca are in Executivul lui oameni de care se poate debarasa oricand", a spus Vanghelie. Mesaj de sprijin a primit Andronescu si de la presedintele Organizatiei de femei a PSD, Rovana Plumb, in vreme ce secretarul general interimar al PSD, Liviu Dragnea, a vorbit despre o incercare a democrat-liberalilor de a scoate PSD de la guvernare. "Asta se doreste, sa ii lasam singuri la guvernare. Este Guvernul lor? Nu! Este al tarii", a declarat Dragnea, adaugand ca o criza politica "nu va face decat sa blocheze banii pentru pensii si fondurile de la Uniunea Europeana". La randul sau, Ecaterina Andronescu s-a aparat spunand ca "nu a facut nici un act de ilegalitate" si ca asteapta sa-i explice premierului ordinul pe care l-a dat.

 

Ministrul Educatiei a precizat ca emiterea ordinului s-a bazat pe numarul mare de numiri fara concurs facute de la inceputul anului scolar, numiri pe care le considera a fi pe criterii politice. Cat despre absenta, din noua Lege a educatiei, a articolului care stabilea o incompatibilitate intre functia de rector si cea de demnitar, Ecaterina Andronescu a declarat ca nu stie nimic. "Dupa sedinta (sedinta de guvern de dinaintea asumarii – n.r.), s-a constituit o echipa care ar fi trebuit sa introduca acele amendamente in lege. Mai departe, nu stiu ce s-a intamplat", a spus ministrul Educatiei. Reamintim ca, in varianta Legii educatiei postate de Executiv pe propriul site, aparea acest articol, dar el a disparut ulterior din varianta asumata in Parlament, pentru a reaparea in versiunea de joi, adica la doua zile dupa asumarea raspunderii.

Cele mai citite

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Primăria Capitalei va autoriza lucrările la Planșeul Unirii după primirea documentației de la Primăria Sectorului 4

Municipalitatea va da autorizaţie pentru lucrările la planşeul de la Unirii când va primi toată documentaţia de la Primăria Sectorului 4, a anunţat primarul...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă